Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
Dobra misel, tudi jaz sem čista začetnica . Prebiram članke, googlam in preizkušam. Lahko ti skopiram le linke, ki sem jih do zdaj nabrala :
https://www.drfeelgood.si/trije-cudezi-naravne-fermentacije/
https://kmetijanasraj.net/2016/02/20/fermentirana-zelenjava/
http://divinehealthfromtheinsideout.com/2013/05/fermented-foods-easy-brine-veggie-recipes/
https://culinaryjourneybyme.com/2017/12/kimchi-kimci-korejska-fermentirana-zelenjava-eliksir-mladosti/
http://m.forum.gartlc.si/gartlc-about1903-0-asc-15.html
http://www.forum.gartlc.si/gartlc-about3117-0-asc-0.html
https://www.thekitchn.com/23-essential-fermented-foods-for-better-gut-health-229599
https://www.thekitchn.com/recipe-lactofermented-mixed-pickles-recipes-from-the-kitchn-194011
https://www.thekitchn.com/how-to-make-easy-kimchi-at-home-189390
Naj ti tekne!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
https://www.drfeelgood.si/trije-cudezi-naravne-fermentacije/
https://kmetijanasraj.net/2016/02/20/fermentirana-zelenjava/
http://divinehealthfromtheinsideout.com/2013/05/fermented-foods-easy-brine-veggie-recipes/
https://culinaryjourneybyme.com/2017/12/kimchi-kimci-korejska-fermentirana-zelenjava-eliksir-mladosti/
http://m.forum.gartlc.si/gartlc-about1903-0-asc-15.html
http://www.forum.gartlc.si/gartlc-about3117-0-asc-0.html
https://www.thekitchn.com/23-essential-fermented-foods-for-better-gut-health-229599
https://www.thekitchn.com/recipe-lactofermented-mixed-pickles-recipes-from-the-kitchn-194011
https://www.thekitchn.com/how-to-make-easy-kimchi-at-home-189390
Naj ti tekne!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Prispevkov: 144
- Pridružen: Če Apr 27, 2017 2:00 am
-
- Prispevkov: 144
- Pridružen: Če Apr 27, 2017 2:00 am
Figula, prebrala sem že večino knjige "Fermentirajmo!" Rachel Mulligan, ki mi jo je včeraj svetovala Metuljc . Super knjiga, uporabna, veliko receptov.
Ampak še vedno pa nisem našla vseh odgovorov .
Fermentiranje je približno končano, ko je doseženega neka stopnja kislosti (kar za različne stvari različno dolgo traja), je tako? Ko daš fermentirano zadevo v temen in hladen prostor, se fermentacija zaključi, oziroma zelo upočasni. Takrat lahko začneš uporabljati.
Ampak, a to pomeni, da lahko kozarec odpiraš, jemlješ ven in spet zapiraš? Torej mojega lanskega kislega zelja ni treba uporabiti naenkrat, takoj ko ga odprem? Ga lahko jemljem ven po malem in le pazim, da je ves čas pokrito z zeljevko?
In da lahko svoja letošnja kozarca prav tako uporabljam postopoma? Recimo stresem vse v skledo (da lahko pridem tudi do zelenjave, ki je čisto na dnu), pojem, kar mislim, in spet dam v kozarec (pazim, da je zadosti slanice)?
In drugo je rok uporabe - v knjigi je pri receptih ta zelo različen. Ti pa praviš, da je skoraj neskončen (kot pri misu) .
Najbrž so za profije to butasta vprašanja, a mi vseeno ne dajo miru ...
In hvala, da si pripravljena deliti z nami svoje znanje in izkušnje! _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ampak še vedno pa nisem našla vseh odgovorov .
Fermentiranje je približno končano, ko je doseženega neka stopnja kislosti (kar za različne stvari različno dolgo traja), je tako? Ko daš fermentirano zadevo v temen in hladen prostor, se fermentacija zaključi, oziroma zelo upočasni. Takrat lahko začneš uporabljati.
Ampak, a to pomeni, da lahko kozarec odpiraš, jemlješ ven in spet zapiraš? Torej mojega lanskega kislega zelja ni treba uporabiti naenkrat, takoj ko ga odprem? Ga lahko jemljem ven po malem in le pazim, da je ves čas pokrito z zeljevko?
In da lahko svoja letošnja kozarca prav tako uporabljam postopoma? Recimo stresem vse v skledo (da lahko pridem tudi do zelenjave, ki je čisto na dnu), pojem, kar mislim, in spet dam v kozarec (pazim, da je zadosti slanice)?
