Glinene posode za kuho in peko, o kvasu, o peki in čvek

Odgovori
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Preden nastopi kakšno sladostrastno brisanje objav, še beseda ali dve o kalkulaciji peke kruha. Svinjsko draga zadeva je kvas. Ob redni peki kruha se dela s suhim kvasom, kar stane lahko toliko, kot je polovica stroška moke. Jaz nabavljam suhi kvas pri Amazon.de v španoviji, da pride manjša poštnina. Kvas Fala stane v štacuni 5 zavitkov skupaj 3,08 €, to je cca 0,6 € na kg pečenega kruha. Če gre za enkraten dogodek peke, ni panike, pri redni "proizvodnji" pa je treba uporabljati cenejši kvas in še to tako, da se ga namnoži zmanjšano količino s pomočjo sladkorja in moke. Bog s teboj, cenjeni čitatelj!_________________Bedno.....
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4574
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tonček, ne sprašujem v zvezi s ceno, ampak sicer; suhi kvas zaradi daljšega roka uporabe v primerjavi s svežim ali še zaradi česa drugega?
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

S suhim kvasom je udobnejše delo, stabilnejši je, vedno pri roki - sploh za tiste, ki gremo le vsake kvatre po nakupih v trgovino. Pravilno hranjen je obstojen tudi 2 leti. Ko se ga navadiš in preide v rutino, enostavno ne uporabljaš več svežega. Itak se razne vrste kvasa nekoliko razlikujejo glede soja in dodanih hranilnih soli v tehnologiji. Mogoče se pa tudi nekako navadiš na eno znamko, kot za kavo na primer._________________Bedno.....
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4574
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Aha, hvala. Še nikoli nisem poskusila s suhim kvasom, ne vem, zakaj ne, pa je najbrž res bolj praktično.
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Kadar pečem kruh s 50% polnomlete pire, delam to v aparatu za kruh in takrat zmešam suhi kvas z moko. Pri klasični peki pa ga prej razpustim v vodi s sladkorjem in moko, da se namnoži. Moja babica je pekla ob sobotah in si je že prejšnji večer pripravila kvas in tako ji je uspelo speči 8 hlebov s 50 g kvasa. Običajno smo jedli mešani koruzni kruh, ob praznikih belega, ko pa je jeseni zmanjkalo koruze, je bil na mizi ječmenov kruh. Zato pa smo zrasli taki "ardeki". Very Happy_________________Bedno.....
GrGr
Prispevkov: 633
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Tonček je napisal/a:
Preden nastopi kakšno sladostrastno brisanje objav, še beseda ali dve o kalkulaciji peke kruha. Svinjsko draga zadeva je kvas. Ob redni peki kruha se dela s suhim kvasom, kar stane lahko toliko, kot je polovica stroška moke. Jaz nabavljam suhi kvas pri Amazon.de v španoviji, da pride manjša poštnina. Kvas Fala stane v štacuni 5 zavitkov skupaj 3,08 €, to je cca 0,6 € na kg pečenega kruha. Če gre za enkraten dogodek peke, ni panike, pri redni "proizvodnji" pa je treba uporabljati cenejši kvas in še to tako, da se ga namnoži zmanjšano količino s pomočjo sladkorja in moke. Bog s teboj, cenjeni čitatelj!


Kruh pečem že vrsto let sam, vedno s suhim kvasom. Kupujem ga v Hofru/Lidlu, cena je nizka. V mojem kruhu celo zeloooo nizka, saj dam na 2 kg moke le 1 vrečko kvasa - pa je kruh prima. Priporočena doza je sicer 1/pol kile...
živa
Prispevkov: 2511
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Zanimivo tole o suhem kvasu. Pečem kruh vsaj 3 x tedensko, po pol kg brezglutenskega in dam 10 g svežega kvasa v kruh. Mislim, da bi sveži prišel ceneje, če bi kupili veliko embalažo, razrezali, natehtali po 10 g in v skrinjo. Imam nekaj v skrinji za nujne primere.
suhi kvas pri meni po dveh letih ni nič naredil v kruhomatu.
2 x tedensko pa pečem LCH (brez OH) ali nekaj podobnega žemlje z vinskim kamnom, samo kokosova, mandljeva moka in trpotec, sol, kis, vinski kamen. o okusu ne sprašujte, ne jem teh žemelj jaz, boljši polovici je odličen.

Je pa res, da ne dajem sladkorja v kvas (razen za potico) za kruh. pravzaprav je sladkor le za nujne primere torte in potic. čaj je brez njega. Kaj čmo, presladko življenje imajo nekateri, enim pa sladkor dela težave v želodcu.

Vsekakor naslednjič dam stari suhi kvas v lonček z vodo in moko, da vidim, če bo kaj aktivnosti._________________Lp, Živa
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Načeloma se sveži kvas ne more zamrzovati, ker se kristali vode v celici oblikujejo počasi do prevelike dimenzije in raztrgajo celico. Boljše bi bilo v šok komori ali npr. s tekočim dušikom. Pri razmnoževanju kvasa se večkrat dodajo le male količine sladkorja in moke, da se sproti porabljata. Če se razmnožuje dalj časa, se začnejo razmnoževati tudi druge glive in bakterije, kar povzroči zakisanje in tvorbo prijetnih aromatičnih snovi. Pri svežem kvasu se po določenem času prične proces samorazgradnje (avtoliza), kar ima za posledico določene vonjave._________________Bedno.....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sveži kvas zamrzujem že par let. V učinku ni razlike med čisto svežim in tistim, ki je bil pol leta v zamrzovalniku. Važno mi je le, da testo lepo vzhaja, ostalo dogajanje v celicah mi komot ostane nepoznano.
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Napisal sem načeloma. Tule je en dober članek o zamrzovanju, kjer potrjuje možnost zamrzovanja. Vem, da nekateri tako delajo, jaz pa ne, ker nisem siguren v dober izid tega postopka._________________Bedno.....
Odgovori