Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave

Odgovori
copatka
Prispevkov: 2308
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

jebela, sedajle sem dokončala moj expoze z natančnimi navodili in hočem poslat - me vrže ven iz prijave in moj spisek izgine Twisted Evil Twisted Evil jao, jao
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17355
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mene je že naučilo, da vse, kar je več od par stavkov, napišem v Word in potem skopiram semle. Evil or Very Mad
Dobra misel
Prispevkov: 144
Pridružen: Če Apr 27, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dobra misel »

Hvala vsem za trud, bom prečitala, potem se pa lotim... Tudi jaz sem želela rezervirati knjigo Fermentirajmo, pa je v Knjižnici Šiška še v pripravi. Bo pa kakšna druga, sicer pa internet...

Naredite si lep dan.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Dobra misel, ne obupat, saj se popoldne/zvečer še enkrat spravim spisat navodila Confused
Dobra misel
Prispevkov: 144
Pridružen: Če Apr 27, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dobra misel »

Figula, nikakor ne bom obupala, zdaj me je šele zagrabilo Laughing . Imam precej linkov za začetek, potem pa probe in "na napakah se učimo" Very Happy
copatka
Prispevkov: 2308
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Figula, prebrala sem že večino knjige "Fermentirajmo!" Rachel Mulligan, ki mi jo je včeraj svetovala Metuljc Very Happy . Super knjiga, uporabna, veliko receptov.

Ampak še vedno pa nisem našla vseh odgovorov Rolling Eyes .

Fermentiranje je približno končano, ko je doseženega neka stopnja kislosti (kar za različne stvari različno dolgo traja), je tako? Ko daš fermentirano zadevo v temen in hladen prostor, se fermentacija zaključi, oziroma zelo upočasni. Takrat lahko začneš uporabljati.

Ampak, a to pomeni, da lahko kozarec odpiraš, jemlješ ven in spet zapiraš? Torej mojega lanskega kislega zelja ni treba uporabiti naenkrat, takoj ko ga odprem? Ga lahko jemljem ven po malem in le pazim, da je ves čas pokrito z zeljevko?
In da lahko svoja letošnja kozarca prav tako uporabljam postopoma? Recimo stresem vse v skledo (da lahko pridem tudi do zelenjave, ki je čisto na dnu), pojem, kar mislim, in spet dam v kozarec (pazim, da je zadosti slanice)?

In drugo je rok uporabe - v knjigi je pri receptih ta zelo različen. Ti pa praviš, da je skoraj neskončen (kot pri misu) Rolling Eyes .

Najbrž so za profije to butasta vprašanja, a mi vseeno ne dajo miru ... Wink

In hvala, da si pripravljena deliti z nami svoje znanje in izkušnje! Very Happy_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Copatka, tvoja vprašanja so čisto normalna in običajna in sem se tudi sama z njimi precej ukvarjala.
Ker mi je izginil moj včerajšnji sestavek Twisted Evil še odgovor na pravo vprašanje = bo bolj kislo. Imaš zelenjavo narezano na kar velike kose in bo zato trajalo nekaj dni več. Po moje.

Jaz "zaključim" fermentacijo, ko neha besno brbotati. Takrat dam pokrovček gor in na hladno. S tem se fermentacija upočasni. Če imaš več kozarcev "na rezervi", je dobro, da jih tedensko pregledaš in mogoče odviješ pokrovček, da se nastali plini sprostijo.

Ješ postopoma - kot bi jemala marmelado iz kozarca Smile. Vzameš ven, potlačiš maso nazaj pod tekočino, zapreš. Ne priporočam stresanja vsebine v skledo, do spodnjih plasti se boš morala postopoma prigristi Cool . Kar ti bo dalo misliti pri sestavi naslednjega kozarca, da boš zelenjavo bolj enakomerno nalagala Smile .

Dokler imamo fermente v max literskih kozarcih, se nam roka uporabe ni treba bati Wink . Če pomislim, da je fermentacija način, kako so v brezelektričnih časih ohranjali hrano, sem še vedno mnenja, da je rok neskončnost oziroma dokler ne pojemo ali se nam boh-ne-daj pokvari.

(grem sedaj v word še enkrat spisat navodila
muha, upam da tudi mene izuči ta zoprna izkušnja)
copatka
Prispevkov: 2308
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Figula, najlepša hvala!! Prva dva kozarca sta v bistvu testna - da vidim, kako izpadejo različne zelenjave (ampak zgledata pa lepo, a ne? Wink) . In da vidim, katera bo všeč mojim vnučkom. Potem bom fermentirala raje posamične ali po dve, tri - sploh zdaj, ko vem, da jih lahko porabljam po malem Very Happy .

V tej knjigi priporočajo hraniti kozarce v hladilniku Rolling Eyes . Moji bodo morali biti zadovoljni kar s kletjo ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Takole smo mi nekoč v bistvu kisali kumare, ki so prerasle ali jih je bilo preveč. Prerezali najprej po dolgem, potem še na polovico, te četrtine nadevali v večji kozarec (nič tlačili), zalili s slano vodo, na vrhu križem dali stebelca od vinske trte, da je vsebino držalo v tekočini, pokrili s krpo in dali na okno. Po kakem tednu ali več so bile kumarice primerne za konzumiranje ob kakem mesu, zalitem z mastjo njami_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori