Žar ... in peči

Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 711
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Prijatelj ima tako peč za pizzo na plin. Pečena je v slabih 2 minutah. Vse ostalo pa kot je rekel Pepe. Ni mi všeč, ker moreš skozi zelo pazit in obračat na 20-30 sekund, če ne jo hitro zažgeš.
Doma imamo šamotni kamen za v navadno kuhinjsko peč. Pol ure prej moreš peč priklopit na ful, da dobro segreješ kamen in pizze se pečejejo nekje 8-10 minut.
Po občutku mi je najboljše domače testo za pizzo po postopku Poolish. Tudi Biga ni slaba. Po obeh postopkih je potrebno začeti dan prej.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17487
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Berem in se sprašujem, kako pico obračati, če je že nadevana? Surprised Očitno si nekaj zelo narobe predstavljam.

Mi jo pečemo kar klasično v pečici od štedilnika, našim nerazvajenim brbončicam se zdi odlična. Imamo pa raje malo debelejše in rahlo testo.
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 711
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Obračaš z loparjem za pico. Ni tako težko kot se zdi, ker na vročem kamnu, testo takoj zakrkne. Seveda malo vaje in zažganih pizz je potrebnih. Wink
Tako to zgleda: https://youtu.be/66EuYgEOy_w?si=OjpJlwHOVAr6vgLQ&t=231

Drugače pa so te pečice Ooni kar drage. Konkrenca si je izmislila že vrteči kamen in tako pečico dobiš že za ugdneje kot Ooni.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17487
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Aha! Zavrteti! To pa razumem. Ker obračanje mi v moji glavi pokliče asociacijo na "obrniti omleto". Hvala!
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 711
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Tako jih peče moja hči, Poolish testo, navadna pečica na ful z ventilacijo in šamotni kamen 1cm.





Ta zadnja je po mojem okusu malo bolj zapečena. Pelati, mocarela, dimljen losos in ko je pečena, še tržaška omaka:




Danilo
Prispevkov: 748
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Peter, v pečici na šamotni plošči pečemo tudi pri nas. Ker imajo "naše" precej več nadeva, jih pečemo cca 15 minut na 270 stopinj, zato se vse lepo prepeče in ostane sočno. Vem, da taka pica ni po standardnih pravilih, ampak v dveh minutah pri 350 stopinjah ne bi bila pečena in tudi obračati se je ne da. Štirikotna velikosti pekača nasiti tri lačne in tudi bolj všeč mi je kot klasična, zaradi sestavin preslana. Razumem pa prijatelja, ki mu je peka strasten hobi in pice jedo pogosto in za večje družbe, ko je že samo pečenje družaben dogodek.
Klasična pečica za to ni najbolj primerna.
živa
Prispevkov: 2471
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

čisto mimo - kaj pa peka na žaru z ogljem, drvmi? weber okrogli žar, notri odlično pečena pica. ni hitro, ker je treba seveda primerno segreti, imeti žerjavico, ampak jih potem lahko spečeš več zaporedoma.

žal pa ne znamo očistiti kamna za peko, tisto črno ne gre dol z ničimer (mogoče s peskanjem, ampak potem bo še bolj hrapava površina), pa čeprav smo dali spodaj peki papir, je črno.
za našo družino par pic letno zadostuje tudi pečica v kuhinji._________________Lp, Živa
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Ožgano pride od neprave moke ali preveč obložene pice. Jaz imam rocno omelo in kanto vode. Po vsaki pici malce scistim kamen._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Pepe
Prispevkov: 740
Pridružen: Če Mar 13, 2014 1:00 am
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

V ooni-ju se kamen očisti tako, da segreješ na "delovno temperaturo" in potegneš s ščetko ostanke tistega, kar je pri 400+ stopinjah zgorelo.
Odgovori

Vrni se na “Čvek”