Ivipiči, lahko prosim poveš ali je BREZ trnja ali z MANJ trnja , ter katera sorta je in ali si jo sam sparavil v tako lepo stebelno obliko, in ...ali so dobre. Ja veliko vprašanj .
Kosmulje so letos fantastične... Lahko je faktor to, da so grmički zdaj v polni rodnosti (peto leto), lahko je to, da sem imel veliko dela in sem jih pustil dlje zoreti, ampak res je okus letos daleč nad prejšnjimi leti. So pa to inventa/invicta in hinnomakiji.
Sem že bral o njej, samo glavni problem je v tem, da to niti ni kosmulja (rod Ribes), ampak nekaj čisto drugega. In posledično to ni grm, ampak drevo. Ker ta rastlina sploh ne spada pod kosmulje, bi si v bistvu zaslužila svojo temo.
Kot praviš daniel je indijska kosmulja lat. Phyllanthus amarus, čisto nekaj drugega. Je pa to zopet ena rastlina, ki jo uvrščajo med super food, zaradi visoke vsebnosti vitamina C in pa tudi drugih mineralov.
Ma zame je vso sadje enako zdravo in ne padam na marketinške fore tipa super food. Že zdavnaj pa več ne padam na fore, da je bolj zdravo tisto sadje, ki ima več vitamina C. In da zaradi tega vsak sadež primerjajo z limono.
Vsak sadež je za nekaj dober, pod pogojem da je primerno dozorjen (na drevesu, ne pa v hladilniku). Zakaj pa bi bil skorš, glog ali pa drenulja kaj manj vreden kot tuje sadje, ki ga na veliko oglašujejo? Pa me ne razumet narobe, jaz imam zelo rad sadje in preizkusim toliko različnih vrst, koliko jih lahko dobim. Samo ne bom pa šel sadit nečesa samo zato ker stric na televiziji reče da je to sadje tako zdravilno da ozdravi vse od gripe do raka.
Če pa kdo išče kakšne nove kosmulje se mora ozreti po ameriških in južno ameriških vrstah. En tak primer je worchesterberry (Ribes divaricatum), ameriška vrsta kosmulje, ki se jo da dobiti tudi v Evropi.