Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Pozdrav.
. Včeraj ogled Fig pri nekdanjem sodelavcu v G. Brdih. Ima Figo mnogorodko. Kapitalno drevo. Začne z rodnostjo po 15.7 in brez presledka se stvar potegne do oktobra meseca, kot da bi združil skupaj prvi,drugi in tretji rod. No name.- zaenkrat. Pa še It. vrsta podobna Zelenemu matalonu s trirobimi listi ,kar je občutna razlika, dvorodka. Videl sem nastavek prvega plodu. Tako velikih plodov še nisem v celi eri videl. Shocked Shocked Shocked Očitno bo potrebna pridobitev -potaknjenec.
Mfranc- sedaj pa tisto o neužitnosti Fige. Isto pri znancu. ČRNA PETROVKA, lokalno imenovana Bonka. Že mehak plod, lep, vendar neužiten.Sem šel v rez, kar je spodaj razvidno.Kot da se narava poigrava- Kratek vrat pestiča in rezultat je na dlani.
lp. Vinkoz.

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zanimivo, Vinkoz - sicer sem sem tudi jaz takrat prerezal plod, vendar ni bilo fotoaparata pri roki ... Rolling Eyes .

Lahko pa rečem da so plodovi letos malo "čudni" glede na prejšna leta. Nič konkretnega ne morem opisati, samo dozdeva se mi da se jim pozna letošnja zmešana pomlad.

In se mi pod razno ne šajna, kdaj bodo začele zoreti Confused .

LP_________________mfranc
vinkoz

Pozdrav.
Kmalu bo znano ,kako je s užitnostjo plodov.
Vse zamuja.Po statistiki in foto dokumentaciji sem imel na Rjavem Matalonu zrele plodove leta 2011 od 26.6 dalje. Preteklo leto--Zeleni matalon,Črna petrovka,Črnica pa Rjavi matalon pa po 5. juliju.Mislim ,da letos zamuja napran lani za dodatnih 10 dni.
Zgoraj v mojem prispevku omenjena maxi figa Italijanskega izvora zna biti GIANT ZOCCOLAN. Če je to -to, doseže ta dvorodka v prvem rodu zavidljivo dolžino plodu do 18 cm.Vse pod nadzorom.
Pa še to.Glede na to da sem letos naredil čez 30 potaknjencev različnih sort fig- naslednje:Vsi potaknjenci ,ki so bili rezani iz matičnih fig mesec pred olistanjem so se prijeli. Doktrina, da je najbolje napraviti potaknjence v maju mesecu in prečna rez listov na pol- zame ne velja.Hrana v potaknjencu je absolutno potrebna za kalusiranje in razvoj korenin.
lp. Vinkoz
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

No, pa je ena dozorela ... Cool

na otip mehka

vendar to ni to, sicer sladko meso, ampak brez okusa, arome

Še ena izmed "čudnih" fig ... Rolling Eyes .

Sem bil pa včeraj primoran odrezati eno prenizko vejo (preko 30 kosov fig II. rodu je šlo v nič); da ne gre vse na kompost sem prvič napravil nekaj zelenih potaknjencev.
Če bo kaj ratalo, bo vredu, če nič, pa tudi Cool Laughing ._________________mfranc
vinkoz

Pozdrav.
Odprla se je končno "FIGOVA SEZONA"- sicer dva primerka, Črne Petrovke več , vendar z rokami nedosegljiva v vrhovih. Sicer za prvi rod skromnost, napran kar se obeta za drugi.
lp. Vinkoz.

Kamberi
Zeleni matalon.-Slednji dolžina 9,5 cm( prava, ne ribiška. Shocked)

Nazadnje urejal/a vinkoz 05 Jul 2014 07:16; skupaj popravljeno 2 krat
ivipiči

Odgovor Napisal/-a ivipiči »

Pridem v kontrolo !!_________________Veselo na delo !
vinkoz

ivipiči je napisal/a:
Pridem v kontrolo !!
.
Z današnjim dnem se je iztekla zrelost Zelenega Matalona ,kar pa ne velja za Črni in Rjavi Matalon. Bela petrovka pa neužitna, kar je spodaj razvidno iz FOT.Ni oprašitve.! Končno sem uspel dobiti obiralca FIG za naslednji teden. Very Happy .

lp. Vinkoz.
Kamberi.Ma kakšna slast.

Primerjava užitne in neužitne fige.
Nazadnje urejal/a vinkoz 05 Jul 2014 07:17; skupaj popravljeno 2 krat
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ne razumem to glede nezrelosti in oprašitve. Lahko malo razložiš?
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Vinko tudi mene to zanima. Moja violetka ima samo takšne, kot je tvoja spodnja na spodnji sliki. dovolj imam
Ali je to razlog, ker je bila preko zime noter in je že noter nastavila plodove.
Ali bi morala (jaz) te plodove, ki jih je nastavila že noter odstraniti?
Ali bi jih morala jaz sama oprašiti in, če ja - kako ?

Hvala pozdrav_________________
Slika
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Pri meni prvi rod popolnoma nič, drugi rod fig pa prav obilen. Upam samo, da bo dozorel._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Odgovori