Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mineralna gnojila/Umetna gnojila

voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

http://www.gajinvrt.moonfruit.com/grenka-sol/4590545047

2. Uspešno nadomesti umetna gnojila

Mnoga komercialna umetna gnojila vsebujejo magnezij, ki pomaga rastlinskim koreninam, da absorbirajo hranilne snovi (dušik, fosfor in žveplo), vendar z njimi poleg potrebnega magnezija vnesemo tudi tiste elemente, ki jih je na našem vrtu morda že tako preveč; rezultat je zato ravno nasproten od želenega. Epsomska oziroma grenka sol pa je povsem naravna snov, s katero uspešno nadomestimo umetna gnojila in je zato priljubljena v ekoloških vrtovih._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Uh, kako živa debata se je razvila Very Happy

No, saj prav, več mnenj bogati izkustva, ponuja nove ideje...

Tudi sam delim mnenje figule, namreč, rastlina zaradi dodatka dotične snovi ne bo bolje rasla v smislu, da bo večja od sovrstnic, ki dodatka niso prejele (pa jim sicer ničesar ne manjka), si bo pa opomogla od manjka določenega elementa, ki ga pač druge rastline niso imele. Tako si vsaj razlagam. (mogoče za še bolj plastično predstavo - deluje kot aspirin deluje na človeka, ko ga mučita vročina in glavobol)_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kljub vsemu mi še vedno ni jasna ločnica med mineralnimi in umetnimi gnojili.
Kako jih razlikujemo? So minerali v drugih komercialnih gnojilih umetno narejeni. Moja primerjava z drogami ni letela na Epsonsko sol kot tako, ampak na vsa umetna, tudi mineralna imenovana, gnojila. Čeprav, po logiki bi tudi z epsonsko soljo lahko preveč obremenili zemljo - ali pač ne?

Citiram:
Epsomska oziroma grenka sol pa je povsem naravna snov, s katero uspešno nadomestimo umetna gnojila in je zato priljubljena v ekoloških vrtovih.


Se opravičujem, da težim, a takele obrazložitve me več ne prepričajo. Preveč je tega po internetu in o dobrobitih ponavadi največ pišejo tisti, ki zadevo prodajajo. Čim nekaj predstavljajo kot panacejo, me neha zanimati.

Eh, se opravičujem, sem že preveč zatežila, bom raje kar nehala. Hvala za potrpljenje. Smile

PS:
Na moje prvo vprašanje sem našla odgovor tule .
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Ne, ne, meni je pa všeč, da ni vse v rangu "A tako? Ok." Hah, s tem v zvezi ena anekdota še iz časov, ko smo bili na faksu (malo offtopica). Ko smo študirali eno hudo kunštno snov (elektro), smo se zelo, ampak res zeloooo počasi prebijali skozi tematiko ravno zaradi tega, ker smo dejansko hoteli razumeti, zakaj je tako in ne drugače. No, pa en sotrpin popusti pritisku in vehementno izjavi: "Ma dejte, to je tako, ker tako piše v knjigi, basta." Laughing

Čist prav, da se krešejo mnenja; tudi meni ni čisto jasna ločnica med enim in drugim, sem pa za to eposomsko sol prebral, da ni sol v smislu, kot si ga običajen laik predstavlja v obliki kuhinjske soli.

Za kuhinjsko sol vemo, da je hudo higroskopična (= nase veže vlago), zato se je uporabljala npr. za konzerviranje jedi ali pa še danes recimo za sušenje mesa - sol potegne vlago iz snovi, na zraku oz. burji pa se rodijo najbolši kraški pršuti Razz


Grenka sol ima drugačne lastnosti od kuhinjske. Menda z njo ne moremo zgrešiti z dodajanjem v zemljo (celo priporočajo ob sajenju sadik), če le nismo voli (= da bi nasuli cel kup soli). Se pravi, ob neki normalni, zdravi meri je zelo dobrodošla in koristna za rastline. Magnezij imajo rastline zelo rade (delovanje fotosinteze --> klorofil kot proizvod tega procesa, zato so listi tako lepo zeleni), žveplo pa menda tudi ugodno vpliva, ampak za natančnejšo razlago bi morali kakega botanika/biologa vprašati.

No, še kot zanimivost naj omenim, da ima ione magnezijevega sulfata tudi naša mineralna voda Donat Mg. Kako magnezij blagodejno vpliva na delovanje našega telesa oziroma - še bolje - mišic, bi vedeli športniki.

