Vinska trta - Vitis

Odgovori
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Na mojem nasadu trt so letos prvi grozdi in zaenkrat jih še vsi živalski sladkosnedi pustijo pri miru._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Letos je bila prvič opazna bera.

Nero smo pojedli v prvi polovici avgusta. Zelo dobro namizno grozdje. Velike jagode. Kupil bom dodatne sadike, če jih le dobim.

Rondo je postal zares dober v prvem tednu septembra. Majhne jagode, zbit grozd. Načeloma vinska sorta, vendar uporabna tudi za na mizo. Izrazita peška - nekatere to moti.

Regent prav tako načeloma za vino in sok, vendar prav tako dober za sproti. Okusen in ločljiv od stebla je postal ravno zdaj, v tretjem tednu septembra.

Millenium se je končno lepo razrastel (tretja vegetacija), vendar ni rodil.

Angleška izabela je prvič rodila in je v vsem prav taka kot tukajšnja domača.

Letos sta bili zasajeni dve trti Frumoasa alba - menda grozno dobro belo grozdje; in ena črna brezpeškata, mislim, da Buffalo.

Sosed je dal potaknjence klintona, ki ga veliko porabimo za sok, in nekega belega madžarskega hibrida - zanje bo treba urediti prostor za naslednje leto.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čaka me presaditev 4 trt - ukoreninjenih letošnjih potaknjencev, ki sem jih spomladi dobila od vrtina1.

Kdaj bo pravi čas in na kaj moram biti še posebej pozorna?

Ena bo šla ob južni hišni zid, za to me ne skrbi, ker imam že izkušnje z dosedanjo (jurka-tip). Tri bi posadila ob nadstrešku za avto, tam bo nekaj manj direktnega sonca, bi mi pa prav prišle zaradi koreninskega sistema (nadstrešek je nad bio škarpo). Razmišljam, da bi glavno deblo pustila čim bliže tlom, da bi veje dobile kar največ možne svetlobe in sonca. Mislite, da bo šlo, ali bo kljub temu preveč sence, da bi dobro rodile in jagode dobile pravi okus?
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Pravi čas za presajanje je, ko odpade listje. Bolje sedaj , kot ko bo sneg.
Trta naj bo na res sončnih legah._________________LP
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Igy, hvala. Počakam še na čas za presajanje, ki se prične 20. novembra, potem pa v akcijo. Tole okrog osončenosti mi sicer malo narobe hodi. Pri nadstrešku bom poskusila zato le z eno, tam kjer je sonca največ. Če ne bo uspevala, bo šla kasneje ven, ali pa jo bom spustila na streho.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Trte so posajene. Pomladanski potaknjenci so imeli veliko lepo razvitih koreninic in če jim mraz ne ponagaja bi morali spomladi bujno odgnati. Čez dve leti bomo morda lahko že poskusili prve plodove od sort Frumuosa Alba, Suffolk red, Interlaken in Venus.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Muha, dobre sorte.
No jaz letos nimam nobene nove sorte.
Sem pa pripravil teren za sajenje novih sadik._________________LP
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Imam trto z grozdjem roza barve, muškatnega ukusa, do zdaj edini, kar poznam "velikih" vinarjev.Noben ne ve kako se imenuje, je mogoče med vami kak poznavalec?
igorrogi

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

Ima kdo intespecifične namizne sorte:
Vanessa, Phillipp, Blue Muscat?

Kakšne je okus v primerjavi z Izabelo, Jurko? Kako vam uspevajo, so primerne tudi za Gorenjsko?
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Imam Phillipp, letos je imel tri grozde, ki pa niso imeli nič posebnega okusa, veliko slabše kot naprimer Jurka.Toda obrodil je šele prvič, tako da ocena še ne more biti objektivna.LP Vido.
Odgovori