Prijatelj ima tako peč za pizzo na plin. Pečena je v slabih 2 minutah. Vse ostalo pa kot je rekel Pepe. Ni mi všeč, ker moreš skozi zelo pazit in obračat na 20-30 sekund, če ne jo hitro zažgeš.
Doma imamo šamotni kamen za v navadno kuhinjsko peč. Pol ure prej moreš peč priklopit na ful, da dobro segreješ kamen in pizze se pečejejo nekje 8-10 minut.
Po občutku mi je najboljše domače testo za pizzo po postopku Poolish. Tudi Biga ni slaba. Po obeh postopkih je potrebno začeti dan prej.
Žar ... in peči
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17487
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
- Peter
- Prispevkov: 711
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
- Kraj: Lucija
Obračaš z loparjem za pico. Ni tako težko kot se zdi, ker na vročem kamnu, testo takoj zakrkne. Seveda malo vaje in zažganih pizz je potrebnih.
Tako to zgleda: https://youtu.be/66EuYgEOy_w?si=OjpJlwHOVAr6vgLQ&t=231
Drugače pa so te pečice Ooni kar drage. Konkrenca si je izmislila že vrteči kamen in tako pečico dobiš že za ugdneje kot Ooni.
Tako to zgleda: https://youtu.be/66EuYgEOy_w?si=OjpJlwHOVAr6vgLQ&t=231
Drugače pa so te pečice Ooni kar drage. Konkrenca si je izmislila že vrteči kamen in tako pečico dobiš že za ugdneje kot Ooni.
-
- Prispevkov: 748
- Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am
Peter, v pečici na šamotni plošči pečemo tudi pri nas. Ker imajo "naše" precej več nadeva, jih pečemo cca 15 minut na 270 stopinj, zato se vse lepo prepeče in ostane sočno. Vem, da taka pica ni po standardnih pravilih, ampak v dveh minutah pri 350 stopinjah ne bi bila pečena in tudi obračati se je ne da. Štirikotna velikosti pekača nasiti tri lačne in tudi bolj všeč mi je kot klasična, zaradi sestavin preslana. Razumem pa prijatelja, ki mu je peka strasten hobi in pice jedo pogosto in za večje družbe, ko je že samo pečenje družaben dogodek.
Klasična pečica za to ni najbolj primerna.
Klasična pečica za to ni najbolj primerna.
-
- Prispevkov: 2471
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
čisto mimo - kaj pa peka na žaru z ogljem, drvmi? weber okrogli žar, notri odlično pečena pica. ni hitro, ker je treba seveda primerno segreti, imeti žerjavico, ampak jih potem lahko spečeš več zaporedoma.
žal pa ne znamo očistiti kamna za peko, tisto črno ne gre dol z ničimer (mogoče s peskanjem, ampak potem bo še bolj hrapava površina), pa čeprav smo dali spodaj peki papir, je črno.
za našo družino par pic letno zadostuje tudi pečica v kuhinji._________________Lp, Živa
žal pa ne znamo očistiti kamna za peko, tisto črno ne gre dol z ničimer (mogoče s peskanjem, ampak potem bo še bolj hrapava površina), pa čeprav smo dali spodaj peki papir, je črno.
za našo družino par pic letno zadostuje tudi pečica v kuhinji._________________Lp, Živa