Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Leska - Corylus

Odgovori
korl

Odgovor Napisal/-a korl »

Ko sem sadil lesko so mi rekli, da praktično nima škodljivcev. Zadnja leta imam vedno več črvivih plodov leske. Nekaj sem bral o hroščku, ki navrta lešnik in vanj odloži jajčeca oziroma ličinke, prezimi pa v zemlji pod lesko. Ste se že spopadali s tem problemom ?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri meni jih je črvivih 90 %. Posadila sem jo zato, da zadržuje brežino in zaradi palic, ki jih dobim iz grma. Če bi jih zaradi plodov, bi šla že zdavnaj ven.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kako pa veste, kdaj so lešniki zreli ?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

"Srajčka" se odpre in porjavi (posuši) ... In lešnik začenja dobivati svojo značilno barvo - lešnikasto rjavo - takrat veš da so zreli.

Pa iz srajčke morajo sami skočit, ko jih posušiš. Se pravi jih pobereš s srajčko, jih valjaš par dni na soncu, da se srajčke osušijo in jih olupiš iz srajčke ... Smile

Srajčka je zeleno okrog lešnika.
http://magia-uspeha.com/wp-content/uploads/2013/07/lesnik.jpg
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

A res, f0r3st727? Mene je pa en gojitelj učil, da ve, da so zreli, po tem, da mu jih veverice pojejo Embarassed_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Ma ja, ali ti vevrce pojejo ali pa jih moraš pobirati po tleh, ker padejo sami iz srajčke... Very Happy
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Hudo._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

ima kdo kaj izkusenj s pomlajevanjem zelo starih lesk?
na vikendu imam vsaj 30 let star grm (verjetno se vec), ki bi ga bilo treba razrecit, problem je ker ima vsaj 20 debelih vej (4cm in vec debelih), tako, da je nemogoce priti zraven tistih na sredini.

bom probal narediti par slik, za lazjo predstavo

grm bi predvsem razrecil, da ne bo 3/4 vej ujetih v poltemi sredi grma
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če ti ni prvenstvena skrb pridelovanje lešnikov, reži, kot ti duša da. Grma ne boš uničil niti, če porežeš vse veje čisto do tal - glej fotografijo na prvi strani. Tiste najdebelejše pa še tiste okrog njih, da sploh dosežeš sredino.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri nas imamo 4 leske: eno navadno (manjši podolgovati plodovi, ki se srednje lahko trejo, jedrce ima gladko rjavo lupino), eno rdečelistno (podolgovati plodovi, ki se izjemno lahko trejo, jedrce ima gladko rdečo srajčko), eno z velikimo kroglastimi plodovi, ki se izjemno težko trejo, jedrca pa imajo "kosmato" srajčko. Četrta pa je še mlada, plodovi naj bi bili ravno tako kroglasti in veliki - se bojim, da bo lupina tudi pri tej trda (ko sem jo kupovala, nisem bila pozorna na to podrobnost...

Vse leske rastejo prosto, jih ne redčimo in so tako pošteni grmi. Ko sem eno nameravala malo razredčit, ker meče preveč sence na grede, so mi svetovali, naj jo pomlajujemo postopoma z odstranjvanjem debelih vej. Prečitala sem, da naj bi imel negovan grm od 5-7 debel, vse ostalo naj bi sproti odstranjevali, pomlajevali pa tako, da en nov močen poganjek pustimo in odstranimo iztrošeno staro deblo. No, tako bom mogoče poskusila negovati mlado lesko...

Zdaj lešniki že odpadajo, vendar so to tisti ta črvivi -ti odpadejo prvi. Ko pa dozorevajo zdravi, jih vsak dan pobiram s tal in pri pobiranju tekmujem z brglezi, veverico in domačim psom.Vsi jih namreč pobirajo še bolj pridno kot jaz._________________naredimo svet lepši
Odgovori