Stran 2 od 3

Objavljeno: So Sep 16, 2017 3:34 pm
Napisal/-a mravlja
V kolikor imate pepel bukovih drv, le poizkusite, ce pa za kurjavo uporabljate "vse zivo" (odpadni les, vezane plosce...), bi pa tako hranjenje znalo biti problematicno.

Objavljeno: So Sep 16, 2017 4:39 pm
Napisal/-a lpmami
Mravlja, hvala za dobronamerno opozorilo, ampak toliko časa sva pa z Muho že na svet', da to veva Wink Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: So Sep 16, 2017 6:50 pm
Napisal/-a mravlja
ah, ne, mami, za "stare sablje" se ne bojim Wink

Je pa danasnja "kosmopolitanska vzgoja" meni, milo receno, nekam "cudna" (macek se ne susi v mikrovalovki, +, + ... ) in se mi zdi, da pospeseno izgubljamo stik z obicaji, navadami, naravo... potem pa kaksno recem (tudi doma Laughing ) in zapisem ... Kdo bi razumel?

Objavljeno: So Sep 16, 2017 8:28 pm
Napisal/-a muha
lpmami je napisal/a:
Mravlja, hvala za dobronamerno opozorilo, ampak toliko časa sva pa z Muho že na svet', da to veva Wink Wink


Res je! Very Happy
Ampak zato mimogrede pozabiva, da vsi te šole še niso dali skozi Embarassed . Mravlja, hvala za opozorilo, sem dopolnila v prvem prispevku.

Objavljeno: Pe Okt 13, 2017 2:50 pm
Napisal/-a lpmami
Tale krepki solkanc je šel v pepel v septembrskem deževju.


Nekaj temnih Black moore in en zapoznel vipersneperček malo kasneje...


Takole so izpolnili svojo življenjsko nalogo:



Okus je bil zelo dober, seveda pa ne več poletni. Sem si privoščila lepo paradižnikovo pojedino, zadnjo letos. V pepelu imam še nekaj češnjevcev, na vrtu sem včeraj pobrala zadnje, srednje debele. Če bodo lepo zoreli, brez "skritih napak", bo za skromno popestritev jedilnika.
Pri enem sem spregledala gnilobo ali pa je imel "skrito napako". V pepelu je popolnoma zgnil, ostal je moker pepel in nekaj mehkega mokrega, mušic pa ni bilo.
Zaenkrat se shranjevanje/zorenje v pepelu obnese zelo dobro._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Pe Okt 13, 2017 6:11 pm
Napisal/-a muha
Pri meni je še vedno ... bom, bom ... a nekako ne pride na vrsto Embarassed . Si me spodbudila, da jih nekaj dam v pepel še ta vikend. Letos bi bilo res škoda ne probat, ko so vsaj po zunanjem videzu lepi in zdravi.

Objavljeno: Če Nov 02, 2017 8:39 am
Napisal/-a muha
Ob zadnjem obiranju sem jih kar nekaj shranila v pepepel. Polovico zrelih in polovico zelenih. V škarlo ne nameravam pokukati prej kot za Novo leto (če bom zdržala Embarassed ).

Objavljeno: Sr Nov 29, 2017 10:51 am
Napisal/-a muha
Poročilo o trenutnem stanju:

v solidni kondiciji sta preživela edinole 2 pelata Elba in delno Goldfisch. Vsi drugi (15 kosov, nekaj rdečih, nekaj temnih) so se znehčali do mezge, nekateri so že v fazi gnitja. Užiten ni noben več. V pepel sem shranila nekaj lepih zdravih plodov in nekaj še zelenih. Razlike med njimi ni, vsi so se obarvali.

Zaključek: vaje ne bom ponovila. Lahko, da so se oni iz trgovine v poskusu, ki ga opisuje avtorica članka, obdržali bolje, ker so bili nekako "predkonzervirani". Morda s hranili med rastjo ali pa preden so jih poslali na trg. Bolje se obnesejo plodovi z manj vlage.

Objavljeno: Sr Nov 29, 2017 2:02 pm
Napisal/-a mravlja
Hmm, Muha, pa ravno za polno luno... ? Rolling Eyes - bi lahko to bilo kaj narobe?

Objavljeno: Ne Feb 18, 2018 6:26 pm
Napisal/-a ciklama
Tudi jaz sem probala ohraniti paradižnik v pepelu, vendar tega ne bom več delala. Bil je podomače rečeno sam drek. Čeprav sem imela škatlo na suhem, paradižniki lepo zdravi, ne preveč zreli, ko pa sem škatlo odprla je bilo vse gnilo.Zato tak način shranjevanja ne priporočam.