Lilium - lilija

Odgovori
orlica

Odgovor Napisal/-a orlica »

greeny je napisal/a:
Ostajajo v teh koritih čez zimo zunaj?

Korita gredo čez zimo noter.
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Še ena od lilij - Lilium martagon "Claude Shride":

Primerna za delno senčne lege.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

pa še moja lepotica

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Lilije so med najbolj milimi poleti cvetočimi rastlinami.Izbiramo lahko med več kot 80 vrstami in tisočimi njihovih hibridov.Imajo vitka,tanka stebla ki nosijo nenavadno pestre cvevove osupljivih barv in eksotičnega videza. Delijo sese na devet različnih oddelkov.Poznamo aziatske,botanične,orientalske,tigraste,trobentaste,turške,čopaste,afriške in ot križance.Razmnožujemo jih z zalistnimi in talnimi čebulicami,z delitvijo,luskami ali semeni,kar pa je dolgotrajen proces saj navadno traja okrog 5 let da lilija cveti.[/i]
JOHNNY

Odgovor Napisal/-a JOHNNY »

rene če bo kaka čebulica viška od rdeče margaton se priporočam
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

robert, ti imaš očitno kar dosti izkušenj z lilijami. Mi lahko svetuješ, kaj delam narobe pri beli "alojzijevi" liliji, da vsaka, ki jo posadim, počasi shira. Nedaleč stran imam v enakih pogojh posajene neke druge, ki uspešno rastejo in se množijo. So "alojzijeve" na kaj posebej občutljive?
robert

Jaz jih imam posajene ob hiši in v cvetličnem loncu in mi lepo uspevajo,v dveh letih so se razmnožile vsaj 3do 4 kratno,pred zmrzaljo,čez vse lilije natrosim okrog 5 cm zemlje in jih pokrijem z kopreno.Rade imajo glavo ,cvet' na soncu,noge,čebulice oziroma del stebla pa v senci,zato okrog posadim druge čebulnice,ki so nižje.Je pa alojzijeva lilija posebna glede sajenja,čebulice sadi avgusta in ne kot ostale,ker se ji vegetacijski ciklus začne v jeseni,sadi pa se jo samo tako globoko,da je čebulica z zemljo pokrita samo za dva prsta.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

robert hvala. Tvoje nasvete bom upoštevala ob naslednjem sajenju, ker ne mislim odnehati, dokler ne bo tudi pri meni cvetel lep šop belih lilij.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Imeti Alojzijevo lilijo je tudi moja velika želja. Še zdaj imam sliko v očeh, kako je rasla doma pred hišo, spet bi ji rada dala priliko na istem mestu. Upam, da jo kdaj kje dobim, pa se boim držala tvojih navodil, Robert.
robert

Jaz jih bom presajal,sredi avgusta,pa lahko pošljem kakšno čebulico.
Odgovori