Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Danes za vrtnice

Moderator: Melona

Odgovori
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Hvala, da nam posreduješ tako krasno zgodbo. Seveda, lepota in bolečina....

Lepo bodimo, Mil
katarinav

Odgovor Napisal/-a katarinav »

Jaz sem danes cisto notri padla in uredila pricesko polovici mojih rozic. Edino skrbi me, da jih nisem prevec obstrigla, ker vsakic pridem prenizko. V teoriji mi je jasno, ampak realnost je pa cisto nekaj drugega..in potem kumstvam kero vejo in kater uc...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ravno zadnjič je poezija v temi Vse lepo o vrtnicah po ogledu obrezovanja na dogodku napisala tole:
Poezija je napisal/a:

Govoril je g. Mastnak, poleg njega je kakšno dopolnitev dal g. Sosič kot tudi g. škorjanc. Dragi moji, premalo obrezujemo, preveč puščamo, na koncu so grmi tukaj pomlajeni, doma pa tega ne morem reči. Sedaj ko sem prišla iz tega prikaza obrezovanja sem ročna in gotova, kaj točno odrezati in koliko razredčiti, kaj pomladiti. Kako puščati stare debele čepe do drugega leta in jih ko se posušijo drugo leto šele odrezati.

Čeprav moram reči, da sem v svojih študentskih letih, ko sem prvič gojila vrtnice (in potem za dolgo obdobje prenehala), le te precej bolj obrezovala, kot sedaj. Na 3-5 očesc, kot je pisalo v neki knjigi, vse slabotne vejice sem izrezala, mislim tudi, da sem pustila bolj malo poganjkov, potem se mi pa niso lepo razrasle in tudi cvetele so zelo malo. Zdaj se pa grem 'moderno obrezovanje', odrežem ravno nekje na polovici ali 1/3 višine, izrežem le mrtve vejice, ostalo pustim, pa imam bolj bujno rast in veliko več cvetov, kot sem jih imela prej. Razredčim pa tam, kjer je res že pregosto. Tako da res ne vem. Zaenkrat si ne upam nič spreminjati.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

heloha, ob vsem tem kje in kako vrtnico obrezati je več študioznih opisov in navodil. prave študije in v vsaki razlagi so nekoliko drugačna navodila. kaj storiti si rečem... in kaj naredim. po svoje, kako se meni zdi najboljše, da oblikujem grm, vzpenjalko, popenjalko, raztegljivko, višavko ...(oprostite na te nespodobne besede za vrtnice). letos je zame leto rigoroznega reza, saj so vrtnice bile ob vljudnostnih prejšnjih obrezovanjih že popolnoma neobvladljive. ogromne, visoke, široke in seveda pri tem polne cvetov, a kljub temu sem jih letos prikrajšala za ohoho dolžino. od sajenja je zagotovo minilo 10 let in menim, da jima bo to odgovarjalo. ali sem zgrešila? bom zagotovo opazila! lpvoda

PS; Kiftsgate sem obrezovala dva dni po nekaj ur. veje ima dolge 10m in več. ob teh vejah pa še grmovnice, katere so bile na poto dolgim vejam in te je bilo potrebno ukrotit zaradi mimoidočih in sosedih. bilo je ptrebno obrezat suhe, potrgane in na silo odrezane veje in privezat tako, da niso moteče. roke imam kot bi imela vsaj 10 igrivih mačkov._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazadnje urejal/a voda 31 Mar 2018 22:43; skupaj popravljeno 1 krat
katarinav

Hvala punce!
Poezija ali imas mogoce kaksno sliko obrezanih vrtnic v Arboretumu? Me ima,, da bi sla samo na ogled obrezanih vrtnic, da dobim obcutek.
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Kar se tiče obrezovanja, sama precej sledim filozofiji iz ene moje ljube rožne knjige (ki je sicer namenjena vrtničarjem v hladnem podnebju): da se vrtnice obrezuje tako, kot bi jih narava (pozeba, srne, požari). Moderne obrezujem rigorozno, zgodovinske in angležinje po občutku. Žal nimam časa se udeleževati delavnic, znanje črpam iz knjig/tujih forum/ videoposnetkov ki jih je dosti na spletu (imam nekaj vrtnarij na Facebook, ki večkrat objavljajo videe obrezovanja). Po 6 letih se mi zdi, da mi kar gre. Tudi to sem se naučila, da če mi za kakšno zmanjka časa obrezat, ne bo konce sveta. Npr Elfe, ki je moderna plezavka, lani ni bila obrezana, ker je preveč odgnala. Je prav lepo cvetela celo szeono. Sem jo letos zato močno obrezala. Sploh zgodovinske režem zelo previdno prve sezone, ker tiste, ki sem jih ornk-se proti vsem prebranim nasvetom niso nič kaj zato okrepile.
katarinav

Bi lahko katera slikala porezane vrtnice? Da dobim obcutek.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Katarina, katere vrtnice imaš? Ti tole kaj pomaga?

Crown Princess Margareta

A Shropsjire Lad

Rotkäppchen

Amber Queen

Kosmos Fairy Tale

Tako porežem skrižane čajevke in grmaste, razen Austinovih. Ne trdim, da je tako prav, samo pokažem ti, kako približno jih jaz friziram. Vidiš pa, da imajo nekatere le dve ali tri veje, druge pa več. Tele moje so stare od štiri do pet let.

Če imaš zgodovinske, je druga pesem.
katarinav

O hvala Melona!! Imam najvec anglezinj, pa rugose (te sem brala, da jih naj cimmanj stimam), pa par burbonk in grmaste.
Podobno strizem tudi sama, zakaj pa ne strizes tako Austinovih? Niso te tut grmaste?
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

So, ampak drugačne. Moje izkušnje kažejo, da jim takole rigorozna rez ne paše. Se kar ne poberejo in drugo leto ni pravega cvetja. Ne vem, odkar jih precej manj režem, delajo dosti bolje.
Odgovori