In drugo je rok uporabe - v knjigi je pri receptih ta zelo različen. Ti pa praviš, da je skoraj neskončen (kot pri misu) .
Najbrž so za profije to butasta vprašanja, a mi vseeno ne dajo miru ...
In hvala, da si pripravljena deliti z nami svoje znanje in izkušnje! _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Copatka, tvoja vprašanja so čisto normalna in običajna in sem se tudi sama z njimi precej ukvarjala.
Ker mi je izginil moj včerajšnji sestavek še odgovor na pravo vprašanje = bo bolj kislo. Imaš zelenjavo narezano na kar velike kose in bo zato trajalo nekaj dni več. Po moje.
Jaz "zaključim" fermentacijo, ko neha besno brbotati. Takrat dam pokrovček gor in na hladno. S tem se fermentacija upočasni. Če imaš več kozarcev "na rezervi", je dobro, da jih tedensko pregledaš in mogoče odviješ pokrovček, da se nastali plini sprostijo.
Ješ postopoma - kot bi jemala marmelado iz kozarca . Vzameš ven, potlačiš maso nazaj pod tekočino, zapreš. Ne priporočam stresanja vsebine v skledo, do spodnjih plasti se boš morala postopoma prigristi . Kar ti bo dalo misliti pri sestavi naslednjega kozarca, da boš zelenjavo bolj enakomerno nalagala .
Dokler imamo fermente v max literskih kozarcih, se nam roka uporabe ni treba bati . Če pomislim, da je fermentacija način, kako so v brezelektričnih časih ohranjali hrano, sem še vedno mnenja, da je rok neskončnost oziroma dokler ne pojemo ali se nam boh-ne-daj pokvari.
(grem sedaj v word še enkrat spisat navodila
muha, upam da tudi mene izuči ta zoprna izkušnja)
Ker mi je izginil moj včerajšnji sestavek še odgovor na pravo vprašanje = bo bolj kislo. Imaš zelenjavo narezano na kar velike kose in bo zato trajalo nekaj dni več. Po moje.
Jaz "zaključim" fermentacijo, ko neha besno brbotati. Takrat dam pokrovček gor in na hladno. S tem se fermentacija upočasni. Če imaš več kozarcev "na rezervi", je dobro, da jih tedensko pregledaš in mogoče odviješ pokrovček, da se nastali plini sprostijo.
Ješ postopoma - kot bi jemala marmelado iz kozarca . Vzameš ven, potlačiš maso nazaj pod tekočino, zapreš. Ne priporočam stresanja vsebine v skledo, do spodnjih plasti se boš morala postopoma prigristi . Kar ti bo dalo misliti pri sestavi naslednjega kozarca, da boš zelenjavo bolj enakomerno nalagala .
Dokler imamo fermente v max literskih kozarcih, se nam roka uporabe ni treba bati . Če pomislim, da je fermentacija način, kako so v brezelektričnih časih ohranjali hrano, sem še vedno mnenja, da je rok neskončnost oziroma dokler ne pojemo ali se nam boh-ne-daj pokvari.
(grem sedaj v word še enkrat spisat navodila
muha, upam da tudi mene izuči ta zoprna izkušnja)
Figula, najlepša hvala!! Prva dva kozarca sta v bistvu testna - da vidim, kako izpadejo različne zelenjave (ampak zgledata pa lepo, a ne? ) . In da vidim, katera bo všeč mojim vnučkom. Potem bom fermentirala raje posamične ali po dve, tri - sploh zdaj, ko vem, da jih lahko porabljam po malem .
V tej knjigi priporočajo hraniti kozarce v hladilniku . Moji bodo morali biti zadovoljni kar s kletjo ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
V tej knjigi priporočajo hraniti kozarce v hladilniku . Moji bodo morali biti zadovoljni kar s kletjo ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Takole smo mi nekoč v bistvu kisali kumare, ki so prerasle ali jih je bilo preveč. Prerezali najprej po dolgem, potem še na polovico, te četrtine nadevali v večji kozarec (nič tlačili), zalili s slano vodo, na vrhu križem dali stebelca od vinske trte, da je vsebino držalo v tekočini, pokrili s krpo in dali na okno. Po kakem tednu ali več so bile kumarice primerne za konzumiranje ob kakem mesu, zalitem z mastjo _________________Živeti na podeželju je najlepše!