Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Laški fižol - Phaseolus coccineus
pika99 je napisal/a: |
v mojem otroštvu smo imeli celo njivo fižola, posajenega ob preklah. Moja mami je prisegala na mešane skupine - ob vsaki prekli so rasle različne sorte, obvezno pa ena ali dve rastlini tega fižola, o kateri teče tema - v naši dolini smo mu rekli kronar. Moja mami je trdila, da s svojimi ogromnimi listi drži senco vsem ostalim, ki so manj košati. Tudi sama delam enako. So pa cvetovi tako močne rdeče barve, da ko kakšen odpade, spominja na zrelo jagodo in se potem pogosto presenečena sklanjam, misleč, da vidim jagodo . |
Tole je pa kar simpatično ime, ki ima tudi smisel! Kako pa ostali razložite lokalno ime? Kostanjek verjetno izhaja iz okusa po kostanju?
Kar se jaz spomnim, je seveda njegova močna rast, saj je bil na gredah "ta glavni". Okusa se žal ne spomnim, je debelo čez pol stoletja, kar sem ga jedel, se pa spomnim zakaj je dobil pri nas ime, ki ga nosi ....
ferdo36 je napisal/a: |
Stročje je pretrdo, odlično pa je sveže zrnje. Suho zrnje ima nekoliko trdo lupino, ima pa odličen okus po kostanju. Okisan in z bučnim oljem ter šalotko je odlična malica. |
Ja, Zasavci ga nič kaj poetično imenujemo pancar, kar je "rahla" nemška spakedranka od "pancer" = oklepnik
zoyba je napisal/a: |
Sem že boljše volje Pri nas poznamo Laški fižol pod imenom "kostanar" in strokov res ne uživamo. |
Evo, Muha, še eno podvarianto sem našel pri naših članih _________________mfranc
Vsako leto posadim 20 prekel, pa o presežku pridelka ni misliti. V stroku so od 1 - 3 zrnje. boljša polovica ima rada in za fižolovo juho je. v teh krajih mu rečejo turk, eni tudi ščurk. Lani sem kupila tudi vijolično seme, malo manjši je.
Lansko mokro leto je dalo obilo zelene mase, tudi pridelek je bil dober, je pa res zelo pozen fižol. V sušnih letih ga toliko ne prizadene suša, ker ga sadim v zevnik, kjer je samo pol dneva sonce. Ohranjam to vrsto fižola._________________Lp, Živa
Lansko mokro leto je dalo obilo zelene mase, tudi pridelek je bil dober, je pa res zelo pozen fižol. V sušnih letih ga toliko ne prizadene suša, ker ga sadim v zevnik, kjer je samo pol dneva sonce. Ohranjam to vrsto fižola._________________Lp, Živa