Stran 2 od 4
Objavljeno: To Dec 20, 2016 11:34 am
Napisal/-a brbr
Luna bo prava - stara. Dan bo sicer za list, kar za shranjevanje zelenjave ni dobro, ker le-ta vsebuje ob tem času preveč vode - upam pa, da pri živalih to ni tako pomembno. Kar se hrane tiče ne bi smelo biti problema, ker naj bi bil to en "srečen" pujs, ki se mu je v življenju godilo tako, kot se ga gospoda pujsa spodobi.
Pred leti, ko smo kupovali nov zamrzovalnik, smo kupili majhnega, ker si želim z načinom življenja naše družine čim manj obremenjevati našo Zemljico. Zato v njem hranimo samo dobrine, ki jih ni mogoče hraniti na drug način in ker je teh vsem mojim naporom navkljub kar nekaj, v zamrzovalniku ni skoraj nobenega prostora _________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Dec 20, 2016 11:35 am
Napisal/-a voda
brbr, o salovki smo se lani v takem času tudi pogovarjali. priporočam, odlična sladica.
že leta nazaj so znova dognali kako je mast pravzaprav zdrava. pri nas jo uporabljamo skoraj pri vsaki hrani, tudi v mešanici z oljem. mast, če je pravilno shranjena se takorekoč ne pokvari. ko je stara (po letu in pol), če ni na hladnem dobi en določen duh in temnejšo barvo a pri kuhi oz pri jedi to ni moteče oz se ne čuti. ker je nikoli nimamo velike količine dam cca kg masti v sladoledno posodo in v zamrzovalnik. ko jo začnem uporabljat pa v hladilnik. hrana pripravljena z mastjo je veliko okusnejša in veliko boljša. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: To Dec 20, 2016 1:25 pm
Napisal/-a pep
Jaz si ne morem predstavljati žgancev in stročje fižole brez zabele z ocvirki, po naše z grimpi, Pohorc pač.
Objavljeno: To Dec 20, 2016 1:57 pm
Napisal/-a muha
brbr: še enega načina shranjevanja sem se spomnila, čeprav se bojim da ti ne bo kaj dosti pomagalo.
Hiša moje tete stoji na skali in pod njo so v skalo vsekali odprtino, veliko za približno 2 deži. Tam notri je bilo po moji oceni takole na uč poleti in pozimi okrog 10 °C. Skala in še hiša na vrhu, ni mogli biti dosti drugače. Prostor je bil suh, saj stoji hiša na prepišnem slemenu. Tam notri se je mast lepo obdržala tudi do 3 leta. Skrivališče je dobro služilo zlasti v časih obvezne oddaje.Če si imel "srečo" in naletel na preveč vestnega aktivista, so ti pustili komaj toliko, da si za silo zabelil vsakodnevno košto. Odkriti ga pa ni mogle nihče, ker so pred vrata postavili drogove, na katerih so prenočevale kure .
Posledično bi rekla, da bi dobro obstala tudi v hladilniku, saj takega prostora, kot ga opisujem, skoraj gotovo nimaš. Ali v ustrezno mrzli kleti. Naša ima med 16 in 18 °C in je očitno pretopla.
Objavljeno: To Dec 20, 2016 2:27 pm
Napisal/-a pep
V moji mladosti na Pohorju so posoljeni mast hranili v "kiblah"po prekmursko v "tunkah". Noter so dajali tudi pečeno meso, ne spomnim se, da se bi kdaj pokvarila, razen v želodcu.
Objavljeno: To Dec 20, 2016 3:08 pm
Napisal/-a juglans
Saj si skoraj ne upam oglasiti, ... ker me boste nagnali stopnice pometat, ... pa posodo pomivat.
Ampak, najboljši "ocvirki" so/je na olju prepražen česenček. Ravno prav, da komaj malo porjavi, niti ne v celoti, karameliziran, spodaj pa čisto navadni koruzni žganci. Potem pa še kakšno urico časa, da ponovno podoživiš občutja in še v etru prebaviš dobroto. Amen.
No, saj veste kje tiči zajec.
Objavljeno: To Dec 20, 2016 3:28 pm
Napisal/-a brbr
Joj, joj, mi že pošteno kruli po želodcu po vseh telih mislih.
Hvala vsem za ideje. Muha, imam prostor, kjer skladiščim ozimnico in rastline. Pozimi je tempreatura okoli 10st. Poleti pa je topleje. Govorila pa sem s prijateljico, ki pravi, da mast in ocvirke shranjuje v steklenih pozarcih za vlaganje, ki ji pospravi v shrambo, v omaro. Tako so na temnem. Pravi, da tako zdržijo tudi 3 leta. Verjetno bom tako naredila tudi jaz - kozarce napolnila do vrha, dobro zaprla in v omaro z njimi. Potem bom pa enega po enega nosila v kuhinjo in načetega hranila v hladilniku._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Dec 22, 2016 12:11 am
Napisal/-a franci
Tudi midva z ženo že celo življenje delava mast in ocvirke doma. Ker pa po cvrenju masti vedno smrdi po stanovanju, sva letos prvič cvrla v tistem električnem picopeku, ki ima steklen pokrov. Postavil sem ga na mizo na balkonu, super se je scvrlo, nobenega duha po stanovanju, odslej vedno tako.
Objavljeno: To Jan 31, 2017 11:04 am
Napisal/-a živa
Tudi jaz sem se zadnja tri leta sama lotila pol prašiča razrezat, delat krvavice, pečenice, dati sušit rebra, parklje...
Mast cvrem počasi zunaj na plinu, posoda je črna železna Emo Celje.
potem pa mast uporabljam vsepovsod, še v moko za kruh jo dam, ker ima otrok alergijo na olja.
Mast nalijem v steklene kozarce, ocvirke posebej. Hranim v temni kleti, kjer je verjetno okoli 13 stopinj. Mast ne postane žaltava po dveh letih. Ocvirki tudi ne. Ko začnem kozarec praznit, pa je v hladilniku do porabe. Od pol prašiča ni veliko masti, če daš malo še v pečenice, salame...
Mast da odličen okus vsaki hrani, kjer je notri. Kar pogumno, brbr_________________Lp, Živa
Objavljeno: To Jan 31, 2017 12:26 pm
Napisal/-a pep
Domači ocvirki, mi jim pravimo grumpe njam. Mišljenje, da je svinjska mast škodljiva je zavržena seveda pretiravat ni dobro, rafinirana olja pa????