Lilije so med najbolj milimi poleti cvetočimi rastlinami.Izbiramo lahko med več kot 80 vrstami in tisočimi njihovih hibridov.Imajo vitka,tanka stebla ki nosijo nenavadno pestre cvevove osupljivih barv in eksotičnega videza. Delijo sese na devet različnih oddelkov.Poznamo aziatske,botanične,orientalske,tigraste,trobentaste,turške,čopaste,afriške in ot križance.Razmnožujemo jih z zalistnimi in talnimi čebulicami,z delitvijo,luskami ali semeni,kar pa je dolgotrajen proces saj navadno traja okrog 5 let da lilija cveti.[/i]
robert, ti imaš očitno kar dosti izkušenj z lilijami. Mi lahko svetuješ, kaj delam narobe pri beli "alojzijevi" liliji, da vsaka, ki jo posadim, počasi shira. Nedaleč stran imam v enakih pogojh posajene neke druge, ki uspešno rastejo in se množijo. So "alojzijeve" na kaj posebej občutljive?
Jaz jih imam posajene ob hiši in v cvetličnem loncu in mi lepo uspevajo,v dveh letih so se razmnožile vsaj 3do 4 kratno,pred zmrzaljo,čez vse lilije natrosim okrog 5 cm zemlje in jih pokrijem z kopreno.Rade imajo glavo ,cvet' na soncu,noge,čebulice oziroma del stebla pa v senci,zato okrog posadim druge čebulnice,ki so nižje.Je pa alojzijeva lilija posebna glede sajenja,čebulice sadi avgusta in ne kot ostale,ker se ji vegetacijski ciklus začne v jeseni,sadi pa se jo samo tako globoko,da je čebulica z zemljo pokrita samo za dva prsta.
Imeti Alojzijevo lilijo je tudi moja velika želja. Še zdaj imam sliko v očeh, kako je rasla doma pred hišo, spet bi ji rada dala priliko na istem mestu. Upam, da jo kdaj kje dobim, pa se boim držala tvojih navodil, Robert.