gun je napisal/a: |
Sadil sem dve leti stare olke sedaj so tri. Vendar pravijo da se nekje v višini kolena poreže vse veje in počaka še leto dve da se malo razraste in potem se jo začne vzgajati Je to res? Kdaj začnete vi z prvim rezom na mladih sadikah? "Rez sadnih rastlin" to si bom absolutno nabavil če pravite da je dobro razložljiv priročnik. Lep pozdrav. |
Če ima na forumu kdo več izkušenj o oljkah naj mi oprosti, vsaj upam, da ne širim krive vere. Jaz sem svoje oljke prvič obrezal pri štirih letih. Pravijo, vsaj tako sem dobil nasvete, ki se sedaj kažejo za pravilne, da je potrebno, da se prvenstveno razvije koreninski sistem, ki je pri oljki sorazmerno plitev. Zato je priporočljivo dobro pripraviti sadilne jame in ji primerno pognojiti. Nekje po štirih letih se glede na rast vej odločiš katere naj bi bile ogrodne veje, ki bodo kasneje kot skelet drevesa. Svetovali so mi kotlasto obliko, tako, da izberemo najlepše tri veje, ki jih kasneje vzdržujemo kot glavne veje. Jaz sem svoje veje do višine okoli 1 m porezal, kar je smiselno zaradi del pod oljko- oranje, košnja.Vse kar se bo kasneje dogajalo na oljki naj po podrejeno ogrodnim vejam, višino pač prirezujemo glede na način kasnejšega obiranja. Jaz sem izbral nekje višino okrog 2,5 m, ker ne želim lesti po visokih lestvah v času obiranja. Glede knjig imam imam svoje mnenje, sigurno so priporočljive, vendar precej specifično usmerjene glede na avtorja. Sam se bolj nagibam na izkušnje uporabnikov foruma in prirejam po svojih sposobnostih in zmožnostih.
LP Franci