Vrt na gradbeni parceli Lpmami

Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

crtj je napisal/a:
Ali pa vržeš not manjše krdelo pavlovnij in zmaga Smile
Imaš odveč sadike? Se zmeniva Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lpmami, čestitke.
A je to vaša gradbena parcela in mislite v prihodnosti na njej postaviti hišo? Če je tako, potem bi bilo smiselno narediti okvirno zasnovo - kje bo stavba s pripadajočimi funkcionalnimi površinami in, kje se bo začel vrt. Važne so smeri neba. Fino bi bilo, da je vrt odprt proti jugu in ima drevje na svoji severni strani (govorim iz lastnih izkušenj - imam drevje na južni strani in posledično zelo senčen vrt).
Kompostni kup mora biti v senci. Pri meni je pod lesko, ki se mi zdi za vrt zelo uporabna rastlina: daje senco, palice za potrebe vrtnarjenja in še lešnike po vrhu)
Tisto "šavje" je poskus narave, da čimprej zaceli rano -golo zemljo. Če so enoletne rastline, bi jih jaz pustila. Bodo čez zimo odmrle in prekrile zemljo. Spomladi bodo odgnale, a jih lahko pred cvetenjem pokosiš in odkos pustiš na površini in pridelala boš malo humusa...

Veliko veselja in čim manj bojev ti želim. Wink_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Ja, na parceli bo stala hiša, na zgornji - severni strani ob novi cesti = na šavju.
Ta vrt bo samo začasen, da mi zemlja ne stoji povsem neizkoriščena. Ker bo tu gradnja, mora biti čim bolj pri kraju, tako ga mogoče ne bodo pomendrali.
Na južni - spodnji meji je mišljena živa meja iz divjih in uporabnih grmov: lovorikovec, josta (sta že posajena in sem josto že obrala), vrba (za rezanje na glavo), dren (že čakata na balkonu v hobokih), kobulasta oljčica, leska, jelša (za rezanje na glavo), liguster, ...
Nekje na parceli bi rada imela jablano, če bo šlo, tudi slivo.
Umestitev vrta bomo še skrbno premislili, verjetno tudi v kombinaciji s sosednjo - hčerkino parcelo. Ko bo čas za to..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Lpmami, zdajle nimam nič mladih pavlovnij, sem pa nekaj razmišljal o tem za jesen, tako da morda še kaj pride. Ko sem nazadnje nabavil pred mislim da 4 leti, je bilo od tega strica: http://www.bolha.com/rastline/zunanje-rastline/sadike-semena/paulowniapaulovniapaulovnijapavlonija-shantong-certifikat-1296286562.html

Leska je res super predlog - trpežna, hitro rastoča, na več načinov uporabna.

Če rabiš vrbo za košare (pantovec), ti lahko odrežem pri nas pozimi. Naše sicer puščamo rasti, ker nam je več do čebel kot do košar - namreč zacveti na dvoletnem lesu, tako da če vsako pomlad porežeš potem ni cvetov.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Vrbe imam že ukoreninjene, ne vem pa še, kalo priti do leske in jelše._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Leske ti lahko morda kakšne izkopljem, ker so pri nas stalno neki prostovoljčki...

Jelše je po robu gozda precej, nisem pa čisto prepričan, ali so tudi mladiči in ali so to sejančki ali iz korenin (to drugo je dosti težje presajati). In pa - ali ni za jelšo nenavadno, da bi rasla na povsem odprti in osončeni, torej vroči in verjetno tudi suhi legi?
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Odprti - da
vroči - da
suhi - ne
Saj ravno zato mislim nanjo - za izsuševanje terena seveda poleg listov in skorje za barvanje Embarassed _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz imam po vrtu precej sejancev lesk. Če želiš, ti jih lahko prihranim, drugače jih sproti odstranjujem. So pa majhni, seveda._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

brbr je napisal/a:
Jaz imam po vrtu precej sejancev lesk. Če želiš, ti jih lahko prihranim, drugače jih sproti odstranjujem. So pa majhni, seveda.
Ja, prosim za nekaj komadov, ker vsi mogoče ne bodo preživeli. Bom hvaležna.
Upam, da imaš navadne, ne rdeče._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Nazadnje urejal/a lpmami 27 Avg 2018 08:51; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj pa bezeg? Hitro raste in v 3 letih imaš lahko že kar nekaj sence. Pa še cvetje in listje za čaj. Kot soseda sta si dren in bezeg dobra. Edini rumeni dren, ki ga srečujem na sprehajalni poti, raste poleg bezga.
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”