Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pripravek iz kopriv in gabeza
Gabez se je bratrancu "vsejal" na eni njivi v Prlekiji. Mislim, da bi bil presrečen, če gartlčani prišli in vsega odnesli s koreninami vred.
Kolikor vidim, kako veselo to raste tam, kjer ne želiš, si ne znam zamisliti, da bi to bilo težko gojiti, če si kdo želi. Širi se tako po njivi kot na travnik, kjer izpodriva travo.
Kolikor vidim, kako veselo to raste tam, kjer ne želiš, si ne znam zamisliti, da bi to bilo težko gojiti, če si kdo želi. Širi se tako po njivi kot na travnik, kjer izpodriva travo.
Pred leti sem prinesla domov eno koreninico. Sedaj ga imam vsepovsod, kjer je treba in kjer ni. Pocvita in semeni celo leto. Tistega, ki se je vsejal v vrt, se ne morem in ne morem znebiti. Sem ga odkopala vsaj 20 cm globoko, pa je vražiček čez par mesecev spet prikukal na plan. Še posebej ljubi humusno zemljo in "grede brez prekopavanja".
Točno take izkušnje sva imeli z mamo. Zato gabeza pod nobenim pogojem ne bom prinesla na svoj vrt, sploh nikamor v mojo bližino. Sem se preveč namatrala na maminem vrtu: kot piše Muha, ponovno zraste iz vsake koreninice, ko pa pride med korenine trajnic, na primer ribeza, je bitka izgubljena. Vse je bilo zaman, znebili se ga nisva. Raje ga grem sem in tja iskat na rastišča v naravi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Seveda to, kar pišeta muha in lpmami, drži za navadni gabez, Symphytum officinale, ki cveti vijolično. Gomoljasti in čebulasti cvetita rumeno sta dosti bolj nežni rastlini in se nikakor ne obraščata tako kot vijolični. Tudi v zdravilske namene in vrtnarske se načeloma uporablja le navadni, kolikor vem. In tega res ni težko gojiti, še preveč se razširja sam, kot pišeta.
Mravlja, hvala za razlago. Kaj ti imaš tistega vijola?
Ja, navadni gabez in gomoljasti gabez sta si precej različna. Navadni gabez je večji, vijola cveti in ima večje liste in korenino in je očitno tudi zelo invaziven. Gomoljasti gabez je pa bolj nežen kot pravi metuljc in rumeno cveti, ima manjše liste in ima manjšo korenino. Je pa ravno tako zdravilen, pa čeprav je malenkost bolj švoh in njegove liste se uporablja v kulinariki. Pa za gnojilo je tudi v redu. Najbrž gomoljasti gabez res drugače reagira, če se ga prinese na vrt, ker je drugačen od navadnega gabeza.
Ja, navadni gabez in gomoljasti gabez sta si precej različna. Navadni gabez je večji, vijola cveti in ima večje liste in korenino in je očitno tudi zelo invaziven. Gomoljasti gabez je pa bolj nežen kot pravi metuljc in rumeno cveti, ima manjše liste in ima manjšo korenino. Je pa ravno tako zdravilen, pa čeprav je malenkost bolj švoh in njegove liste se uporablja v kulinariki. Pa za gnojilo je tudi v redu. Najbrž gomoljasti gabez res drugače reagira, če se ga prinese na vrt, ker je drugačen od navadnega gabeza.
Life is like a game ... play it ...
Pozdravljeni
Jaz imam posajen gabez kolikor se je dalo stran od zelenjavnega vrta, cca 10 m.
Liste potrgam, cvetje, čim zacveti. Malo pustim, da si napasem oči, potem pa porežem, da se mi nebi zasejal.
Namakam koprive, gabez, plevel vsak posebej.
Lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Jaz imam posajen gabez kolikor se je dalo stran od zelenjavnega vrta, cca 10 m.
Liste potrgam, cvetje, čim zacveti. Malo pustim, da si napasem oči, potem pa porežem, da se mi nebi zasejal.
Namakam koprive, gabez, plevel vsak posebej.
Lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nekje smo se pogovarjali, da bi bilo udobno, če bi posoda za namakanje gabeza imela spodaj pipico in cedilo, da bi potem, ko brozga dozori, enostavno natakali. Spomnila sem se na Organko , ima oboje. Štiri posode imam in bom eno tokrat rezervirala za namakanje. Gabez je v polni rasti, koprive je pa "pojedel" vijolični okrasni bezeg. Niti ene ni več tam, kjer raste sedaj, prej so se pa širilie v šir in dalj.