Prezimovanje grmovnic, dreves v loncih na prostem

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Nad 30 gredo sibirske borovnice spat in začnejo tudi primerno zgledati. Potem debelo gledamo, ker smo tega od druge robe vajeni predvsem v spodnjem delu lestvice, in poskusno tresemo stebla vsak teden, da ni bil voluhar na delu. Vsaj pri meni je tako Smile
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Aha, zato so se letos tako dolgo dobro držale, ker temperatur nad 30 stopinj skoraj ni bilo ...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hja, saj, sibirske borovnice so podrast sibirskih gozdov.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Naj dodam še en kamenček v mozaik.

Pred leti sem imela v litrskih lončkih par enoletnih lepo ukoreninjenih potaknjencev in sejancev: vinogradniške breskve, hortenzije, vinska trta. Pred zimo sem jih vkopala med listje na vrhu zračnega a pokritega kompostnika. Zima je bila takrat precej ostra in suha in čeprav so bili lončki do vrha prekriti z listjem, ni preživela niti ena rastlinica. Domnevam, da je bila kriva izsušitev. V večjih loncih bi morda preživele?
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Dvomim da bi večji lonec pomagal. Ko enkrat zemlja v loncu zmrzne, so korenine "na suhem".
Če imaš 3+ tedne zmrzal, prestavi lonce za par dni v klet in zalij, nato pa spet ven.
mravlja

muha je napisal/a:
... sem jih vkopala med listje na vrhu ("!") zračnega a pokritega kompostnika. ...

Res je. Na lahko odcednih mestih večji lonec ne bi pomagal. Žal voda preprosto odteče.

krnekdo je napisal/a:
... Če imaš 3+ tedne zmrzal, prestavi lonce za par dni v klet in zalij, nato pa spet ven.

Zakaj recimo trije tedni? Je to rezultat izkušenj ali sadjarsko/vrtnarsko pravilo?
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Lahko postaviš lonce ob kakšno hišno steno?_________________mfranc
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

mravlja je napisal/a:

Zakaj recimo trije tedni? Je to rezultat izkušenj ali sadjarsko/vrtnarsko pravilo?

"Na uč". Lahko pa tudi rečem daljše obdobje nizkih temperatur, ki preprečujejo odtalitev zemlje v loncu.

Vsekakor pa se po enem tednu še ni za sekirati, ker je pri nizkih temperaturah izsuševanje počasno.
mravlja

Sem vmes malo razmislil, pa verjetno ni čisto "na uč" - v kolikor me spomin ne vara, je za notranje prezimovanje itak nekako "predpisano", da se zaliva na ~ tri tedne. Jih tako zalivam že ene par zim, pa ni bilo težav.
Odgovori