Čičerika - Cicer arietinum L.
-
Hvala, zuf, tole si je vredno zapomniti!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
Kaj mogoče kdo ve, kako se reče sorti čičerike, ki ima zraščene liste?
Običajna ima liste deljene kor grašica. Skoraj vsa čičerika, ki jo imam ima zraščene liste.
Uporabil sem namreč čičeriko iz Špara. Je odlično kalila in je polna strokov in cvetov. Je pa 95% rastlin z zraščenimi listi...
Sicer pa sem zaenkrat z njo zelo zadovoljen, ker kot zgleda bo kar obilen pridelek. Me prav preseneča, ker baje prva leta slabše raste, ker ni zadosti bakterij v zemlji.
Kaj čičerika tudi lahko postane črviva kot grah in fižol?
Tukj je slika rastline z normalnimi listi, jutri pa še bm slikal tiste čudne...
![](http://shrani.si/f/3p/13e/4yDkV0rr/img1149.jpg)
Običajna ima liste deljene kor grašica. Skoraj vsa čičerika, ki jo imam ima zraščene liste.
Uporabil sem namreč čičeriko iz Špara. Je odlično kalila in je polna strokov in cvetov. Je pa 95% rastlin z zraščenimi listi...
Sicer pa sem zaenkrat z njo zelo zadovoljen, ker kot zgleda bo kar obilen pridelek. Me prav preseneča, ker baje prva leta slabše raste, ker ni zadosti bakterij v zemlji.
Kaj čičerika tudi lahko postane črviva kot grah in fižol?
Tukj je slika rastline z normalnimi listi, jutri pa še bm slikal tiste čudne...
![](http://shrani.si/f/3p/13e/4yDkV0rr/img1149.jpg)
-
čičerika nima sovražnikov in stoji ko bo suha leta in leta. lahko jo pa nabereš in olupiš tako svežo. hitreje se skuha a ni za shranjevanje. lpvoda
PS: V Istri ji pravijo slanac, ker če poližeš mahuno je slana. posušijo jo na soncu, otrok obuje cokle in hodi po njej. s plahte kjer so to počeli stresejo v sito in jo na vetru sčistijo lupin. sosedje sejejo vsako drugo ali tretje leto in se ne ukvarjajo z nobeno stvarjo okrog nje kot da je zasejejo v brazde, potem zagrnejo in nekako v času ko vadijo krompir, to bo vsak čas, izpulijo čičerikino grmovje in sušijo tako obešeno v snopih. potem pa vse prej našteto. z prsti lupit odsvetujem (probala) pa ne prideš nikamor in povrhu si ves žuljav. opisano dejanje je kmečka praksa. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: V Istri ji pravijo slanac, ker če poližeš mahuno je slana. posušijo jo na soncu, otrok obuje cokle in hodi po njej. s plahte kjer so to počeli stresejo v sito in jo na vetru sčistijo lupin. sosedje sejejo vsako drugo ali tretje leto in se ne ukvarjajo z nobeno stvarjo okrog nje kot da je zasejejo v brazde, potem zagrnejo in nekako v času ko vadijo krompir, to bo vsak čas, izpulijo čičerikino grmovje in sušijo tako obešeno v snopih. potem pa vse prej našteto. z prsti lupit odsvetujem (probala) pa ne prideš nikamor in povrhu si ves žuljav. opisano dejanje je kmečka praksa. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
čičeriko namočiš enako kot fižol čez noč (med tem se sliši pokanje), jo daš kuhat in uporabiš za v mineštre, solate, zmelješ in narediš polpete katere ptem popečeš, lahko kuhano popražiš na olju in se je kot ala "kokice" (to delajo makedonci), narediš pire, kuhano suho zmelješ v moko itd itd. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-