Cercis siliquastrum - jadikovec, judeževec - nadaljevanje

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Morda o presajanju sploh ne razmišljaš tako zmotno. Če jo vmesno posadiš v večjo posodo bo drevček naredil mlade korenine iz grude, za kar mu boš pomagal s skrbno nego. V to pri tebi nihče na tem svetu (forumu) ne dvomi.
V nadaljevanju bo imela rastlina mlade in vitalne koreninice na robu grude in prehod ob presajanju na vrt bo lažji. Edino glede razpletanja korenin bo v tem primeru malo težje, pa tudi dvomim, da je to nujno potrebno. Vse bo jasno, ko bo sadika doma in jo pogledaš kako zgleda spodaj.
Velikokrat je pri drevesih/grmih tako, da ob presaditvi in potem prvi konkretnejši rasti požene povsem nove korenine iz koreninske osnove in tako na novo ustvari primeren koreninski sistem. Seveda če je rast bujna, v nasprotnem primeru ob nekakšnem životarjenju temu ni tako in tam je potrebno veliko intenzivne nege za "za silo" efekt.
Zastarane vlončene rastline so kar garant za slabe rezultate, ampak po tvojem opisu bi bolj sklepal, da se gre za zelo nagnojeno rastlino, kar je dobro in manj dobro hkrati.
V prvem primeru je rastni momentum na visoki ravni in ob vsaj nekaj oskrbe lahko brez težav lepo nadaljuje z razvojem ter tako preide šok presajanja in spremebe lokacije.
V drugem primeru pa to vsaj na začetku pomeni zahtevo po negi, ker je rastlina tako rekoč razvajena. (sem že zgoraj omenil kako je z dojemanjem tvoje angažiranosti na tem področju) Skratka, tudi ta aspekt v bistvu ni tako problematičen, tako da ..... JUST DO IT.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

juglans je napisal/a:
Zastarane vlončene rastline so kar garant za slabe rezultate, ampak po tvojem opisu bi bolj sklepal, da se gre za zelo nagnojeno rastlino, kar je dobro in manj dobro hkrati.
V prvem primeru je rastni momentum na visoki ravni in ob vsaj nekaj oskrbe lahko brez težav lepo nadaljuje z razvojem ter tako preide šok presajanja in spremebe lokacije.
V drugem primeru pa to vsaj na začetku pomeni zahtevo po negi, ker je rastlina tako rekoč razvajena.

Jah, tudi tega se bojim, da so dreveščka bila deležna "turbo vzgoje", z veliko gnojil, idealne temperature, "idealnega substrata" - beri vse za čim hitrejšo rast.
Me je tudi vrtnarka opozorila, da hujših pozeb ne prenese, sploh mlado drevesce. Malo sem pokukal na splet; če je rastlina pravilno gojena (pomeni da gre v zimo z dozorelim lesom), potem prenese celo do -25°C. -16°C pa zaprmej preživi Wink .
Nevarne so pomladanske in predzimske vremenske "anomalije". Kot letošnja zelo topla predpomlad, ki ji je sledil mraz od minus deset do minus petnajst stopinj celzija.
Tako mi je letos prvič pomrznila šisandra, nekje 2/3 jo je šlo v maloro Evil or Very Mad .

Enako nevarna je topla jesen, ala indijansko poletje, ki ji sledi hitra, ostra zima. Takrat pomrzne ves poletnojesenski prirast.

Za to zimo moram najti kak ziheraški način zaščite lesa. Najmanj kar bom naredil, celo deblo bom premazal na belo. Ob hujši zimi bom deblo zaščitil z ovojem iz slame.

V botaničnem vrtu imajo po lastnih podatkih Navadni jadikovec. Grem jih vprašat kako jim raste._________________mfranc
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Tudi sam imam nekaj dreves "navadnega" jadikovca. Zime so zaenkrat preživeli brez težav, tudi letošnjo. So pa drevesa mlada, okrog 5 let imajo. Nasploh pa opažam, da jim tudi huda vročina ne paše najbolj, nežni listi zelo hitro pokažejo, kadar jim kaj ni všeč.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

dafo je napisal/a:
Tudi sam imam nekaj dreves "navadnega" jadikovca. Zime so zaenkrat preživeli brez težav, tudi letošnjo. So pa drevesa mlada, okrog 5 let imajo. Nasploh pa opažam, da jim tudi huda vročina ne paše najbolj, nežni listi zelo hitro pokažejo, kadar jim kaj ni všeč.

... aha, potem je pa mogoč razlog za mojo opazko nad BTC-jevimi jadički ravno vročina. Obkroženi z asfaltom in stavbami so v nekakšnem temperaturnem amfiteatru. Nisem pomislil na to, dafo super za ta komentar.
mfranc

Lepo, da ti uspevajo! Me pa zanima v kakšni obliki ti rastejo, drevo z deblom v neki višini, ali v obliki grma?

V kakšni zemlji pa ti rastejo?_________________mfranc
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Juglans, bi tudi jaz sam lahko potegnil vzporednico s tvojim predhodnim komentarjem! mfranc, zemlja je običajna, gnojim jih ne, nasploh nobene posebne skrbi. Rastejo pa trenutno kot grm na enem deblu (visoki so okrog 80 cm) z vzgojno obliko še nisem niti dobro začel, je pa v načrtu, da bodo v prihodnosti drevesca, tako da preobrazba bo potekala od letos naprej. Morda se pri katerem poslužim tudi cepljenja, to bo odvisno od navdiha v času, ki bo primeren za celljenje.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Če me spomin ne vara, imajo v Botaničnem že kar konkretno drevo z razvejano krošnjo
Ga bo treba poslikat, ko bo cvetelo Smile
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Moj je siliquastrum. Kupila sem ga pri Breskvarju, mala sadika. Z vraščanjem ni bilo problema, sem ga pa prvo leto zaščitila. Zdaj je že kar veliko drevo. Slike so v prvi temi.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V parku med nebotičnikom in Figovcem je bil v 70 in 80 letih (ne vem, če je še) en velik judeževec, ki je vsako pomlad obilno cvetel.
mfranc

dafo je napisal/a:
mfranc, zemlja je običajna, gnojim jih ne, nasploh nobene posebne skrbi.

Dafo, srečkovič, da imaš "navadno" zemljo Wink , ki je garancija, da drevo ne postane občutljiv razvajenec. Naš gruntek je tako majhen in natlačen, da se bojim, da bo drevešček hitro našel kak priboljšek v obliki dobro pognojene grede Cool ._________________mfranc
Odgovori