Brokoli - Brassica oleracea var. italica

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Moji so bili tudi nekateri majčkeno vijoličasti, ampak glede na to, da jih ob presajanju zagotovo ni zeblo, ker so bili takrat ravno topli dnevi, listi so bili čvrsti in korenine močne, temu nisem polagala pozornosti. Zdaj lepo raste na njivi, kakšne barve je, pa niti ne gledam več.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Oldi je napisal/a:
Dodatni simptom je po dežju povsem gladka zbita zemlja, ki razpoka v velike zelo trde kepe, tako da se majhno solato bojiš okopavati.
Kakšna zemlja je to, kako jo sanirati?

Zbijanje zemlje s strani dežja.
Sušenje s strani vetra.
Zapeka s strani sonca.
Opazujem dobro zemljo, ki v enem letu zaradi zgornjih pojavov postane slaba.
Po drugi strani opažam izboljšanje zemlje, ko poskrbim, da je zemlja zaščitena pred tremi naravnimi dejavniki, tako kot je zaščitena v naravi, z organsko snovjo - zastirko.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

V zgornjih dveh vrstah so brokoliji, tokrat zelo različni, eni z rdečim listom, tretji povsem zelenimi. Spodaj so ohrovti, ki zelo slabo rastejo, pri meni so vsaj enkrat večji.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Koreninam primanjkuje zraka. Bo potrebno okopati zemljo. Druga rešitev je zastiranje. Ravno včeraj sem takšnole gredo okoli zelja čisto na tanko posipal s kompostom nato pa 2cm na debelo zastrl z listavko, jo bo ona okopala in zrahljala in jo takšno ohranjala.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

In vidi se polno luknjic od deževnikov. Zastirke, oziroma hrane jim dajte.

Sicer pa lahko povem iz izkušenj, da se pod zastirko zemlja kljub dolgotrajnemu dežju ne "zabetonira" tako kot, če je gola. Podobna situacija je pri meni in je zastirka dejansko povsod, če le imam material. Največ je to kar pokošena trava, praprot, plevel. Uporabnega listja je namreč tu okoli bolj malo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Brokolija sicer ne sadim in tudi zelja ne (razlog: premalo prostora) ampak meni se tole barvanje listov ne zdi čisto nič nenavadno. Prenekatera rastlina, ki jo prestavimo iz ujčkanih pogojev ven na prosto v "kruto naravo", četudi s kompletno koreninsko grudo, se odzove podobno. Spodnji listi pričnejo spreminjati barvo, propadati, rastlina nekaj časa stagnira, ko se navadi na novo okolje šele pošteno zaživi (kot bi udomačeno srnico spomladi spustil na prosto Wink).
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Prvi letošnji... Bo jutri za kosilo... Smile

_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Meni pa ni jasno, zakaj so mi že drugo leto zapored zrasle zelo majhne osrednje 'glavice' oz cvetovi - nekje 2 do 3 cm premera imajo. Bolj ali manj taki so kot tisti kasnejši stranski poganjki. Morda imam pa tako seme, ker že drugo leto sama vzgajam sadike kapusnic...
Drugo leto jih bom pa kupila in videla, če bo bolje Wink
Andreja

Odgovor Napisal/-a Andreja »

Irenca, pri meni je letos isto kot pri tebi in imam tudi domače seme. Čeprav lani pa mi je iz domačega semena naredil zelo lepe glave.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Jaz sem pa iz kupljenega semena vzgojila sadike. Te so zrasle v višino, nobene rože ne delajo, ampak so začele cveteti. Sad Kaj sem naredila narobe, da ne bo nič brokolija? In to vse sadike, cca 30!
Sem razmišljala, kako ga bom shranila, pa ne bo teh težav. Ga naj populim?
Posadim nove sadike, če jih bom dobila?

Pojma nimam, kaj sem ga us...!?_________________Lp, Živa
Odgovori