Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lehnjak

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Eeeeh, Metuljc, nekoč si nas učila, da plevel ni "plevel", ampak samo nesrečne, nedolžne rastlinice, ki so se v nepravem času znašle na nepravem mestu, naravna reč pač Cool Laughing .

Tule je približno isto, tale "nesnaga" je plod dejstva, da je bil lehnjak skoraj deset let skrit v globoki (skoraj dva metra visoki) celodnevni senci. Plus močvirske vlage na pretek.
Vsekakor bom poskusil tole spravit dol; kar sem videl lehjak na skalnjakih, je lahko brez neželjenih "rožic", dobi pa z leti patino v obliki sive barve. Upam, da mi porata, vem pa da je zelo krhek, še grdo ga ne smeš pogledati Very Happy .

https://captainzipline.com/wp-content/uploads/captain-zipline-ecology-travertine-cliffs.jpg_________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Seveda, mfranc, skalnjaki so načeloma na zelo sušnih mestih in tam za mahove in alge ni ustreznih razmer za življenje. Saj me ne moti, da boš odstranil neželeno. Wink
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Kaj pa, če ga postaviš na sonce, pod streho, da se ne zmoči in počakaš, da mah zaradi suše odmre, nato pa se ga lotiš s stisnjenim zrakom (kompresor in zračna pištola)?
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Pozdravljeni

Ko sem kopal za škarpo in hišo, sem naruval kar nekaj takega kamenja.
Izgleda kot lehnjak. Močno porozen, luknjičav, skratka enakega izgleda.

Jaz sem razmišljal ravno nasprotno kot ti. Dobil sem idejo, da bi na robu dvorišča iz tega kamenja naredil nekakšen vodnjak (pač s pipo za pranje itd)

Naredil bi ga iz tega kamenja. Kakšno obliko še ne vem.Nisem poizkusil kako se obdeluje, lomi. Mogoče bi naredil kot nekakšno pol-votlino s pipo in lijakom znotraj.

Vodnjak bi bil v senci in zaradi polivanja vode pogosto vlažen. Pričakujem da bi se na njem naselili mahovi. Malo bi pomagal in nanj pripel kako sladko koreninico, sršaj, jelenov jezik in podobno "nesnago".

Kaj menite. Imam kdo kako idejo kako tak vodnjak sestaviti. KAkšna oblika?

Pravzaprav so bili nekateri kamni, ki so gledali iz zemlje zelo "lepo" obraščeni z mahom.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

David, ti pa tam pod Kamniškim vrhom lehnjaka zagotovo nisi našel !
DavidJ

Pa ti povem, da sem. No ni ravno tak mlad, z odtisi listov. Je pa zelo porozen mehak luknjičav apnenec. Tak kot tisti na sliki. Oziroma tak kot recimo lehnjak, ki ga prodajajo v blokih za na vrtove.
https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj-xYua4vXjAhVGzqQKHSzSBucQjRx6BAgBEAQ&url=http%3A%2F%2Fsi.granitemarblefloor.com%2Findoor-stone%2Fmosaic-art%2Fnatural-travertine-mosaic-tile-for-wall-floor.html&psig=AOvVaw3J44TlZ5JjMRYMD6AU42jZ&ust=1565439347608135
mfranc

Robertino je napisal/a:
Kaj pa, če ga postaviš na sonce, pod streho, da se ne zmoči in počakaš, da mah zaradi suše odmre, nato pa se ga lotiš s stisnjenim zrakom (kompresor in zračna pištola)?

Zanimiv predlog, Robertino. Me nič ne stane, če probam. Edini problem je, da tale lehnjak ni nič kaj "lahek-njak" za prenašanje Wink . Hja, mogoče se napoji vode. Ga bom poskusil postaviti nekam na suho._________________mfranc
mfranc

DavidJ je napisal/a:
Pozdravljeni
Ko sem kopal za škarpo in hišo, sem naruval kar nekaj takega kamenja.
Izgleda kot lehnjak. Močno porozen, luknjičav, skratka enakega izgleda.

DavidJ, tole izgleda zanimiva najdba - tudi če mogoče ni lehnjak.

Kaj pa če bi kak kamen izruval, očistil in ga pofotkal? Nisem strokovnjak za kamnine, vem pa, da se minerali/kamnine/kamenje/skale pojavljajo v različnih varianah.
Že znani konglomerati se pojavljajo v nešteto variantah, nekateri so pravi okras. Kot npr tale

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Konglomerat-polert.jpg po wikipediji izhaja iz Norveške.

Tale Levja vrata v Mikenah, iz konglomerata, pa sem videl osebno https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/25/Lions-Gate-Mycenae.jpg/1024px-Lions-Gate-Mycenae.jpg_________________mfranc
DavidJ

Evo ga!
mfranc

Tole je pa zelo zanimivo videt - in uporabno za marsikaj Wink

Se mi pa zdi, da ni lehnjak, ta nastaja zelo specifično. Bolj mi deluje na apnenec, ki ga je načela in raztapljala voda ....

Bo kdo drug več vedel._________________mfranc
Odgovori