Stran 2 od 3
Objavljeno: Če Jan 26, 2017 11:40 am
Napisal/-a lpmami
mravlja je napisal/a: |
se opravicujem, se mi pa zdi, da tema ni cisto -ot- . |
Ne razumem ?!?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Če Jan 26, 2017 12:09 pm
Napisal/-a mravlja
Bi rekel takole:
podrocje je ocitno tako siroko, da bi lahko odprl novo temo, pa jo iz vec razlogov nisem (pozna ura, prispevki se -po mojem- navezujejo na gornjo temo,... )
Razmisljanja o prispevkih, ki sem jih limal so mi dali obcutek, da unicujem luckarjem njihovo temo, da jim, recimo, kradem veselje, itn. Temo berem, ker mi je zanimiva, in ker sem se tudi sam ze oziral po mestu, kjer bi si "nekaj" postavil. Pa verjetno se se bom (*najprej moram pa tale "okna" vreci skozi okno). Ceprav se z vsem v "prilepljenih" prispevkih ne strinjam pa ne bi bil rad cokla razvoja.
Ce je to razvoj... Ampak, ce nas pa to caka... Dalo mi je misliti.
Lopato bom zdaj gledal s cisto drugimi ocmi.
Objavljeno: Če Jan 26, 2017 12:22 pm
Napisal/-a MARIJAV
Sem pogledala tale filmček o vzgoji solate pa sem ugotovila, da takole solato proizvajajo najbrž že bolj masovno, saj se spomnim, da je pred kakim mesecem solato s takim lončkom korenin že mož prinesel iz trgovine. Izjemno podobno temu japonskemu lončku, a ne verjamem da bi bilo od tam. Kolikor sem videla porekla solate pozimi, so v glavnem iz Italije, Španije, J. Amerike...._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Če Jan 26, 2017 12:35 pm
Napisal/-a muha
MARIJAV: solata, ki jo pri nas prodajo s koreninami v lončkih je pridelana v Sloveniji. Imenujejo jo živa solata
Prednost je v tem, da jo lahko postaviš na okensko polico, kjer raste naprej, če je nimaš namena porabiti takoj isti dan, ko jo kupiš. Spomladi lahko srček posadiš tudi na vrt in bo naredila še kar nekaj listkov.
Objavljeno: Če Jan 26, 2017 3:03 pm
Napisal/-a pika
Ti lončki se pa že bolj na hidroponiko navezujejo in niso nič novega. Bi rekla, da je vsa trgovinska solata tako pridelana, le da tej 'živi' (hecno poimenovanje, kot da ostale so pa mrtve) ne odrežejo lončka s koreninami. Manj dela, več zaslužka
Bo počasi tole že zrelo za novo temo. Ne vem, če bosta Trocki in mfranc našla tisto vprašanje zgoraj.
Objavljeno: Če Jan 26, 2017 5:58 pm
Napisal/-a mfranc
mravlja je napisal/a: |
Bi rekel takole: podrocje je ocitno tako siroko, da bi lahko odprl novo temo, pa jo iz vec razlogov nisem (pozna ura, prispevki se -po mojem- navezujejo na gornjo temo,... ) |
Eeh, mravlja, bi se strinjal, da se tole popredalčka v novo temo. Tule je bolj tehnična tema, kjer se lahko "prepucavamo" , katera svetila so najbolj uporabna za vzgojo rastlin. Trenutno nedokončana debata okrog Led žarnic, pa fluorescentnih, pa visokotlačnih, pa še kaj bi se našlo.
Zelo zanimiva tema, kaj o "umetno" vzgojeni zelenjavi pravijo strokovnjaki in kaj pravi ljudstvo.
Jaz osebno sem ves nesrečen, če mi pod vilice pride npr. hidroponsko (ali drugače ...ponsko ) vzgojena solata. Živa groza, okusim, detektiram, kakšen kis je notri, kakšno olje, sol; samo solate ne okusim. Z ostalo zelenjavo je isto, vendar v razgovoru s strokovnjakom sem izvedel, da je tako vzgojena zelenjava čisto enaka!
Sam sem približno zadovoljen samo z motovilcem, ampak ta ima tako močan značaj (okus, aromo) da malo prekrije pomanjkljivosti.
Sem pa kar precej prepričan, da svetloba ni vzrok za diskutabilni okus (govorim samo o okusu, ker strokovnjki trdijo da analize ne pokažejo nobenih razlik?)
Voda, zanimivo tole o Masanobu Fukuoka, in njegovem mnenju o "umetni" svetlobi. Lahko pomagaš kaj več, da to najdem? Ev. kak link, konkretna knjiga, itd?_________________mfranc
Objavljeno: Če Jan 26, 2017 6:13 pm
Napisal/-a mravlja
mfranc je napisal/a: |
... Sem pa kar precej prepričan, da svetloba ni vzrok za diskutabilni okus (govorim samo o okusu, ker strokovnjki trdijo da analize ne pokažejo nobenih razlik?)