Pomanjkanje magnezija se pri ljudeh odraža v mišičnih krčih (pri telesnih naporih), pri rastlinah pa v rumenenju listov._________________go with your instinct to live as you want
metuljc
Prispevkov: 9398
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

voda je napisal/a:
Epsomska oziroma grenka sol pa je povsem naravna snov, s katero uspešno nadomestimo umetna gnojila in je zato priljubljena v ekoloških vrtovih.

Izključno magnezij, ne pa fosforja, kalija, mnogih mikroelementov, pa tudi dušika ne.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Izmenjava mnenj je odlična (dokler je civilizirana Wink ), človek vedno kaj novega izve.
Od gospe iz "gajinega vrta" kupujem epsom sol, z njenim opisom se tudi sama ne strinjam preveč.
Glede umetnih gnojil nimam nobenih vedenj in izkušenj. Imam Agrolitov Bioorganik za drevesa, ker je kolega iz Gartlca zagotovil, da je kar se da naraven in pa mrožek mi je prinesel neko škatlo z granulatom za ribez - je mama kupila, pa je še on Laughing .

Kot pravi Žlehtnoba je magnezij dober za klorofil in tudi za ljudi je to makro-mineral, ki je pomemben in potreben v naših mnogih procesih. Dobimo ga z uživanjem zelenjave. Jaz si predstavljam takole: z dodatkom epsom soli lahko moje rastlince shranijo nekaj "odvečnega" magnezija še zame Very Happy

Mimogrede - vedno me preseneča reklama, da moramo piti mleko zaradi kalcija. Saj krave ne proizvajajo kalcija Rolling Eyes dobijo ga iz trave in so samo posrednik. Če bi jedli dovolj zelenjave, se nam ne bi bilo treba zanašati na krave Confused

(jajks, a smo sploh v pravi temi?)
metuljc
Prispevkov: 9398
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

figula je napisal/a:

Kot pravi Žlehtnoba je magnezij dober za klorofil in tudi za ljudi je to makro-mineral, ki je pomemben in potreben v naših mnogih procesih. Dobimo ga z uživanjem zelenjave. Jaz si predstavljam takole: z dodatkom epsom soli lahko moje rastlince shranijo nekaj "odvečnega" magnezija še zame Very Happy


Magnezij je del molekule klorofila, ne vem, če se temu reče, da je dober za klorofil (mimogrede, mravlja, klorofil ni posledica fotosinteze, ampak ena od ključnih molekul, da fotosinteza sploh je). In magnezij je zgolj, res potreben, a zgolj mikroelement v človekovem telesu, kjer ga je nekako 0,1% sestave človeškega telesa. Nikakor ga pa rastline ne kopičijo "za vsak slučaj in na zalogo".
Tudi rastline ne proizvajajo kalcija, tega je v neživi naravi veliko, v različnih oblikah, enako, kot za mleko, velja torej tudi za rastline.
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

metuljc je napisal/a:
... (mimogrede, mravlja, klorofil ni posledica fotosinteze, ampak ena od ključnih molekul, da fotosinteza sploh je)...

Debato razumem, ne razumem pa, kako sem tu "notr padu". Mi lahko kdo razloži?
(predvidevam, da sem zgoraj omenjen jaz)
ikar
Prispevkov: 142
Pridružen: Če Okt 20, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ikar »

Ravno danes sem prešprical svoje paradižnike in čilije, ki mi rastejo v loncih z grenko soljo, dodal pa sem še kalcij.

Da še dodam nekaj zanimivosti glede grenke soli:

Citiram:
Magnezijev sulfat (tudi grenka sol, ledena sol) so mali beli oziroma brezbarvni kristali, po navadi igličaste oblike s hladnim, slano-grenkim okusom. So prosto topni v vodi in delno v alkoholu. Kemijska formula je MgSO4. Uporabljajo ga v zdravstvu, kot razstrupljevalec, odvajalo, proti krčem in tistim s pomanjkanjem magnezija v telesu. Uporabljajo ga tudi kot dopolnilo k prehrani za živali. Tudi v vrtnarstvu je pogost pripomoček za rastline. Najbolj poznan izdelek, ki vsebuje magnezijev sulfat, v Sloveniji je Donat Mg.
metuljc
Prispevkov: 9398
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Se zgodi, od silnega branja sem se zmotila, "očitano" tebi je v resnici napisal Žlehtnoba. Se zgodi in se opravičujem.
Odgovori