Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Epiphyllum - listnati kaktus

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Morda je za to sorto ne povsem odprt cvet značilen. Nimajo vsi listnati kaktusi enakih cvetov. To se lepo vidi že na mojih fotografijah v tej temi. Tisti z manjšimi cvetovi običajno cvetijo bolj bogato. Oni z velikimi trobljastimi naredijo na posameznem listu enega do dva, redkeje več cvetov.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Tistega na prvi in tretji fotografiji zgoraj, ki je po cvetu podoben kraljici noči, imam tudi jaz. Če si ga kdo želi, ga lahko dobi.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Jaz imam potaknjence omenjenih kaktusov, mdr. tudi "kraljice noči", tako da dodatnih zaenkrat ne rabim, hvala za ponudbo Smile

Morda pa se kdo drug javi?_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Žlehtnoba, imaš kakšne slike od kraljice noči?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Žlehtnoba

Ja, tule se najde:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about632-30.html

(moj prvi prispevek na tej strani, druga slika)_________________go with your instinct to live as you want
tinko

Na teh fotografijah ne vidim ˝kraljice noči- Selenicereus grandiflorus˝.
Popravljeno.
Nazadnje urejal/a tinko 19 Jul 2020 18:58; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

tinko je napisal/a:
Na teh fotografijah ne vidim ˝kraljice noči- Selenicereus grandifolius˝.
GrandiFLORUS, Tinko, ker je velikoCVETNA, če bi bil grandiFOLIUS, bi bila pa velikoLISTNA.
Na tistih slikah jaz tudi ne vidim kraljice noči._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
tinko

Se popravljam, ker sem narobe napisal. Sem ga pa imel kar nekaj let in mi je tudi cvetel. SELENICEREUS GRANDIFLORUS
Žlehtnoba

Oh, seveda ja, se posipam s pepelom in globoko opravičujem; upam, da nisem koga pregloboko prizadel s svojim zapisom Embarassed Embarassed Embarassed

V mojem primeru ne gre ne za GrandiFLORUS ne za GrandiFOLIUS - gre najverjetneje "samo" za "bratranca" kraljice noči, kot je spretno ugotovila lpmami za svoj primerek.

Lp, pa brez zamere._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Žlehtnoba: a cvetel pa je le ponoči?

Se po opisu kaj umeja s temle?
Stebla so dolga tudi več kot 10 metrov, drobna, običajno visijo iz dreves in skalovja, lahko se razvejajo. Iz stebel izraščajo dolge zračne korenine. Areole so majhne, bele ali sivkaste, iz njih izraščajo kratke, ostre bodice, dolge le pol do enega centimetra. Povrhnjica je modrikasto zelena, če je rastlina dobro osvetljena, pordeči. Cvetovi merijo v premeru 17-22 cm, belkasti, nočni. Plod je ovalen, dolg 5-9 cm, belkast, rožnat do rdeč, pokrit z drobnimi skupinami bodic. Rastlina je nenavadna zato, ker cveti ponoči in to samo eno noč v topli polovici leta. Ima kači podobno, plazeče steblo, ki lahko doseže več kot 10 metrov v dolžino. Njeni veliki, blago dišeči cvetovi ki dosežejo do 26 cm v premeru cvetijo samo 6 ur. Cvet in drugi nadzemni deli rastline se štejejo za zdravilne

Izgled.
Odgovori