Prezimovanje grmovnic, dreves v loncih na prostem
- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
-
- Kraj: Domžale
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Naj dodam še en kamenček v mozaik.
Pred leti sem imela v litrskih lončkih par enoletnih lepo ukoreninjenih potaknjencev in sejancev: vinogradniške breskve, hortenzije, vinska trta. Pred zimo sem jih vkopala med listje na vrhu zračnega a pokritega kompostnika. Zima je bila takrat precej ostra in suha in čeprav so bili lončki do vrha prekriti z listjem, ni preživela niti ena rastlinica. Domnevam, da je bila kriva izsušitev. V večjih loncih bi morda preživele?
Pred leti sem imela v litrskih lončkih par enoletnih lepo ukoreninjenih potaknjencev in sejancev: vinogradniške breskve, hortenzije, vinska trta. Pred zimo sem jih vkopala med listje na vrhu zračnega a pokritega kompostnika. Zima je bila takrat precej ostra in suha in čeprav so bili lončki do vrha prekriti z listjem, ni preživela niti ena rastlinica. Domnevam, da je bila kriva izsušitev. V večjih loncih bi morda preživele?
-
muha je napisal/a: |
... sem jih vkopala med listje na vrhu ("!") zračnega a pokritega kompostnika. ... |
Res je. Na lahko odcednih mestih večji lonec ne bi pomagal. Žal voda preprosto odteče.
krnekdo je napisal/a: |
... Če imaš 3+ tedne zmrzal, prestavi lonce za par dni v klet in zalij, nato pa spet ven. |
Zakaj recimo trije tedni? Je to rezultat izkušenj ali sadjarsko/vrtnarsko pravilo?
-
mravlja je napisal/a: |
Zakaj recimo trije tedni? Je to rezultat izkušenj ali sadjarsko/vrtnarsko pravilo? |
"Na uč". Lahko pa tudi rečem daljše obdobje nizkih temperatur, ki preprečujejo odtalitev zemlje v loncu.
Vsekakor pa se po enem tednu še ni za sekirati, ker je pri nizkih temperaturah izsuševanje počasno.