Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bob - Vicia faba

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Letos ga moram nujno posadit.
Upam na kakšno sončno vreme konec februarja, maca, ne bom nič dolgo čakal, da gre v zemljo.
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Zuf jaz sem ga lansko leto posejal v lončke in kasneje presadil na prosto. Pri meni ob gozdu sneg žal dolgo vstraja in zemlja ni primerna za obdelavo.Računam na konec tedna, da vse skupaj ponovim.

Lp_________________Robert
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Se je dobro obneslo s sadikami?
Jaz bom probal v rolice od toaletnega sejati.
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Ker sem ga prvič sejal, sem bil z pridelkom zadovoljen (seme je bilo od Semenarne) Letos bom imel za poiskus seme iz Anglije sorto Masterpiece Green. Bom poročal kako se je obnesla na Gorenjskem Smile_________________Robert
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Orhy
Žal te morem razočarat.Direkt ponorel je sprva,ko sem ga dal v bajti na toplo in h oknu,pognal prelepe cvetove,a potem pa se zgodlo enako kot v naravi ko je strok zrel in začne rastlina odmirat,le da tu ni bilo z pridelka nič.Torej vse cikle je nardil,le iz cveta pol nič ni nastalo.Zakaj tako ne vem.

Drugač pa je seme za setev boba dejansko en bob iz stroka,ki ga daš v zemljo.A je le ta tretiran,tako da ni niti najmanjše šanse,da bi to razmnožil doma,ker če ni tretirano ne bi iz 100 semen zrasla ma ni ena!!!
Bramorji,krtice,vrane,to bi vse odneslo.Če ne zastrupiš nimaš nič.A če zastrupljaš,tut sam dobiš kaj vstran.
Kaj čemo začaran krog.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

reider je napisal/a:
Orhy
Žal te morem razočarat.Direkt ponorel je sprva,ko sem ga dal v bajti na toplo in h oknu,pognal prelepe cvetove,a potem pa se zgodlo enako kot v naravi ko je strok zrel in začne rastlina odmirat,le da tu ni bilo z pridelka nič.Torej vse cikle je nardil,le iz cveta pol nič ni nastalo.Zakaj tako ne vem.

Drugač pa je seme za setev boba dejansko en bob iz stroka,ki ga daš v zemljo.A je le ta tretiran,tako da ni niti najmanjše šanse,da bi to razmnožil doma,ker če ni tretirano ne bi iz 100 semen zrasla ma ni ena!!!Bramorji,krtice,vrane,to bi vse odneslo.Če ne zastrupiš nimaš nič.A če zastrupljaš,tut sam dobiš kaj vstran.
Kaj čemo začaran krog.

Reider, ni bil narejen celoten cikel. V zaprtem prostoru se cvetovi niso oprašili in se posledično seme seveda ni moglo razviti.
Ne strinjam se s trditvijo, da kalijo in zrastejo le tretirana semena. Fižol, grah in bob, ki ga sadim, ni tretiran, pa vedno zraste. Mordares kakšno seme pojedo živali, ampak, kar vseh.....no, bi pa morala imeti cel živalski vrt jih. Tako da, ne vidim razloga, da ne bi mogli saditi domačega semena.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

metuljc, ali bi v takšnih razmerah lahko tudi bob oprašili sami ? Najbrž je teoretično možno, kajne ?_________________
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Je, če je samoprašna vrsta, sicer ne.
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

Ima morda kaj semena za bob?
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Bob naj bi bil samooprašen. Je pa treba malo stresat ko cveti, če ga imamo v zapretem prostoru.

Tudi za bob bi imela prošnjo za skrbništvo. Zaenkrat za naslednje sorte:

Martock- najstarejši znani bob še iz časa Egipčanov
Ianto's yellow - rumena stara gvatemalska sorta, sorta ki slovi po povišani vrednosti dopamina in jo priporočajo bolnikom z Alzheimerjevo in Perkinsovo boleznijo, zelo visok do 1,8 m.
Ianto's return- Sorta vzgojena iz Ianto's Evans, prilagojena na hladnejšo vlažno Severno Pacifiško klimo (Oregon). Zelo velika kulinarična vrednost, različne barve večjih od zelenih, rumenih vijoličnih zrn. Do 1,5 m.

Bom še dopolnjevala. Tudi predstavila sorte posebej. Wink
Odgovori