Voda, zanimivo tole o Masanobu Fukuoka, in njegovem mnenju o "umetni" svetlobi. Lahko pomagaš kaj več, da to najdem? Ev. kak link, konkretna knjiga, itd? |
mfranc pozdravljen,
en od razlogov, da nisem odpiral nove teme in sem ga zjutraj pozabil navesti je ta, da me je minilo, da bi o tem se kaj gledal, bral, pisal... Kot sem stran nazaj zapisal, raje se vidim v vlogi kosobrina, ki za svoje "rozce" sam skrbi. Se se enkrat opravicujem.
Tole je literatura, ki pa tudi mene se caka... http://www.onestrawrevolution.net/One_Straw_Revolution/One-Straw_Revolution.html
Pa fejst bod.
Objavljeno: Če Jan 26, 2017 6:14 pm
Napisal/-a mfranc
P.S.
Mimogrede, ravno včeraj je bil na TV dan podatek, da že 50% svetovne populacije živi v blokovskih objektih. Ne v "hišicah v cvetju" , ampak v manjših ali večjih stanovanjskih enotah, ki kvečjemu premorejo balkon. Pa še tega nimajo vsi taki objekti, tudi v Sloveniji ne.
Pa trend gre v smer nadaljevanja rasti svetovnega prebivalstva, no ja, vsaj dokler se ne bomo "samoupravno" domenili kdo bo pri sebi poskrbel za realizacijo, prosto po Prešernu: Ne sina ne hčere, po meni ne bo .... _________________mfranc
Objavljeno: Če Jan 26, 2017 6:26 pm
Napisal/-a metuljc
mfranc je napisal/a: |
Pa trend gre v smer nadaljevanja rasti svetovnega prebivalstva, no ja, vsaj dokler se ne bomo "samoupravno" domenili kdo bo pri sebi poskrbel za realizacijo, prosto po Prešernu: Ne sina ne hčere, po meni ne bo .... |
Nak, ne bo držalo, to je rekel Valentin Vodnik.
O okusu zelenjave/sadja/nasploh hrane.......pa tole:
Če pogledamo povsem biološko. Če rastline normalno rastejo, zacvetijo in normalno semenijo, njihova semena pa kalijo, je več kot očitno, da so imela v času svoje rasti vse, kar so potrebovala za ta razvoj. K okusu pripomorejo mnoge sekundarne snovi, ki jih rastline tvorijo kot obrambo pred morebitnimi plenilci, pred preveliko količino svetlobe, pred napadi uši, gliv, bakterij, virusov,....pred nihanji v dostopnosti ustrezne količine vode, pred,........ niso pa za njen obstoj in nadaljevanje vrste nujno potrebne. Rastlina torej prihrani material in energijo, če jih tvori le toliko in le takrat, ko jih potrebuje in skozi evolucijsko zgodovino se je uravnavanje tega pač ustrezno razvilo (tiste, pri katerih se ni, so pač izumrle, ker niso bile konkurenčne).
Sorte, ki jih je selekcioniral človek, so lahko tako selekcionirane, da dajo, recimo, velik pridelek, so lepe, všečne na pogled, a imajo manj okusa, ker to pač potrošnikom ni (bilo) pomembno. In trg se pač prilagaja. (kot danes menda večina potrošnikov ne mara hrenovk, ki so prekajene in imajo temu ustrezen okus).
V tem polju nekje se vrtimo.
Kdor lahko pridela domače, ima prostor, čas, voljo, znanje,.........super. Kdor ne more, mora pač kupiti in kje, koliko in po čem, je, žal, pogosto odvisno od razpoložljivih sredstev in ne želje.
Še o vzgoji znotraj domačih logov bi lahko kakšno rekli.
Objavljeno: Če Jan 26, 2017 7:49 pm
Napisal/-a voda
mfranc, sedaj jo prebiram, ker jo je prej bilo težko dobiti v knjnižnici. torej za link ne vem, po mojem je treba vzeti obe knjigi v roke, eno za drugo, ker druga ti raztolmači marsikaj iz prve.
Masanobu Fukuoka:
1.) Revolucija ene travice (po tej obvezno prebrati)
2.) Živeti z Naravo.
Namreč druga knjiga je napisana po sistemu "vprašaj- odgovor", saj ti razjasnjuje marsikatero videnje iz prve knjige, s katerim se ne strinjaš oz. dvomiš vanj. lpvoda
PS: knjige razlagajo: popolno življenje z naravo v vseh pogledih ne samo o umetni svetlobi, ker dokler ne spoznaš naravo ne moreš soditi o zdravi prehrani in marsičem drugem._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)