Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Le katera je to?
-
pa še opozorilo - tako bela kot rumena sta menda strupeni:
https://katjarebolj.com/strupene-rastline/
https://katjarebolj.com/strupene-rastline/
Rak je napisal/a: |
Belo poznam, rumene pa ne. Le katera bi to bila ... |
greeny je napisal/a: |
Prvo se strinjam, da je ena od špajk. Drugo je verjetno Filipendula vulgaris - navadni oslad. Ampak imata precej različno ekologijo - prva je ponavadi na vlažnih travnikih ali na obrežjih voda, druga pa na suhih ali celo kamnitih travnikih ... |
Ena od špajk raste tudi na sušnih travnikih. Srečujem jo na dnevnih sprehodih. Na nekošenem pustem travniku in v redkih borovih gozdovih med zaplatami vresja.
Super, se zahvaljujem za odgovore.
Obe rožici sta si bili sosedi - rastli sta na razdalji enega metra - na kameni podlagi gostega gozda. O kakšnem barju (sem za baldrijan bil prepričan, da raste le tam...) ali o mokrem rastišču ni bilo sledu.
Fotografija je vmes nekako izginila, pa sem popravil - upam, da se ne ponovi...
Obe rožici sta si bili sosedi - rastli sta na razdalji enega metra - na kameni podlagi gostega gozda. O kakšnem barju (sem za baldrijan bil prepričan, da raste le tam...) ali o mokrem rastišču ni bilo sledu.
Fotografija je vmes nekako izginila, pa sem popravil - upam, da se ne ponovi...
stara postaja je napisal/a: |
Še tole dodajam: brestovolistni (Filipendula ulmaria) imenujejo tudi naravni aspirin. Sama še nisem preizkusila. |
Res je brestovolistni oslad povezan z aspirinom. Namreč obe vrsti oslada sta bili včasih vključeni v rod medvejk - latinsko Spiraea, in od tod ime aspirin. Tako kot vrbe oslad vsebuje salicilno kislino, ne vem pa, kateri deli bi bili lahko uporabni.