Stran 2 od 43

Objavljeno: Ne Nov 17, 2013 9:51 pm
Napisal/-a vinkoz
informacijo sprejel-torej pod RECEPTi.
lp, Vinkoz

Objavljeno: So Dec 14, 2013 2:34 am
Napisal/-a Optimist
Tile lepi dnevi me nekak kar spodbujajo k načrtovanju pomladnega ceplenja Wink pa me zanima katera sorta hruške je po vaših izkušnjah dobra za sušenje
lp_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....

Objavljeno: So Dec 14, 2013 8:37 am
Napisal/-a muha
Doma smo sušili v glavnem samo eno staro sorto drobnoplodne hruške. Po obliki in velikosti je bila podobna junijski lepotici, barva pa rumenkasto-rdeča. Zorela je, kolikor imam v spominu, septembra ali oktobra. Rada se je sušila, sušena ni bila pretrda, dalo se jo je pojesti celo s peškami vred, sveža pa ni bila posebno okusna, premalo sočna. Kako se imenuje v resnici ne vem, doma smo ji rekli "krhljavka", ampak to je menda izraz za vse sadje namenjeno sušenju.

Ve kdo ime na osnovi gornjega opisa? Čisto možno je, da drevo še raste in da bi se dalo dobiti kak cepič.

Objavljeno: So Dec 14, 2013 12:01 pm
Napisal/-a juglans
Muha, imena ne poznam.

Optimist; kolikor mi je poznano se za sušenje precej pogosto uporablja sorto Konferans. Dugače pa lahko tudi tepke (svojevrsten okus), sem pa že sušil neko, opisu Muhe podobno staro sorto in obe sta bile OK.
Je pa dejstvo, da od teh treh so krhlji Konferans najbolj medeni.

Objavljeno: So Dec 14, 2013 12:06 pm
Napisal/-a Optimist
Tole Conferens imam, vendar zasajeno očitno na nepravem mestu!
Stara je sigurno 10 let, zgleda pa kot bi bila ravnokar posajena.Tudi plodov je bilo do sedaj le za vzorev!
Morda ji še letos najdem primernejši prostor. Cepič pa bo romal na grunt!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....

Objavljeno: So Dec 14, 2013 12:15 pm
Napisal/-a juglans
Kakor berem je občutljiva na sušo in vročino in zato je v mojem planiranem sadovnjaku ni. Na žalost.

Lahko morda izpostaviš, če bi bil to razlog za slabo rast pri tebi?

Objavljeno: So Dec 14, 2013 12:24 pm
Napisal/-a Optimist
babaco je nekoč zapisal.....
Kleržo, precej odporna, primerna za vrtičkarje, ki se škropljenja izogibajo. Zelo okusna hruška je primerna tudi za vlaganje, ker se plodovi ne zmehčajo.


Tudi sorta Conference, Društvenka sta odporni na škrlup, pa še Fetelova,..
Občutljiva pa je Vilijamova, Morettinijeva, Pastorjeva, Pakhamova, Klapova,...

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Hruška sorte Harrow sweet, najboljša sorta kar sem jih probal.
Letos mi je prvič rodila pet plodov, zelo lepi plodovi so zelo okusni in izjemno sočni ( ni hruška, ki bi jo lahko jedel na kavču, sok teče do komolcev ). Wink
Sorta je odporna na hrušev ožig.
Zreli plodovi se lepo hranijo na drevesu in ne postanejo kašasi._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....

Objavljeno: So Dec 14, 2013 12:45 pm
Napisal/-a vodenka
Te sorte hruška je zelo trmasta pa še rada gnjije prnas jo imamo zaradi tastove želje ima pa občasno zelo velik plodov občasno pa zelo malo pa naj bo suša in ali hladno vreme ,letos je bila zelo rodna samo ni bila za pojest ker je preveč imela gnilobe.

Objavljeno: So Dec 14, 2013 12:45 pm
Napisal/-a muha
juglans je napisal/a:
Muha, imena ne poznam.

.... Dugače pa lahko tudi tepke (svojevrsten okus),, sem pa že sušil neko, opisu Muhe podobno staro sorto in obe sta bile OK.
Je pa dejstvo, da od teh treh so krhlji Konferans najbolj medeni.


Posušiti se da lepo tudi tepko, je pa potem komajda užitna, ker je del s peškami velik in trd od Evil or Very Mad . Mi smo jih kuhali v kompotu (hruške, češpe in jabolčne polovičke) in pa nosili s seboj za prigrizek v šolo in na delo v naravi. Tepke so vedno ostale za na koncu, od "krhljavk" smo pa stran metali le peclje. Upam, da ji bo kdo našel uradnoveljavno ime.

Objavljeno: So Dec 14, 2013 12:55 pm
Napisal/-a vodenka
Prinas doma imamo hruško ki se imenuje grdadobra je v obliki jabolka za prvi pogled čist nenavadne oblike mogoče se zato imenuje tako ,je pa zelo dobrega okusa in nima tistih malih pešk v sadežu dozori pozno jeseni ,je pa odlična za sušenje ,sokove in za kuha žganje rodi skoraj vsako leto in je zelo rodna ,tast jo je prinesel iz Vipave morda tisti ki ste tam v bližini veste pravo ime .