Štruklji na način moje mame

Odgovori
Ana
Prispevkov: 514
Pridružen: Po Sep 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ana »

Pri nas smo zamesili v Mentrgi testo za kruh, ko se je kruh pekel smo pa nekaj testa bolj na tanko razvaljali in nadevali s skuto,ter jih nezavite v cunjo skuhali v osoljeni vodi, tej jedi se je reklo štruklji na župci. Pri kuhanju smo vedno dodali peteršilj in drobnjak.
Štruklje smo jedli skupaj z juho.
bilo je dobro. Ana
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Podobno smo jih delali pri nas, iz kvašenega testa. Prelili smo jih s prażenimi drobtinami. To župco imam še danes rada._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
živa
Prispevkov: 2511
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Velikokrat so štruklji na našem meniju. Je zoprno pranje prta, ampak sedaj imam razrezano spodnjo majico, ki je zelo tanka. Obvezno preperem in prekuham na štedilniku, šele potem dam v stroj.

Delam štruklje iz pirine moke, eno jajce, sol, malo kisa, kapljica olja in vroča voda za testo. Nujno mora počivati. nadev samo moja smetana, pobrana iz prevretega mleka in cimet. Njamsi. Te štruklje kuhamo v okolici NM. Kar mi ostane, pa prekuham v vodi, kjer so se kuhali štruklji, brez blaga in vse pojem. Zame morajo biti štrukjli tako tanko razvlečeni, da se kuhani odvijejo kot zvitek papirja. To je edina hrana, ki jo jem samo mojo, ker se mi zdijo moji najboljši.

Ostali pa imajo radi orehove, te delam z brezglutensko moko in z rozinami, ne dodajam sladkorja.

tudi ajdove delam 1 x letno, kot prilogo k divjačini, vendar sedaj iz spomina mislim, da je treba moko popariti z vrelo vodo, naredi se običajno testo z jajcem, vodo, soljo in se ga tudi razvalja, tega se ne razteguje v tanko testo.

V Žireh pa prevladujejo drobnjakovi štruklji (baje), vendar je zame drobnjak najboljši na juhi.

smo enkrat na morju jedli štruklje (vedno naredim več in dam v skrinjo), sosed Ljubljančan ni mogel verjeti, kaj jemo in kje, ker je to zanj specialiteta, ki je je deležen zelo redkokdaj.


Vsaka pokrajina ali vas ima tudi pri štrukljih posebnosti._________________Lp, Živa
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sem tale način zvijanja iz sredine navzven zasledila le v knjigi o poticah. Razlika pa je, da so v testo pred zvijanjem zarezali križ, ki je segal nekaj cm stran od roba. Potem pa so zvijali nastale trikotnike od sredine proti obodu.

Tole s štrukljevo župco moram enkrat poizkusiti._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:
Tole s štrukljevo župco moram enkrat poizkusiti.


Pri nas smo štruklje zakuhali v mešanico mleka in vode. S pregreto smetano, ki je pri nas dobro znana, so res krasna jed. Slana, seveda.

Tako zvijanje pa poznam iz literature, ampak za potice. Ko se "kača" potem navije v okrogel model z luknjo v sredi, pride zanimiv vzorec. Ne sme pa biti preveč namaza.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Uau, tisti prikaz iz prvega prispevka je pa zanimiv - bo treba sprobat Smile

Sicej pa jaz za sirove štruklje uporabljam eno zanimivo recepturo, in sicer vse sestavine zmešam, zavijem v peki papir (vem, pač, spet zavijanje) in potem dam kuhat. Ena dobra stran je, da ni treba delat posebej testa in posebej nadeva, ampak je kar vse v enem. Druga dobra je pa ta, da se zadeva v peki papirju nič ne sprijema (no, tretja bi bila, da lahko zavitek v pekiju dam v skrinjo za drugič)._________________go with your instinct to live as you want
češnca
Prispevkov: 465
Pridružen: Če Nov 29, 2018 1:00 am

Odgovor Napisal/-a češnca »

Muha, to pa tolk hudo zgleda, da bi še angelci jedli! njami
mil
Prispevkov: 1423
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

O, Žlehtnoba, kje pa si (boš?) napisal to čarobno recepturo?

Lepo bodimo, Mil
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nekako tako, bi rekla. A, počakajmo na Žlehtnobo.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

@ mil: Podobna receptura, kot tista na povezavi, ki jo je delila metuljc. Razlika je v tem, da jaz na enako količino skute (+2 jajci) kombiniram 3 žlice moke in tri žlice zdroba, dodam košček masla (dejansko takole na uč bi rekel, da manj kot 1/8 zavitka stopim in vlijem v maso), dodam 2 žlici kisle smetane in ščepec soli (torej delam slane štruklje, ne sladkih). Maso oblikujem (debelina reda francoske štručke) in narežem na par kosov ter vsakega posebej zavijem v peki papir (za razliko od drobtinjene krpe). Na vsakem koncu zavežem (domači "cveren" bo čisto v redu) in dam v slan krop za cca 15 minut. Ko štruklje poberem ven, jih odvijem in pustim, da se malo ohladijo. Nato jih narežem in zabelim s praženimi drobtinami.

"Še bolj simpl k pasulj, dobr pa glih tko!" Very Happy


P.S.: Če delaš na zalogo, jih zavite enostavno zamrzneš za drugič._________________go with your instinct to live as you want
Odgovori