Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jajčevci 2020

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ta je eden največjih. Večina je nekaj manjša. Gledam, kdaj izgublja na sijaju in ga takoj utrgam. Tukajle je še primerjava Plamenkinih.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mfranc, vidim, da imaš v loncu posajeni dve rastlini.

Pripravljam se, da posadim v lonce (prvič) 4 jajčevce. sadike sem kupila na tržnici, tako ne vem, katere sorte so. Prodajalka je rekla, da so "taki navadni".

Sem že Muho vprašala za nasvet, v kako lekike lonce naj jih posadim. Muha jih sadi posamično, tako sem mislila narediti tudi jaz. Zdaj, ko sem videla tvoje, pa bi mogoče probala posaditi po dve rastlini skupaj, da bi bilo manj loncev... Sprašujem, torej, v kako velike (široke, visoke) lonce jih sadiš._________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Muha, spraševal sem tudi zato, ker ta večji, prvi, tudi že izgublja glanc Laughing .
Upam da bodo naslednji večji, prvi je še rastel v 3,6 l loncu, sedaj imajo precej več prostora.

Brbr, tudi meni je pomagala z nasvetom Muha, preveril sem jo še na spletu Wink in našel kar močna mnenja, da za eno sadiko zadošča lonec volumna 10 litrov. Od Plamenke sem dobil tri sadike, ena je šla naprej, dve sem imel skozi v planu, da ostaneta doma - za primeren pridelek dokler ne zarodijo vrtni. Tem pa hudo veliko še manjka.

Če bi imel več prostora za lonce, bi vsekakor dal vsakega posebej v 10 litska lonca, to je še "človeško" za prenašanje loncev ven in noter; prenašanja je za zgodnjo vzgojo hudo veliko. Lonec za jajčevca je volumna 20 litrov in je največji na lesenem pultu za lončne plodovke.

Na spletu najdeš seveda priporočila za večje lonce, sploh američani so zelo širokosrčni kar se litraže tiče Wink . Pa veliki lonci z več sadikami, itd.

https://i.pinimg.com/564x/08/cf/47/08cf4723e1206b1c84e9992511acbb89.jpg_________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem predlani nekaj poskušal z vzgojo v loncu, ki je imel tam nekje 5-6 L.
Izplen je bil sila slab. En povprečen ter še dva ali trije zanikrni plodovi.
Medtem ko sta drugi dve sadiki iste sorte na njivi zrasli v meter visoko grmovje z 10-15 lepimi plodovi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Rastline nam dajo točno toliko, kolikor damo mi njim. Tega se ob sajenju v lonce še posebej zavedam.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za odgovor(e). Torej ostanem pri Muhinem načinu - en lonec, ena sadika. danes grem v nakup loncev - doma nimam dovolj velikih..._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V 30 l loncu imaš lahko 2 ali celo 3 sadike Pusa Purple Cluster brez težav. Torej, po moje, tudi 2 običajna. Vsaj moje izkušnje so take.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Moji lonci držijo, če sem prav izračunala, 20 litrov. Ko jih po končani sezoni izpraznim, gruda ni videti preveč izčrpana, ni "ena sama korenina". Po tej logiki bi rekla, da v 30 litrski lonec res komot gresta 2 sadiki.

Ampak moja kolena in hrbtenica nista ravno za velike teže, zato raje sadim v manjše posode in posamično. Tudi, če se katere od sadik loti bolezen, jo brez težav odstranim, ne da bi se bala, da je v zemlji ostalo še kaj, kar bi okužilo preostale.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Po letošnjem vremenskem koledarju imamo pri nas v planu trgatev in cvetenje jajčevcev v istem tednu... Crying or Very sad
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Pusa Purple Cluster se uspešno upira temu hladu. Tako pri meni v loncih, kot pri prijateljici na vrtu je košat, lepo obložen, prvih par plodov je zaradi neučakanosti celo že končalo na krožniku. Morda se pozna, da je že privajen na naše razmere, seme je domače, gojim ga zadnjih nekaj let.

mfranc in ostali, ki ste ga letos sejali/sadili: kako se obnaša pri vas?
Odgovori