Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vroče kompostiranje - metoda 18-dnevnega komposta

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

muha je napisal/a:
Obstaja kje na enem mestu tabela razmerja dušik:ogljik po materialih?

Bom malo pobrskal za kakšen slovenski vir, v angleščini je tega dosti:
- http://www.planetnatural.com/composting-101/c-n-ratio/
- http://compost.css.cornell.edu/calc/cn_ratio.html
- http://www.homecompostingmadeeasy.com/carbonnitrogenratio.html
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Aha, sedaj mi je bolj jasno glede volumna kupa. Če ga stalno premetavaš ostane v njem zrak. Mirujoči kup se poseda tudi zato, ker ga teža izriva . Podobno, kot je izkopan kup zemlje dosti večji, kot luknja, iz katere smo jo vzeli.

Hvala za linke.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

zuf, super filmček. up A ostali niste pogledali? Zelo lepo razloži tudi zakaj kup ostane skoraj enak. Važno je seveda tudi premetavanje a tudi razmerje dušika in ogljika. Če je dušika preveč se kompost enostavno "skuri" in zato tudi toliko manjši kup.

hvala za linke!
Imam pa doma eno uporabno knjižico iz 2004, o sem našla celo na spletu ponatis Mali abecednik biološkega vrtnarjenja . So notri tudi raznorazne uporabne tabele. Če jo prelistate, je na 15. strani tabela značilnosti glavnih gradiv za kompostiranje. Morda mi uspe še danes skopirat in prilepim sem. Saj je ta zelo slaba kopija. Smile
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Te bom tako dolgo spominjal, da skopiraš, dokler ne boš! Smile Zelo uporabna slovenska tabelca. Hvala!
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Very Happy Ne bo treba sploh. Takole sem že.

vir: Adriano Del Fabro - Mali abecednik biološkega vrtnarjenja

in še tale je tudi uporabna:

vir: Adriano Del Fabro - Mali abecednik biološkega vrtnarjenja

Lahko tudi zamenjam z linki, če je morda preveliko. A se mi zdi, da je stvar uporabna in naj se vidi. Wink Cool
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Hvala!!!
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Danes sem naredil prvi kup v letu 2017. Very Happy
Material - jesensko listje, eno leto preperelo listje, svež gnoj, nekaj plevela, malo zrelega komposta, dobro staran gnoj, kokošji gnoj s steljo, ter pol litra melase zmešane v 10 litrov tople vode.
V soboto prvič obrnem in potem vsak drugi dan.
Naj zori!
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, naj zori!
Ampak - ti bo zneslo obračati vsak drugi dan? A ti je kakšen kup že uspel?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pozdravljeni,

kako je z listjem javorja, zanj ne najdem podatkov. Je za kompostiranje dobro ali ne?

Lp.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

mravlja, dobro je.
lpmami, ne ni mi še ratalo. Smile Skoraj, tam nekje na sredi procesa sem vedno začel malo odlašati in sem obračal vsake pet dni.
Pa nič ne de, pač malo dlje traja.
Bom tale pvi kup probal disciplinirano obračat, pa bodo vsi naslednji v 2017 takšni, hih.
Odgovori