Medica, medeno vino

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mi je zelo žal, da se ne spomnim vira (glavo si "razbijam" že od včeraj), ampak imam v spominu, da je bilo nekje zapisano, da so naši predniki "pili med" in njih otroci "jedli strd".

(mogoče bi tole debato o medu, medici, mead-u... prestavili nekam drugam)

ps:
Tinko, bi znal pripraviti medico (medeno vino)?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Če me spomin ne vara, je bil kakšne 3 ali 4 leta nazaj, ko sem bil nazadnje v Tolminu na MC, tam prav en štant, kjer so prodajali ta "mead".
Mislim, da so to imeli eni nekje iz vzhodne Evrope, mogoče Slovaki, Poljaki ...
Vem, da je bilo kar nekaj kolegov čisto navdušenih. Jaz sem bil takrat samo za en dan dol, pa mi ni uspelo poskusiti.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Medica je vino, medeno žganje ali "čebelca" pa so različne mešanice medu in
dobrega sadjevca v različnih razmerjih, odvisno ali je za ženske ali za moške.
Osnovno razmerje je 1:1!!!_________________Narava vse povrne!
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Glede medenih alkoholnih pijač je kar precej slabega poimenovanja, če se prav spomnim s čebelarskega tečaja je celo zakonsko urejeno. No da ne bomo na gartlcu krive vere učili povzemam:

Medica: fermentiran med zmešan z vodo. Alkohola nekje tam kot vino lahko tudi malo več. Lahko, celo običajno s preostankom sladkorja. Je pa o pripravi medice pisal že Janša. Tisti ki je kriv za ime naše Muhe.

Medeno žganje: destilirana medica. Žganje, ki ni iz sadja. Niti ni sladko samo po sebi.

Medeni liker: Žganje (katerokoli) pomešano z medom.

Bolj podroben opis: http://www.cebelarstvo.com/cgi-bin/stran.pl?id=4&izris=izpisiNovico&st_pod=0&jezik=slo&templ=0

Pil sem že vse, delal pa še nič. Me pa mika. Zelo.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kakšen je recept za medeno vino?
Včeraj sem dobil kvasovke za medeno vino, sedaj rabim pa še zmešat.
Da bomo imeli poleti na srednjeveških dnevih kaj za piti Very Happy_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Odgovori