Narcissus - narcisa

Odgovori
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo. Za tole belo nisem prepričan, ker mislim, da je plod nakupov pred 3 leti in mogoče, da gre za kakšno starejšo varianto, ne bi pa upal trditi.
Za tiste rumene pa lahko z zagotovostjo trdim, da so res stare - tako kot te bele "golica", ki so pri hiši že veliko dlje kot sem sam, sicer pa pri nas vse rastejo v travi, med drevjem.
Če imaš kakšen sistem, za beleženje si me lahko dopišeš za jesenski čas in me pocukaš za rokav za te rumene o katerih je govora in z veseljem vrnem uslugo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Very Happy sistem imam, brez skrbi. Te bom radevolje spomnila Very Happy . One moje bele, podobne tvojim, so bile kupljene takole nekako pred 10 leti . Ravno dobro so se vrasle in namnožile, ko so šli z rovokopačem nadnje Rolling Eyes .
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Rumene polnjene imamo tudi pri nas na travniku. So pa malce drugačne kot Dafove, zgodnje pa najbolj od vseh.
Varianta podobna ali enaka sedmi Dafovi narcisi je tudi na našem travniku, le da cveti mnogo kasneje. Sedaj je vidno le prvo listje, cveti pa v že visoki travi. Seme nikoli ne dozori, ker ga pospravijo s krmo. Vsaj tako se mi zdi, ker se zelo počasi množijo. (zgolj delitev, ne pa s setvijo)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Dafo .... čudovite so!
Hvala za tale foto sprehod.
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

slik ni več videti, ker je shranjevalnik Slikomat propadel - opombo dodala muha
robert

greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Robert, jaz imam tiste majhne iz tvojega prejšnjega posta, prve, so pa letos vsi cvetovi močno obgrizeni, ni lepo. Ve kdo, kaj jih obžira?
robert

Lahko jih obžirajo kakšni zajci.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

greeny je napisal/a:
Robert, jaz imam tiste majhne iz tvojega prejšnjega posta, prve, so pa letos vsi cvetovi močno obgrizeni, ni lepo. Ve kdo, kaj jih obžira?

Pri meni je letos enako in sicer na vseh velikih. Cvetje je le delno poškodovano in kasneje, ko se odpre deformirano. V mojem primeru kar dvomim, da bi bilo to od zajcev ali srn. Male so nepoškodovane.
V cvetju sem našel one velike temnosvetlo črtaste hrošče, ki se pasejo na prašnikih.
robert

Lahko pa jih je napadla narcisina muha,obstajata dve vrsti tega škodljivca-mala narcisina muha in velika narcisina muha,odlagata jajčece v zdrave čebulice,kjer se razvijejo ličinke.Ker pa ličinke obžirajo čebulico,iz katere potem nastane list,steblo in cvet pride do deformacije le tega.
Poglej preden se cvet odpre in nekaj krat med odpiranjem,da boš videl ali pride cvet iz zemlje že deformiran,potem je to razlog.
Odgovori