Mi je zelo žal, da se ne spomnim vira (glavo si "razbijam" že od včeraj), ampak imam v spominu, da je bilo nekje zapisano, da so naši predniki "pili med" in njih otroci "jedli strd".
(mogoče bi tole debato o medu, medici, mead-u... prestavili nekam drugam)
ps:
Tinko, bi znal pripraviti medico (medeno vino)?
Medica, medeno vino
-
- Kraj: Domžale
Če me spomin ne vara, je bil kakšne 3 ali 4 leta nazaj, ko sem bil nazadnje v Tolminu na MC, tam prav en štant, kjer so prodajali ta "mead".
Mislim, da so to imeli eni nekje iz vzhodne Evrope, mogoče Slovaki, Poljaki ...
Vem, da je bilo kar nekaj kolegov čisto navdušenih. Jaz sem bil takrat samo za en dan dol, pa mi ni uspelo poskusiti.
Mislim, da so to imeli eni nekje iz vzhodne Evrope, mogoče Slovaki, Poljaki ...
Vem, da je bilo kar nekaj kolegov čisto navdušenih. Jaz sem bil takrat samo za en dan dol, pa mi ni uspelo poskusiti.
-
Glede medenih alkoholnih pijač je kar precej slabega poimenovanja, če se prav spomnim s čebelarskega tečaja je celo zakonsko urejeno. No da ne bomo na gartlcu krive vere učili povzemam:
Medica: fermentiran med zmešan z vodo. Alkohola nekje tam kot vino lahko tudi malo več. Lahko, celo običajno s preostankom sladkorja. Je pa o pripravi medice pisal že Janša. Tisti ki je kriv za ime naše Muhe.
Medeno žganje: destilirana medica. Žganje, ki ni iz sadja. Niti ni sladko samo po sebi.
Medeni liker: Žganje (katerokoli) pomešano z medom.
Bolj podroben opis: http://www.cebelarstvo.com/cgi-bin/stran.pl?id=4&izris=izpisiNovico&st_pod=0&jezik=slo&templ=0
Pil sem že vse, delal pa še nič. Me pa mika. Zelo.
Medica: fermentiran med zmešan z vodo. Alkohola nekje tam kot vino lahko tudi malo več. Lahko, celo običajno s preostankom sladkorja. Je pa o pripravi medice pisal že Janša. Tisti ki je kriv za ime naše Muhe.
Medeno žganje: destilirana medica. Žganje, ki ni iz sadja. Niti ni sladko samo po sebi.
Medeni liker: Žganje (katerokoli) pomešano z medom.
Bolj podroben opis: http://www.cebelarstvo.com/cgi-bin/stran.pl?id=4&izris=izpisiNovico&st_pod=0&jezik=slo&templ=0
Pil sem že vse, delal pa še nič. Me pa mika. Zelo.