Stran 2 od 27

Objavljeno: To Jan 27, 2015 7:06 pm
Napisal/-a brbr
Medtem, ko punca spi, ga fantje biksajo...

Takole je pri meni pognal Portugalc (imam eno glavico od Bicikla)



Ni več za šparat, a ne. Torej smo ga danes rabili za kuho in primerjali z Anko.



Portugalc ima belo lupino in strok bolj kroglaste oblike. V glavi so stroki približno enake velikosti. Lupina je tanjša kot pri aAnki, zato se malo težje lupi (posebno del okoli vršička). Portugalc ima v primerjavi z Anko bolj belo meso, Ankino meso je bolj krem barve. Okus je podoben, a je moja hči rekla, da je Anka bolj pekoča, Portugalc pa bolj polnega okusa...

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 4 fotografije_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Jan 29, 2015 8:49 pm
Napisal/-a gun
Zanima me malo vec o februarskem sejanju cesna na vrt.lahko kdo kaj vec napise

Objavljeno: Pe Jan 30, 2015 12:37 pm
Napisal/-a brbr
Ne vem dosti o spomladanskem sajenju, ker česen vedno sadim jeseni. Sem pa lansko leto nekaj pozabljenih zarodnih čebulčkov sadila zgodaj spomladi, pa so lepo zrastli.
Mislim, da je spomladi najtežje zadeti pravi čas za sajenje, da zemlja kmalu po sajenju ne zmrzne in se česni lahko ukoreninijo. Pa tudi mokro je zgodaj spomladi precej.

Gotovo pa bodo več uporabnega povedali tisti, ki sadijo česen spomladi._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Jan 30, 2015 1:13 pm
Napisal/-a lpmami
Jaz sem česen zelo pogosto sadila pozno spomladi. Bil je zelo zdrav, okusen, pridelek pa ne prav bogat - torej, glavice niso bile velike. Ampak tudi stročki, ki sem jih potikala, niso bili veliki. Sorta: neznanec od mame Wink
Sadila sem tudi že v maju. Od tega je bil pridelek skromen. Že rast je bila skromna. A tudi ta je bil sicer zdrav._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Ne Feb 01, 2015 10:39 am
Napisal/-a juglans
Prosim za nasvet.

Česen mi počasi pričenja propadati. Pri koreninicah se po malem pojavlja sivo-zelena plesen, stročki, oziroma meso na spodnjem delu pa gnijejo. Ni še panika, bo pa.

Kaj naj storim?

Skladiščenje zagotovo ni idealno (težava je verjetno temperatura, ki se tudi spusti pod ledišče; ugibam)

Skratka, ne bi ga želel zavreči.
Razmišljam, če ga olupim, obrežem poškodovane in zamrznem v zamrzovalniku, bo to uredu? ..... razen tega, da bo vse v skrinji dišalo po česnu. Rolling Eyes

Objavljeno: Ne Feb 01, 2015 11:26 am
Napisal/-a figula
Sem si spravila tale recept za vložen česen in se že en mesec spravljam, da bi ga naredila Crying or Very sad , zato ne morem povedati, če je kaj prida Embarassed .
http://m.okusno.je/recept/vlozen-cesen

je pa mogoče ideja?

Objavljeno: Ne Feb 01, 2015 11:39 am
Napisal/-a copatka
Jaz imam en recept, za katerega rabim 30 ali več neolupljenih strokov česna. Enkrat sem ga pozabila dodati v pekač Rolling Eyes . Ker sem se bala, da ga ne bom mogla porabiti za druge namene zadosti hitro, sem ga zamrznila. Ob uporabi v istem receptu je bil odličen, nihče ni opazil razlike. Dodala sem kar zmrznjenega.
Ne verjamem pa, da bi bil dober tudi za na solato - za kuhanje pa definitivno!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Objavljeno: Ne Feb 01, 2015 3:09 pm
Napisal/-a tajana
Jaz ze par let vlagam cesen v domac jabolcni kis. Ves droben cesen ze v jeseni vlozim. Ravno zdajle pa prebiram zalogo in tisti cesen, ki kaze znake da ne bo obstal cvrst ali zacenja odganjat, olupim in vlozim.
Olupljen cesen blansiram eno minuto v vodi. Posebej segrejem kis, ki mu po obcutku dodam malo soli. Blansiran cesen prelozim v kozarcke, zalijem z vrocim kisom in zaprem. V kolikor cesna ne blansiramo, potemni. Se vedno je uziten, ni pa najlepsi za oko.
Na tak nacin sem letos vlozila tudi zarodne cebulice cesna. So prava poslastica.
Ravno tako vlagam tudi drobno salotko._________________CARPE DIEM

Objavljeno: Ne Feb 01, 2015 3:16 pm
Napisal/-a Oreo
Kaj pa o užitnosti malih stebelc ali poganjkov? Pri tem mislim samo tistih par milimetrov do centimetra dolg poganjek, ne ''pskov''.
Že od malega so me učili, da se to odstranjuje, nekateri pa pravijo, naj bi bilo to superživilo. A je kdo zasledil kako razlago?_________________Oreo

Objavljeno: Ne Feb 01, 2015 6:22 pm
Napisal/-a juglans
Hvala za nasvete. Vse lepo in slastno, vendar mi ni ravno všeč termična obdelava, saj se že tako ali tako vse kuha in kuha in ..... Ker sem letošnjo zimo brez ohrovta, radičev in ostalih solat, sem že na robu potrpljenja. Razen kislega zelja in jabolk je vse ostalo kuhano. Zato takšen odziv.

No, nekaj ga bom vseeno vložil, ... vino pa raje popil "a ne". Twisted Evil
... čeprav bi utegnil biti tudi z vinčkom dober. Wink

@oreo, pri nas, ki smo bolj "kmetavzarskega" profila pojemo vse kar je zeleno Laughing , sploh sedaj pozimi gre vse v solato, če le ni preveč vlaknasto. Razlago o superkoristnosti takšnih vršičkov pa bi si (laično) razložil kot mlado in vitalno zelenje, katero s pretvorbo shranjenih hranil pričenja z novim življenjem. Nič kaj strokovnega.