Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaljivost kupljenih semen

živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Metuljc, hvala za namig. bom kupila od teh in zgodnje korenje bo imelo pridelek jeseni. Upam_________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

živa je napisal/a:

Ahh, sem upala, da mi ne bo treba sejati doma in presajati, delati si dodatno delo, kupovati zemljo za sejanje korenja, ampak očitno mi drugega ne preostane, če ga hočem imeti.

S presajanjem korenja ne boš kaj dosti rešila. Če ti bo že uspelo, da bo po presajanju delal naprej, je velika verjetnost, da boš namesto dolgih lepih korenov dobila take z razgibano kosmato korenino.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

naj dodam še nekaj poleg seveda vsakodnevnega zalivanja (priporočljivo zjutraj in zvečer) drobnih semen (korenček, peteršilj, zelena in podobno..)- pozabili ste na mravljice, te so izredno aktivne takoj ko je zemlja toplejša in si dajo na ramo tudi seme blitve in ala domov. zakaj primorci "popeštamo" posejano zemljo z radičem, peteršiljem in drugimi drobnimi zrnci semen. prav zaradi tega, da jih pridne delavke ne ponesejo v svoja skladišča, saj seboj ne nesejo lopat. narobe obrnjene grablje so za to izredno primerne, ker večkrat potolčeš v kanalček s semeni. v topli zemlji že v 2 dneh nabrekne seme in takarat ni nevarnosti, da jih bodo odnesle a seveda se pri tem ne sme pozabljat vlažit posejano. enako je tudi z fižolčki, če jih ne namakaš seveda ne bo nič zrastlo, tako se velikokrat vprašam, ali so krive "vrečke slabe kaljivosti". včasih je treba pomisliti ali tudi mi delamo v dobrobit rastline.

PS: ko delavci ob cestah sejejo travo jo potlačijo zaradi mravelj in ptic in jo pustijo da vznikne sama braz zalivanja, ker ima kod kateri jo usmerja po prvem dežju kdaj naj požene kalček, kdaj korenino in td.

mi v svojih vrtovih delamo po svoje, gledamo v koledar za koren, plod itd ne pa na to "fineso" katero čutijo rastline. če to že počnemo je potrebno umetno dodajat vse potrebno in seveda se ob tem zelo pobrigat kako in kdaj in seveda zakaj. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

živa je napisal/a:
Metuljc, hvala za namig. bom kupila od teh in zgodnje korenje bo imelo pridelek jeseni. Upam

Pozabil sem napisati, da imam zelo dobre izkušnje s semeni iz Lidla, poceni, zelo dobro kaliva. če jih še kje imajo (recimo za Bežigradom, v bivši jami, kjer je bila Astra trgovina ne gre zelo po njih), priporočam.
živa

Voda, metuljc, hvala. To o dveh dnevih mi znese: v petek zvečer sejem po navodilih, do nedelje, ko odidem, pridno zalivam in morda..._________________Lp, Živa
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

živa, kot vidim te nekaj čas ni ob rastlinic katere boš pridno zalivala nekaj dni. zato ti predlagam da čez posejano in namočeno vržeš vsaj 5 cm pokošene trave. vrtna koprena je premalo da drži vlago dalj časa. čez čas boš razgrnila in omogočila mladim rastlinicam, da zrastejo višje a jima vseno dodaj ob straneh nanovo pokošeno - seno.

mislim da je to zakon - primerjava -, če primerjam izkušeno: pred enim mesecem sem v zemljo dala vzgojene sadike paradižnika, prekrila vso gredico in potke s senom visoko 20 cm na rahlo potlačeno a pred tem seveda zalito - do danes nisem nič zalivala, ker je spodaj zemlja rahla, in še vedno vlažnasta - temperature tukaj v Istri so na moji gredici že 20 dni krepko več ur čez 30 stop čez dan. funkcionira, da se paradižnikom, paprikam, ćesnu itd kar feclja (kljub temu, da je čeasen napaden z muho, rjo in drugimi požeruhi). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
živa

Voda, hvala. bom upoštevala. Koprena res ne zadrži kaj prida.
Sem sejala, zalila, pokrila s kopreno gredico s šetrajem - nič ni vzklilo._________________Lp, Živa
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Živa, imaš slučajno one male polžke brez hišic? Radi pojedo pravkar vzklila semena, krive so pa potem semenarske hiše. No, saj pogosto res so, morda pa ne vedno.
živa

Ne, polže samo jeseni, sive, majhne. Je prevroče in presuho. Od prejšnjega cetrtka nic ploh, dežja_________________Lp, Živa
živa

Sem zvečer preštudirala vse, kar ste mi svetovale.
Soseda je vse pridno zalivala, ko je sneg skopnel, ima enake težave s praznim prostorom, kjer bi moralo biti korenje, peteršilj in solata, ker je sejala kupljeno seme. Meni moje vzklije.

Torej suša kot vzrok odpade. Bo res tako, kot govori že par let Miša Pušenjak, da je kaljivost kupljenih semen izredno slaba in si naj vzgajamo svoja.
Ampak korenje je na njivi težko vzgojiti, ker se skriža z divjim in voluhar ga požre takoj.

Hvala vam za vse nasvete, jih bom upoštevala. Škoditi ne more._________________Lp, Živa
Odgovori