Čičerika - Cicer arietinum L.

Odgovori
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Hvala, zuf, tole si je vredno zapomniti!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Se oproščam, zgoraj v opisu sem napravil napako. Simbiotske bakterije na čičeriki so Mesorhizobium sp.. Sem že korigiral.

Zuf, ali lahko popraviš še ti, da bo zapis pravilen. Hvala.

Embarassed
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Kaj mogoče kdo ve, kako se reče sorti čičerike, ki ima zraščene liste?
Običajna ima liste deljene kor grašica. Skoraj vsa čičerika, ki jo imam ima zraščene liste.
Uporabil sem namreč čičeriko iz Špara. Je odlično kalila in je polna strokov in cvetov. Je pa 95% rastlin z zraščenimi listi...

Sicer pa sem zaenkrat z njo zelo zadovoljen, ker kot zgleda bo kar obilen pridelek. Me prav preseneča, ker baje prva leta slabše raste, ker ni zadosti bakterij v zemlji.
Kaj čičerika tudi lahko postane črviva kot grah in fižol?

Tukj je slika rastline z normalnimi listi, jutri pa še bm slikal tiste čudne...
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

čičerika nima sovražnikov in stoji ko bo suha leta in leta. lahko jo pa nabereš in olupiš tako svežo. hitreje se skuha a ni za shranjevanje. lpvoda

PS: V Istri ji pravijo slanac, ker če poližeš mahuno je slana. posušijo jo na soncu, otrok obuje cokle in hodi po njej. s plahte kjer so to počeli stresejo v sito in jo na vetru sčistijo lupin. sosedje sejejo vsako drugo ali tretje leto in se ne ukvarjajo z nobeno stvarjo okrog nje kot da je zasejejo v brazde, potem zagrnejo in nekako v času ko vadijo krompir, to bo vsak čas, izpulijo čičerikino grmovje in sušijo tako obešeno v snopih. potem pa vse prej našteto. z prsti lupit odsvetujem (probala) pa ne prideš nikamor in povrhu si ves žuljav. opisano dejanje je kmečka praksa. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
mfranc
Prispevkov: 4662
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Če nisem preveč firbčen Rolling Eyes , za kakšno kulinariko pa uporabljate čičeriko?

Ali jo samo gojite .... Wink_________________mfranc
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pri nas je dokaj redna kot dodatek v vseh vrst solatah, tudi v kaksno omako "pade".
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

čičeriko namočiš enako kot fižol čez noč (med tem se sliši pokanje), jo daš kuhat in uporabiš za v mineštre, solate, zmelješ in narediš polpete katere ptem popečeš, lahko kuhano popražiš na olju in se je kot ala "kokice" (to delajo makedonci), narediš pire, kuhano suho zmelješ v moko itd itd. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
originalnilist
Prispevkov: 929
Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Čičerika menda zelo dobro pobira slabi holesterol
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Voda, si dodala kar nekaj, zame novih, idej uporabe...
Sam sem imel na zacetku nekaj "problemov" z uzivanjem cicerike Rolling Eyes - potem sem se jo nekako navadil in mi je zdaj cisto v redu.
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

... drugače pa je v naših krajih, kjer jo obupno nadlegujejo gosenice, ki dejansko pospravijo celo njivo pridelka. Popapajo samo strokce, še zelene. Tudi vlage je preveč, se mi zdi, v naših krajih.
Odgovori