Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lončki

nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

muha je napisal/a:
juglans: pri preveliki količini zemlje se rado zgodi, da je ob "vestnem" zalivanju premokra, to pa slabo vpliva tudi na rast paradižnikovih sadik. Opažam, da je ravno to, ker je vlago v večji količini zemlje teže kontrolirati, pogost problem. Vrhnja plast se izsuši, spodaj je pa še vedno čmok, dokler rastlinica ni dovolj velika, da bi odvečno vodo lahko popila. Tudi drenaža pri tipu substrata, ki je nagnjen k zadrževanju vlage, ne pripomore dovolj.

Uf, jaz imam pri tem še vedno velike težave, pa sem poskusil že vse mogoče: zalivanje od zgoraj, od spodaj, v kratkih intervalih, v dolgih,... in še vedno ne vem, kako zagotoviti rahlo navlaženost substrata po celotnem volumnu. In potem so tu problemi z gobicami, gnitjem, itd.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

nikolaj: meni najbolje uspeva naslednji način:

1. korak: sejanje: zmerno navlaži in pokrij z nečim prozornim. Poskrbeti moraš za minimalno režico za zračenje (luknjica v folijo, ne povsem pritisnjen pokrov.

2. korak: pikirančki: priskrbi si velik nekoli višji podstavek (ali gajbico znotraj obloži z vodo-nepropustno folijo), potresi po dnu za 1 do 2 cm mivke, perlita ali kaj podobnega, naloži gor naluknjane lončke tako, da bodo kak milimeter segali v material in potem zalivaj od spodaj. Voda naj vedno sega le do dna lončkov, bodo že potegnili navzgor toliko vlage, kolikor je rabijo. In pa korenine se bodo potegnile ven iz lončkov v mivko in se ne bodo zavijale po dnu.

3. korak: proti plesni lahko že ob sejanju substrat potreseš z mletim cimetom, ki ga izmakneš v kuhinji.

Če kdaj predolgo pozabim zaliti in so rastline že uvele Embarassed , takrat izjemoma zalijem preko lončkov, da substrat čimprej pride do vode.

Kupljeni kalilniki, ki platojev nimajo naluknjanih (Hofer) so zame živa groza. Če se mi že ljubi ukvarjati z njimi, jih naluknjam in potem centralno zalivam od spodaj, večino sem jih pa nezadovoljna vrgla med odpadke. Se matraš, poseješ ali napikiraš, potem se pa v enih posuši, v drugih pa splesni, grrr.
nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

@muha Tole z mivko se mi vsekakor zdi dobra ideja in bom sigurno poskusil. S cimetom sem se lani lani že poigraval, vendar nisem imel nekih vidnih rezultatov, verjetno zaradi kljub vsemu premokrega substrata. Bom letos naredil kombinacijo vsega in upal na najboljše Wink .
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Muha, hoferjevi platojčki so pravzaprav kalilniki. nobene luknje ni potrebno delat. pokrov prepreči izsušitev, ima funkcijo poliv. vrečke. ko zrasteta prva listka rastlinico presadiš. sicer kako smo navajeni nama je najboljše. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

LIDL ima že ponudbo za vrtnarjenje v akciji od četrtka, 9. 2. 2017 :

http://www.lidl.si/sl/ponudba.htm?id=1187_________________
wind

Odgovor Napisal/-a wind »

Laughing piknik lončke sem imela v mislih, samo sponiti se nisem mogla imena zato sem vse skupaj opisala - po trenutni inspiraciji. meni je leto že par stvari splesnelo v lončkh ki sem jih dala poskusno kliti, nekaj je pokukalo ven, nekaj pa prav podivjano raste.

lansko leto sem uporabial en bio kompost, ki se je pred mojimi očmi spreminjal v prah, zato sem si omislila substrat, ki pa vleče ogromno vlage in pol vse plesni.

pa me sedaj zanima ali je varno tistih nekaj rastlinc presadit iz plesnive zemlje v novo in posut s cimetom ali raje ne?

seme čebule sem dala kliti na cm debelo podlago substrata. kali lepo, zemljo vlažim z pršilnikom po nasvetu zgoraj, plesni ni. kdaj bi bilo pametno presaditi kalčke in v kak kozarček?

lansko leto sem paradižnik sadila kar v lonec za rože k avokadu. maja sem sadike presadila direktno na vrt, nisem imela nobenih problemov. letos bi poskusila isto. pa še manj dela je ;)

papriko bom dala kaliti in nato presadila kozarčke. sta lahko dve papriki skupaj? isto spršujem z cvetačo?

pognali so mi tudi kalčki iz semena krompirja - itak vse plesni. ima tu kdo kakšen nasvet glede vzgoje le tega?

hvala
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz pikiram po dve papriki skupaj in prav tako tudi ven posadim tako. Moram priznati, da s papriko pa še v življenju nikdar nisem imela sreče, da bi imela res veliko. Morda pa se mi to le zdi, ker je pa tudi res, da vse sproti poberem.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori