Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Smrdokavra

tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Predvčerajšnjim sem jo videl na hrastu. Ponavadi je rada na travi, kjer išče hrano.
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Samo enkrat sem jo videl skozi kuhinjsko okno (Stična), ko je v deževnem vremenu brskala po travi. Kakih 20 let nazaj.
Potem pa še enkrat na Hrvaščem (okolica Ogulina), kaki dve leti nazaj!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Seasmoon, moj ornitološki vir informacij pravi, da je zdaj čas selitev iz toplih krajev gor v Evropo in je lahko le popotnica na obiksu. Razen, če se pojavlja več časa, torej vsaj nekaj dni, potem si morda spleta gnezdo kje v bližini.
Zdaj lahko presodiš, ali je prvo ali drugo.
Zaradi uznačilnegaoglašanja up-up-up ji rečejo tudi hupkač. Ko mladiči nočejo iz gnezda, jih odganja s smredečim izločkom, od tod njeno drugo ime. Kaj več: https://www.notranjski-park.si/izobrazevalne-vsebine/zivalski-svet/ptici/smrdokavre Še njeno znanstveno ime je posebno: Upupa epops. Wink
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Metuljc, hvala za informacije. Zdaj nekaj dni ni bilo smrdokavre in sem mislila, da je ne bo več in da je prišla samo na obisk. Ampak danes se je spet pojavila in tokrat v paru (samček in samička) in obe sta iskali hrano po tleh. Zadnjič sem videla samo eno. Mislim, da velja ta druga možnost. Najbrž si spletata gnezdo nekje v bližini.
Life is like a game ... play it ...

Slika
metuljc

Zelo verjetno, ja. Opazuj, morda boš videla, kje je gnezdo.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Danes sem prav gledala v katero smer bosta odleteli in sta šli k sosedi, pol ju pa nisem več videla. Se je pa cel dopoldan slišal upupupup. Smile Zvok prihaja iz gozda. Včasih imam občutek, da jih slišim iz več strani. Morda jih je več.

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Zadnjič sem videla smrdokavro meseca aprila in to na orehu in danes se je spet pojavila. Iskala je hrano po tleh. Nisem mogla verjeti. Jaz sem mislila, da je že migrirala, a še je tukaj. Morda zato, ker je še vedno zelo vroče. Prekrasna ptica!Nazadnje urejal/a Seasmoon 23 Avg 2023 22:07; skupaj popravljeno 1 krat

Slika
metuljc

Kaj pa, če je že nazaj?
Uporabniški avatar
Seasmoon

Kako to misliš? Misliš reč, da je med poletjem že migrirala in pol je prišla znova k nam nazaj? A to ptice počnejo? Med poletjem odletijo v tropske kraje in pol, ko sonce kaže še zadnje atome poletja, pridejo nazaj? Malce čudno mi je tole.

Slika
metuljc

Seasmoon je napisal/a:
Kako to misliš? Misliš reč, da je med poletjem že migrirala in pol je prišla znova k nam nazaj? A to ptice počnejo? Med poletjem odletijo v tropske kraje in pol, ko sonce kaže še zadnje atome poletja, pridejo nazaj? Malce čudno mi je tole.

Selitve so seveda dvosmerne, seveda se ptice selijo. Septembra se, konkretno smrdokavre, selijo v južne kraje, aprila se vračajo. Torej sta tvoji dve opažanji povsem v skladu s selitvijo, saj je selitev postopna, ne odletijo v enem kosu in so pri tebi lahko pač na postojanki. Precej verjetno, sploh, če je v vmesnem času nisi videla.
Odgovori