Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
pixie

Odgovor Napisal/-a pixie »

Res je, ko poležejo prvi listi je čas za puljene čebule. Vendar se listi ne smejo posušiti na njivi, tako bo skladiščena čebula lahko gnila.
Lahko narediš preprost test, s prsti stisneš vrat, če čutiš konec čebule in je steblo mehko je pravi čas za puljenje..

Saj jaz jo tudi pridelam skoraj za sproti, nekaj jo ostane za ozimnico, pa kaj če imamo vsi tako radi čebulo.. tudi če bi jo 50 kig pridelala je ne bi ostalo nič
kaj ti bo golaž brez ogromno čebule Wink
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala, punce... Ja mislim, da je tudi trda zemlja. parvijo pa, da jo od konca maja parej pustiš pri miru, ker drugače lahko poškoduješ korenine, pa potem spet ni nič pametnega iz nje. Ene še stojijo pokonci-torej definitivno pše niso zrele (mehek vrat itd.). Druge pa so poležane in so najbrž zaključile kariero Crying or Very sad . Ne vem, kdaj je pravi čas za zorenje. Moj tast je govoril, da so jo( kot otroci morali ) konec avgusta pohodit, da je dozorela.... Zdaj smo pa sredi julija Exclamation_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ah, brbr, saj je avgust imenovan veliki srpan, pa zdaj vse požanjemo (in to s kombajni, ko mora biti žito precej bolj zrelo kot za žetev s srpi) že v malem srpanu, julija. Svet se spreminja, pa čeprav počasi.
brbr

Potem pa tudi prav... Bom rumenenje razumela kot zorenje, torej počakam, da se posuši in poberem. Pa kar bo pa bo. Hvala vsem za pomoč pri razrešitvi dileme!_________________naredimo svet lepši
brbr

Na jutranjem obhodu lokalnih vrtičkov (na pasejem sprehodu "prekontroliram" stanje na drugih vrtovih/vrtičkih) sem opazila. da imajo vsi že čisto poleglo in posušeno čebulo še kar na gredi-je še ne pobirajo...
Moja je polegla, mehkega vratu, vendar pa še zelena. Kot čitam vas in literaturo, je potrebno čebulo pobrati, ko ima še zelene liste... Bega me samo to, da te vrtičke, ki sem jih gledala obdelujejo pretežno strarejši ljudje iz južnih republik bivše države-oni so se pa že od nekdaj spoznali na pridelavo čebule, a ne? Puliti ali ne puliti, to je zdaj vprašanje Embarassed_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Večji del populi takrat, ko se ti bo zdelo prav, manjši del pa tako, kot ti bodo svetovali. Boš vedela za naprej. Marsikaj, kar so delale naše babice in še prej njihove babice, ima svojo težo, marsikaj je bilo pa tudi podedovanega in uporabljanega brez razmišljanja in danes ne velja več kot edino pravilno.

Pa tudi, če čebulo pri tej suši pustiš nezalivano, je po moje enako, kot če bi jo populila. Sušila se bo v enem ali drugem primeru.
brbr

Muha, hvala za modro razmišljanje. Res sem mislila tisto, ki je že zelo suha pospravit., ostalo pa še pustit. Zdalje grem gledat, kako in kaj._________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Moja čebula, pa čeprav zeleno listje, je letos tako drobna, da ni za povedat. Pač še en pridelek, ki mi letos ni ratal. Ko sem sadila čebulčke iz vrečke, je bilo že skoraj pol čebul tako sluzastih in mehkih, da potem sploh niso vzklile, kar pa je, je pa beda._________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr

Oh, Marija, tudi moja čebula je v povprečju zelooo majhna. Lansko leto sem sejala seme belokranjske in ptujske rdeče in pridelala čebulčke velikosti bucukine glave Embarassed . Te sem potem enkrat februarja posadila/posejala v platoje in vzgojila drobne sadike, ki sem jih enkrat konec aprila presadila na gredo. Gredo sem pokrila s tunelom (čebulna muha). Ko sem jo sredi maja odkrila, so bile vse sadike poležane in se niso do konca postavile pokonci.
Tako je pridelek tak kot je. Kljub vsemu pa moram reč, da je to moj najboljši pridelek čebule doslej. Se da razumet, da nisem najboljša pridelvalka čebule, a ne?

No, moram pa priznat, da imam raje bolj drobno čebulo, ki jo porabiš naenkrat,kakor veliko, ki se ti potem suši v hladilniku. Če se ojunačim, poslikam moj "velepridelek".
Aja, pobrala sem skoraj vso čebulo, ker so bili vratovi čisto stisnjeni-posušeni. Zdaj se že suši. Preostalih par pa bom pobrala sredi naslednjega tedna._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jo imaš na vrtu, brbr? Morda bi ji pa njiva bolj ustrezala.
Moji belokrajnska in ptujska (čebulčka sem kupila, vendar ne v trgovini) sta še zeleni, bo treba še kak teden počakati. Debeli nsita, če se še za kak cm obsega zdebelita mi bosta kar po meri (razen za kak golaž), bom vsaj celo čebulo naenkrat porabila.
V lončkih pa "pridelujem" čebulček nekja sort (hvala, bobolino), nekateri so za lešnik veliki, drugi manjši, so pa še vsi zeleni, tako, da se imajo še čas malo porediti.
Šalotka pa je - živ obup. Škoda, pa tako rada jo imam. Bo treba v nabavo h kakemu preverjenemu pridelovalcu.
Odgovori