Stran 2 od 3

Objavljeno: Sr Dec 06, 2017 1:47 pm
Napisal/-a voda
Cinija, belušna ali stebelna zelena ima nežnejši vonj kot navadna lisnata zelena, zato ni nikoli nevarnosti da bo pri pripravljeni hrani surovi ali term. obdelani "naporna" za uživanje._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Sr Dec 06, 2017 3:42 pm
Napisal/-a muha
voda: tak vtis sem dobila tudi sama, le da nikoli nisem imela istočasno obeh, in nisem bila gotova, če me spomin ne vara. Odslej bo kaka sadika belušne stalnica na mojem vrtu. Hvala tistemu, ki je prinesel sejančke na letošnje spomladansko srečanje. Ko bi jo ljudje bolje poznali, gotovo ob "pometanju" lonček s sejančki ne bi še vedno čakal posvojitelja. Smile

brbr: Naslednje leto poskusim tole s semenom. Bere se mi zdelo mamljivo in obetavno. Imam 10 sadik, semena bo "za izvoz" Very Happy .

Objavljeno: Če Dec 07, 2017 12:39 am
Napisal/-a lpmami
Meni je pa kar letošnja cvetela. Dobila sem sadikice, ne vem, od koga, in so mi zelo lepo rastle. Ena je pa čisto ponorela, naredila polmetrski grm pa še cvetela. Samo - kaj ko nimam mlinčka Crying or Very sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Če Dec 07, 2017 10:43 am
Napisal/-a brbr
Muha, super. Kje jo pa prezimuješ? Na vrtu v naših običajinh zimah zmrzne. le dvakrat, ko sta bili zimi mili, je preživela zunaj. če boš pobirala seme za vzgojo sadik, pa pravijo, da je najkvalitetnejše seme tisto, ki raste na glavnem poganjku). Res je to seme po navadi večje.

Lpmami
, seme zelene jaz natresem v namizni mlinček za poper in ga meljem sproti, saj se tako izgubi najmanj snovi. V moj ržen kruh pa dodajam kar cela semena. Tudi druga - koromač, luštrek (ta me je letos izredno presenetil s svojevrtstnim okusom), janež, kumina,..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Dec 07, 2017 11:44 am
Napisal/-a muha
brbr: kar na vrtu je ostala . Morda jo bo snežna odeja zavarovala - ali pa zamorila, bom videla. Kar bo pa bo. Embarassed

Objavljeno: Če Dec 07, 2017 12:51 pm
Napisal/-a brbr
Muha, če lahko, jo pokrij s slamo ali listjem, ali pa vsaj s kopreno._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Dec 07, 2017 6:31 pm
Napisal/-a pika
muha,
še en način uporabe je osnova za italijanske omake ti. sofritto: korenček, čebulo, česen in stebla zelene na drobno narezana in popražena/ podušena na olju. V taki obliki se potem lahko zamrzne in uporablja kot osnova.
Temu se potem dodajajo druge sestavine, od pancete, paradižnika in mletega mesa za bolognese itd.

Seme zmleto kot pravi brbr ali kar celo se lahko uporabi za začimbno sol.

Celo steblo pa v koktejlu Bloody Mary, če te bo pozimi preveč zeblo Smile


S stebel zelene je dobro z vrha potegniti nitke po celi dolžini pred rezanjem.

Objavljeno: Če Dec 07, 2017 6:52 pm
Napisal/-a muha
pika je napisal/a:

Celo steblo pa v koktejlu Bloody Mary, če te bo pozimi preveč zeblo Smile


To! Very Happy vrti oči Laughing

Tudi ostali načini niso od muh, ampak zgoraj omenjeni prevlada Wink .

Objavljeno: Pe Dec 08, 2017 11:57 am
Napisal/-a voda
skozi leta sem opazila, da rastline zelene in peteršilja bolje rasteta v senci, polsenci. rastline so močnejše, večje in temnejše barve. pri meni je tako da ju sejem vsako leto, če zamudim tudi kupim sadike. lanskoletne uporabljam naprej. tako je kakšen šop rastlin star tudi 3 leta. če ga redno obtrguješ ne gre hitro v cvet a le posajen v senci in polsenci. ker sta rastlini tudi lepi jih včasih posadim tudi na cvetlično gredo. kljub mrazu tukaj v Lj. se je večkrat zgodilo, da se je sam zasejal kar tako, nekje. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Pe Dec 08, 2017 12:25 pm
Napisal/-a brbr
Zelene po navadi sadim med paradižnik (naj bi bili dobri sosedje). Tako so v polsenci (Voda, potrjujem tvoje opažanje). Pri meni v takih pogojih bolje uspeva stebelna kot gomoljna. Verjetno tudi zato, ker sem bolj skopuška z gnojenjem Embarassed
Se je že zgodilo, da so se je zelena sama zasejala. Čeprav je na plano pokukala (oziroma sem jo opazila) šele aprila, je do jeseni v rasti dohitela predvzgojene vrstnice, ki jih sejem v lončke konec januarja. A to je bila stebelna zelena. Za gomoljno ne vem, ali bi nadoknadila zamujeno._________________naredimo svet lepši