Narcissus - narcisa
-
Zdravo. Za tole belo nisem prepričan, ker mislim, da je plod nakupov pred 3 leti in mogoče, da gre za kakšno starejšo varianto, ne bi pa upal trditi.
Za tiste rumene pa lahko z zagotovostjo trdim, da so res stare - tako kot te bele "golica", ki so pri hiši že veliko dlje kot sem sam, sicer pa pri nas vse rastejo v travi, med drevjem.
Če imaš kakšen sistem, za beleženje si me lahko dopišeš za jesenski čas in me pocukaš za rokav za te rumene o katerih je govora in z veseljem vrnem uslugo.
Za tiste rumene pa lahko z zagotovostjo trdim, da so res stare - tako kot te bele "golica", ki so pri hiši že veliko dlje kot sem sam, sicer pa pri nas vse rastejo v travi, med drevjem.
Če imaš kakšen sistem, za beleženje si me lahko dopišeš za jesenski čas in me pocukaš za rokav za te rumene o katerih je govora in z veseljem vrnem uslugo.
-
Rumene polnjene imamo tudi pri nas na travniku. So pa malce drugačne kot Dafove, zgodnje pa najbolj od vseh.
Varianta podobna ali enaka sedmi Dafovi narcisi je tudi na našem travniku, le da cveti mnogo kasneje. Sedaj je vidno le prvo listje, cveti pa v že visoki travi. Seme nikoli ne dozori, ker ga pospravijo s krmo. Vsaj tako se mi zdi, ker se zelo počasi množijo. (zgolj delitev, ne pa s setvijo)
Varianta podobna ali enaka sedmi Dafovi narcisi je tudi na našem travniku, le da cveti mnogo kasneje. Sedaj je vidno le prvo listje, cveti pa v že visoki travi. Seme nikoli ne dozori, ker ga pospravijo s krmo. Vsaj tako se mi zdi, ker se zelo počasi množijo. (zgolj delitev, ne pa s setvijo)
-
-
greeny je napisal/a: |
Robert, jaz imam tiste majhne iz tvojega prejšnjega posta, prve, so pa letos vsi cvetovi močno obgrizeni, ni lepo. Ve kdo, kaj jih obžira? |
Pri meni je letos enako in sicer na vseh velikih. Cvetje je le delno poškodovano in kasneje, ko se odpre deformirano. V mojem primeru kar dvomim, da bi bilo to od zajcev ali srn. Male so nepoškodovane.
V cvetju sem našel one velike temnosvetlo črtaste hrošče, ki se pasejo na prašnikih.
-
Lahko pa jih je napadla narcisina muha,obstajata dve vrsti tega škodljivca-mala narcisina muha in velika narcisina muha,odlagata jajčece v zdrave čebulice,kjer se razvijejo ličinke.Ker pa ličinke obžirajo čebulico,iz katere potem nastane list,steblo in cvet pride do deformacije le tega.
Poglej preden se cvet odpre in nekaj krat med odpiranjem,da boš videl ali pride cvet iz zemlje že deformiran,potem je to razlog.
Poglej preden se cvet odpre in nekaj krat med odpiranjem,da boš videl ali pride cvet iz zemlje že deformiran,potem je to razlog.