Le katera je to?
-
-
- Kraj: Ljubljana / dolenjska
pa še opozorilo - tako bela kot rumena sta menda strupeni:
https://katjarebolj.com/strupene-rastline/
https://katjarebolj.com/strupene-rastline/
Rak je napisal/a: |
Belo poznam, rumene pa ne. Le katera bi to bila ...![]() |
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
greeny je napisal/a: |
Prvo se strinjam, da je ena od špajk. Drugo je verjetno Filipendula vulgaris - navadni oslad. Ampak imata precej različno ekologijo - prva je ponavadi na vlažnih travnikih ali na obrežjih voda, druga pa na suhih ali celo kamnitih travnikih ... |
Ena od špajk raste tudi na sušnih travnikih. Srečujem jo na dnevnih sprehodih. Na nekošenem pustem travniku in v redkih borovih gozdovih med zaplatami vresja.
-
Super, se zahvaljujem za odgovore.
Obe rožici sta si bili sosedi - rastli sta na razdalji enega metra - na kameni podlagi gostega gozda. O kakšnem barju (sem za baldrijan bil prepričan, da raste le tam...) ali o mokrem rastišču ni bilo sledu.
Fotografija je vmes nekako izginila, pa sem popravil - upam, da se ne ponovi...
Obe rožici sta si bili sosedi - rastli sta na razdalji enega metra - na kameni podlagi gostega gozda. O kakšnem barju (sem za baldrijan bil prepričan, da raste le tam...) ali o mokrem rastišču ni bilo sledu.
Fotografija je vmes nekako izginila, pa sem popravil - upam, da se ne ponovi...
-
- Kraj: Rimske Toplice
-
stara postaja je napisal/a: |
Še tole dodajam: brestovolistni (Filipendula ulmaria) imenujejo tudi naravni aspirin. Sama še nisem preizkusila. |
Res je brestovolistni oslad povezan z aspirinom. Namreč obe vrsti oslada sta bili včasih vključeni v rod medvejk - latinsko Spiraea, in od tod ime aspirin. Tako kot vrbe oslad vsebuje salicilno kislino, ne vem pa, kateri deli bi bili lahko uporabni.