Malina - Rubus idaeus
-
Dostava me ne skrbi, ker sem naročil stebla (canes). V bistvu gre za korenino z nekaj stebla, ki se ga po sajenju odreže, tako, da kaj bistvenega ne more iti narobe. Bom pa poročal, ko dobim sadike.
Mladih sadik, ki se sadijo spomladi, pa se ne bi upal naročevati po pošti. Pa še poštnina bi bila predraga.
Kar se Amire tiče, se javim spomladi pred naročilom. Upam, da bo še kakšen interesent, ker 60 sadik je malce huda
Dvorodne maline rodijo jeseni. Ponavadi se kakšen mesec potem, ko nehajo roditi, poreže stebla in maline ponovno rodijo naslednje leto jeseni. Če se stebla ne porežejo, potem rodijo zgodaj poleti. Nato stebla odmrejo, malina pa požene nova stebla, ki spet rodijo jeseni. Ker v tem primeru malina rodi dvakrat na leto, jim rećejo dvo-rodne.
Mladih sadik, ki se sadijo spomladi, pa se ne bi upal naročevati po pošti. Pa še poštnina bi bila predraga.
Kar se Amire tiče, se javim spomladi pred naročilom. Upam, da bo še kakšen interesent, ker 60 sadik je malce huda
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Dvorodne maline rodijo jeseni. Ponavadi se kakšen mesec potem, ko nehajo roditi, poreže stebla in maline ponovno rodijo naslednje leto jeseni. Če se stebla ne porežejo, potem rodijo zgodaj poleti. Nato stebla odmrejo, malina pa požene nova stebla, ki spet rodijo jeseni. Ker v tem primeru malina rodi dvakrat na leto, jim rećejo dvo-rodne.
-
klemenv hvala za pojasnila.
Glede Amire in "malce hudih" 60 sadik, spomladi predlagam takole. V rubriko skupinski nakup objavi interes za nabavo omenjene količine. Dodaj še kakšen opis sorte, da se lažje zagrejemo za obvezno malino, ter vsaj okvirno ceno.
Navedi količino sadik, ki jih želiš imeti posajene ti, nadalje pa bomo dodajali svoje želje še ostali. Ko in če se približamo količini se nakup potrdi. Recimo nekaj takšnega.
Glede Amire in "malce hudih" 60 sadik, spomladi predlagam takole. V rubriko skupinski nakup objavi interes za nabavo omenjene količine. Dodaj še kakšen opis sorte, da se lažje zagrejemo za obvezno malino, ter vsaj okvirno ceno.
Navedi količino sadik, ki jih želiš imeti posajene ti, nadalje pa bomo dodajali svoje želje še ostali. Ko in če se približamo količini se nakup potrdi. Recimo nekaj takšnega.
-
Ivčk živio, na tvoji sliki bi morala biti vrtna nebodeča robida a ne črna malina. rast rastline, listje, oblika ploda in omenjen okus in "zrnca" kažejo, da ni malina. namreč take imam jaz (kupljena kot robida) in jih bom dala ven saj je tukaj v Istri veliko divjih in mi zadoščajo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
voda, če misliš slike iz prvega prispevka so moje in to so črne maline (Rubus occidentalis) Black jawel. Tako voda, če jih boš dajala ven, jih kar na srečanje prinesi, saj bo odjemalcev ogromno.
Imajo pa jih tudi v rast baznik. Pa še kaj zanimivega se tam najde Klemenv, recimo Glen coe.
pa še dve sorti brez trnja Glen Lyon in Glen Ample, pa tudi tulamagic, bi znala biti zanimiva. Nekaj od tega so imeli tudi v kaliji in to od drevesnice Bilje. Tako da tako slabo pa pri nas spet ni.
Glen coe - Rubus × neglectus = R. strigosus × R. occidentalis, se pravi križanec med rdečo ameriško in črno malino, ki jo imam od spomladi je nekaj rodila, a plodovi so mali zaenkrat, okus pa je dober, kot sem razumela rabi nekaj let, da lepše zarodi in ima večje plodove, a še vseeno ne tako velike, da ne bi bil kdo razočaran. Obstaja pa tudi boljša varianta od te Glen coe, to sta Purple royalty ali pa Brandywine, z večjimi plodovi.
Kot razumem naj bi bila Amira vzgojena iz križanja med Polko in Tulameen leta 2000. Morda veš koliko zgodnejša je recimo od pri nas dosegljive Willamette, ki je najzgodnejša, saj bi morda tudi jaz potem kakšno naročila.![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Imajo pa jih tudi v rast baznik. Pa še kaj zanimivega se tam najde Klemenv, recimo Glen coe.
Glen coe - Rubus × neglectus = R. strigosus × R. occidentalis, se pravi križanec med rdečo ameriško in črno malino, ki jo imam od spomladi je nekaj rodila, a plodovi so mali zaenkrat, okus pa je dober, kot sem razumela rabi nekaj let, da lepše zarodi in ima večje plodove, a še vseeno ne tako velike, da ne bi bil kdo razočaran. Obstaja pa tudi boljša varianta od te Glen coe, to sta Purple royalty ali pa Brandywine, z večjimi plodovi.
Kot razumem naj bi bila Amira vzgojena iz križanja med Polko in Tulameen leta 2000. Morda veš koliko zgodnejša je recimo od pri nas dosegljive Willamette, ki je najzgodnejša, saj bi morda tudi jaz potem kakšno naročila.
-
-
pep je napisal/a: |
Letos sem shranil nekaj semen črne maline, ima mogoče kdo kaj izkušenj s sejanjem in potaknjenci. |
pep, črna malina se najlepše ukorenini, če zdaj zadnji konec poganjka, zakriviš nazaj v zemljo, porineš tam nekje do 15 cm, mogoče se ne vidi najbolje a prav tako zakrivljene so na sliki zgoraj, na drugi strani v zemljo, tako ti jih ni treba krajšati, saj lepo rodijo, ko dobijo hrano z dveh strani pa še spomladi začne tam nova odganjati.
- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
Dvakrat rodni Autumn Bliss in njena kolegica Golden Bliss se dobita kar široko...
Glede Amire, eden od staršev je Tulameen, sicer po okusu krasen, ki pa se vsaj pri meni v nasprotju z AB ni izkazal s trpežnostjo v bolj krutih pogojih (veter, mraz).
Sicer se je letos prvič, odkar pri nas rastejo (5 let), zgodilo, da po prvem poletnem rodu drugega ni bilo, ker je suša trajala ekstra dolgo in prekinila normalni ciklus. Ponavadi začnejo junija, julija vzamejo dva tedna dopusta in potem teče dalje vse do srede oktobra - letos ne.
Pred zimo dobijo novo dozo žagovine.
Če bi kdo imel Autumn Bliss in je blizu Murske Sobote, lahko pride izkopat![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Glede Amire, eden od staršev je Tulameen, sicer po okusu krasen, ki pa se vsaj pri meni v nasprotju z AB ni izkazal s trpežnostjo v bolj krutih pogojih (veter, mraz).
Sicer se je letos prvič, odkar pri nas rastejo (5 let), zgodilo, da po prvem poletnem rodu drugega ni bilo, ker je suša trajala ekstra dolgo in prekinila normalni ciklus. Ponavadi začnejo junija, julija vzamejo dva tedna dopusta in potem teče dalje vse do srede oktobra - letos ne.
Pred zimo dobijo novo dozo žagovine.
Če bi kdo imel Autumn Bliss in je blizu Murske Sobote, lahko pride izkopat
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)