Veter mojemu rastlinjaku ni prišel do živega. Moja malomarnost pa je. Ob gradnji sem namreč na zgornji strani skopal samo toliko, da sem ga lahko postavil. Nisem pa pustil kakega pol metra prostora za sneg in ker smo v snežno bogatem področju je sneg na zgornji strani pritiskal na mrežo na polovici. Tam pa je že poševnina, ki ni predvidena za nošenje bremena. Posledično se je mreža udrla. Kakega hudega stroška ne bo, le spomladi bo treba mrežo poravnat in odkopat vsaj pol metra na široko tudi na zgornji strani.
Danes je bilo pri 80cm snega takole stanje.
Najprej je bilo potreba narediti gaso do rastlinjaka. V željeno smer vržem kepo in Lindy mi utre gaso
Več kep večkrat gor in dol boljša je pot
Zaradi močnega sonca sem ga malo prezračil, že tako je notri opoldan 35°C in ponoči nič kaj dosti manj, kot zunaj - 6°C
notranjost je na zgornji strani cela udrta, krivec sem jaz, ker nisem odkopal dovolj široko in se je med rastlinjakom in hribom naredil klin, ki je pritiskal med hrib in rastlinjak. Pametnejši popusti in mrežaje zvita. Na srečo ni hudega in bo popravilo enostavno. Solata se pa ne sekira, če je stranica postrani. Sneg sem nametal, ker se mi ne nosi vodo od hiše do rastlinjaka. Glede na notranje temperature se je hitro stalil
_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Rastlinjak iz gradbene mreže
Škoda. Ampak lepo da si delil, da drugi ne bojo naredili iste napake.
Moj rastlinjak čisto lepo preživlja sneg. Sneg ga še bolj zatesni.
Tako da včasih prezračim, ker je isto kar visoka temperatura notri.
Solata in motovilec pa krasno delata. Tudi kamilijce so že vzklile.
Tako da po slabem letu lahko rečem da sem zadovoljen. Predvsem z izdelavo rastlinjaka. Sem še sebe presenetil
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Moj rastlinjak čisto lepo preživlja sneg. Sneg ga še bolj zatesni.
Tako da včasih prezračim, ker je isto kar visoka temperatura notri.
Solata in motovilec pa krasno delata. Tudi kamilijce so že vzklile.
Tako da po slabem letu lahko rečem da sem zadovoljen. Predvsem z izdelavo rastlinjaka. Sem še sebe presenetil
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
dobro sta naredila in prikazala kako sta izvedla gradnjo vaših rastlinjakov. zagotovo je to plastenjak "home made" najenostavnejše in ob tem tudi najboljše varijante. nekaj podobnega imam v I., vkleščenega med čebeljnjakom in skalovjem. pripraven je samo za aklimatizacijo sejančekov. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Kravželj
saj moj bi z lahkoto prenesel tud več snega, ČE:
1. nebi jaz na zgornji strani pozabil zavarit mrežo na rebrasto palico. Delal sem namreč zvečer in se je že slabo videlo, potem sem bil par dni odsoten in pozabil, da ni okoli zvarjeno.
2. drugo na zahodni strani je mreža vkopana v dokaj strm hrib tako se je sneg namesto naslanjal sam nase in tako gradil iglu, naslanjal na mrežo. Kot si že sam ugotovil je na sončen dan notri pretoplo, pod folijo se je sneg talil a ne dovolj da bi odtekla voda dol. Samo sneg se je namočil in postal še težji. Tako se je mreža začela posedati in ustvarila neke vrste poličko na kateri se je potem nabiralo še več mokrega snega...Na vzhodni strani tega problema ni, ker se sneg lepo spusti do tal in potem stoji sam kot nek zid in kot praviš še dodatno izolira spodnji spoj s tlemi.
Včeraj sem šel še dodatno odstranjevat ta zbit sneg, žal je težko, saj z lopato kaj hitro pretrgaš folijo. Pričel sem ob 10:09 in ob vstopu v rastlinjak je bilo 19°C. Končal sem ob 10:30 temperatura je v 20ih minutah narasla na 26°C, potem sem ga pustil delno odprtega._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
saj moj bi z lahkoto prenesel tud več snega, ČE:
1. nebi jaz na zgornji strani pozabil zavarit mrežo na rebrasto palico. Delal sem namreč zvečer in se je že slabo videlo, potem sem bil par dni odsoten in pozabil, da ni okoli zvarjeno.
2. drugo na zahodni strani je mreža vkopana v dokaj strm hrib tako se je sneg namesto naslanjal sam nase in tako gradil iglu, naslanjal na mrežo. Kot si že sam ugotovil je na sončen dan notri pretoplo, pod folijo se je sneg talil a ne dovolj da bi odtekla voda dol. Samo sneg se je namočil in postal še težji. Tako se je mreža začela posedati in ustvarila neke vrste poličko na kateri se je potem nabiralo še več mokrega snega...Na vzhodni strani tega problema ni, ker se sneg lepo spusti do tal in potem stoji sam kot nek zid in kot praviš še dodatno izolira spodnji spoj s tlemi.
Včeraj sem šel še dodatno odstranjevat ta zbit sneg, žal je težko, saj z lopato kaj hitro pretrgaš folijo. Pričel sem ob 10:09 in ob vstopu v rastlinjak je bilo 19°C. Končal sem ob 10:30 temperatura je v 20ih minutah narasla na 26°C, potem sem ga pustil delno odprtega._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
mislim, da ljubljančani imamo srečo, snega za bežigradom takorekoč sploh ni. lpvoda
PS: še to: pravkar prišla z vrta, zemlja ni zmrznjena. ptični takoj navlijo na semena in jabolka, tam kjer je ostala flika snega se kar drži. upam, da ne bo kaj hujšega oz dolgotrajnešnjega, ker je vinogradniška bila v mini popkih. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: še to: pravkar prišla z vrta, zemlja ni zmrznjena. ptični takoj navlijo na semena in jabolka, tam kjer je ostala flika snega se kar drži. upam, da ne bo kaj hujšega oz dolgotrajnešnjega, ker je vinogradniška bila v mini popkih. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)