Brokoli - Brassica oleracea var. italica
-
-
Oldi je napisal/a: |
Dodatni simptom je po dežju povsem gladka zbita zemlja, ki razpoka v velike zelo trde kepe, tako da se majhno solato bojiš okopavati. Kakšna zemlja je to, kako jo sanirati? |
Zbijanje zemlje s strani dežja.
Sušenje s strani vetra.
Zapeka s strani sonca.
Opazujem dobro zemljo, ki v enem letu zaradi zgornjih pojavov postane slaba.
Po drugi strani opažam izboljšanje zemlje, ko poskrbim, da je zemlja zaščitena pred tremi naravnimi dejavniki, tako kot je zaščitena v naravi, z organsko snovjo - zastirko.
-
-
In vidi se polno luknjic od deževnikov. Zastirke, oziroma hrane jim dajte.
Sicer pa lahko povem iz izkušenj, da se pod zastirko zemlja kljub dolgotrajnemu dežju ne "zabetonira" tako kot, če je gola. Podobna situacija je pri meni in je zastirka dejansko povsod, če le imam material. Največ je to kar pokošena trava, praprot, plevel. Uporabnega listja je namreč tu okoli bolj malo.
Sicer pa lahko povem iz izkušenj, da se pod zastirko zemlja kljub dolgotrajnemu dežju ne "zabetonira" tako kot, če je gola. Podobna situacija je pri meni in je zastirka dejansko povsod, če le imam material. Največ je to kar pokošena trava, praprot, plevel. Uporabnega listja je namreč tu okoli bolj malo.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Brokolija sicer ne sadim in tudi zelja ne (razlog: premalo prostora) ampak meni se tole barvanje listov ne zdi čisto nič nenavadno. Prenekatera rastlina, ki jo prestavimo iz ujčkanih pogojev ven na prosto v "kruto naravo", četudi s kompletno koreninsko grudo, se odzove podobno. Spodnji listi pričnejo spreminjati barvo, propadati, rastlina nekaj časa stagnira, ko se navadi na novo okolje šele pošteno zaživi (kot bi udomačeno srnico spomladi spustil na prosto
).
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
-
Meni pa ni jasno, zakaj so mi že drugo leto zapored zrasle zelo majhne osrednje 'glavice' oz cvetovi - nekje 2 do 3 cm premera imajo. Bolj ali manj taki so kot tisti kasnejši stranski poganjki. Morda imam pa tako seme, ker že drugo leto sama vzgajam sadike kapusnic...
Drugo leto jih bom pa kupila in videla, če bo bolje![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Drugo leto jih bom pa kupila in videla, če bo bolje
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
-
- Kraj: Žiri-NM
Jaz sem pa iz kupljenega semena vzgojila sadike. Te so zrasle v višino, nobene rože ne delajo, ampak so začele cveteti.
Kaj sem naredila narobe, da ne bo nič brokolija? In to vse sadike, cca 30!
Sem razmišljala, kako ga bom shranila, pa ne bo teh težav. Ga naj populim?
Posadim nove sadike, če jih bom dobila?
Pojma nimam, kaj sem ga us...!?_________________Lp, Živa
![Sad](images/smiles/icon_sad.gif)
Sem razmišljala, kako ga bom shranila, pa ne bo teh težav. Ga naj populim?
Posadim nove sadike, če jih bom dobila?
Pojma nimam, kaj sem ga us...!?_________________Lp, Živa