Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
juglans, odlično! Me veseli, saj nekomu uspeva. Meni recimo ne, ni bilo časa, da bi sploh sejala, ravno tako ne kvinoje, čije in tefa. Čeprav sem imela vse to v načrtu. Morda drugo leto. Kdo ve, nekako zmerom zmanjka časa.
Če je zadevščina na dobri zemlji, potem ni da ni. Pridelek je zelo obilen. (na 30 - 40m2 tri četrtine jupol hobuka) Drugače pa je na slabši zemlji, tam je neprimerljivo skromnejši. Fina plat tega je, da so tudi rastline manjše - nižje in ne polegajo zaradi dežja ali vetra. Recimo, da bi bil optimum neka sredina.
Prva ugotovitev. Preveč rodovitna zemlja v resnici ni najugodnejša varianta. (poleganje, lomljenje, ...)
Druga ugotovitev. Čiščenje semena je lažja, oz. z veliko manj prahu, ki je v resnici zelo zoprn, izvedljiva tudi na zgolj uvelem materialu. Bi bilo povsem dovolj, da požeti material odleži en dan na prostem in takoj nato v mlatilnico. (ali pač z rokami, če ni priprave, ... tako sem pač počel na začetku)
Tretja ugotovitev. Zelo soliden pridelek da neposredna setev. Sploh je v tem primeru ugodno to, da ni potrebno sešenje socvetij. Namreč to se dogaja v jeseni, ko ni več toliko sončnega vremena.
Četrta ugotovitev. Divjad se ga izogiba.
In še peta stvar, ki pa ni najboljša. Nekako ga ne morem povsem razgreniti. Izpiranje saponinov sem izvedel že v jeseni, in sicer sem ga pral v tekstilnih vrečah z obilo, obilo vode. Pač toliko časa, dokler ni bila voda povsem čista. Kuhan še vedno malo potegne po "zemeljsko" in mene hoče to malo motiti. Zanimivo, da ostalih pri hiši ne moti, mene pa, vendar ne toliko, da ni z lahkoto užitno. Tole je še mala neznankica.
Sicer pa kot že rečeno. Radodarna kultura in na prvi pogled totalno nezahtevna.
Ko govoris o mlatilnici, kaksna naj bi to bila: kot prava, kmecka, mlatilnica (za tako malo kolicino verjetno ne pride do veljave), ali kaksno drugo napravo?
Mlatilnica kot mlatilnica. Imaš pa prav, ko razmišljaš o velikosti. S podobnim vprašanjem sem se ukvarjal sam, ko sem se odločal kako in kaj. Zato sem se odločil za samogradnjo priprave po lastnih predstavah. Tako imam malo mlatilnico z velikim srcem. Home made in je super izpadla. Omlatim vse, od fižola do žit, pa še marsikaj drugega, kar na prvi pogled ni logično. Zakon zadeva.