Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vonj vrtnic

Moderator: Melona

Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Ej pa ravno zdaj, ko je nehala cveteti. Laughing Mme. Ernest Calvat namreč. Čakam na naslednji cvet pa poročam.
Da pa ne bo predolgo, javljam, da ima zame najbolj limonin vonj Louis XIV.

Najbolj klasičen, rožni, pa damaščanke, recimo Mme. Hardy.

Mme. Isaac Periere pa je meni mmmm...malina. Very Happy

Si tudi ti kje zaznala ciklamnega?_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Hja, zanimivo. Mme. Hardy pri meni letos skoraj ne diši.

Ciklamnega še nisem našla, sem pa našla vijolice na Veilchenblau. je komaj začela cveteti in še nimam poštene fotke, bom prilepila kasneje.

Letos imam res veliko veselje z vonji, neprestano tiščim nos v vrtnice. Še naveličale se me boste... Laughing_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Zanimivo, meni je lani Mip nenormalno dišal, letos je bolj medel. Komaj sem čakala na Scepter'd Isle, da doživim tisti famozni vonj po miri, pa me je dobesedno vrglo nazaj, vonj je bil tak sladkoben, hudo močan, dobesedno kot bi stopila v mrliško vežico, tak težek lilijast.

Rose de Rescht je naslednja, ki je tako močno oddajala vonj, drugače pa letos ne morem reči, da vonj veje iz mojih rožnih grmov, kot je lani vse viselo v zraku. Ko pridem blizu z nosom, ja, drugače pa ni tako intenzivno._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Saj, Bobolino, v tem je ravno čar, iz leta v leto je lahko drugače. Čeprav mislim, da se z zrelostjo rastlin to bolj unese in se tako intenziteta kot barva vonja stabilizira. Marsikaj zna biti odvisno tudi od vremenskih razmer - dežja, sonca, toplote. Čez 10-20 let bomo vse skupaj te stvari obvladale 'v nulo'! Laughing

Vonj po miri je v bistvu vonj, ki ga ponekod uporabljajo tudi v kadilih, ni pa nujno. Morda si ga kje dobila 'v nos', jaz ga do sedaj na tak način še nisem zasledila v živo. Ko sem pred časom kupovala eterična olja, sem vonj po kadilu našla na steklenički z napisom 'Amber'._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

Še moje kratko poročilo o tem, katere so se v njihovi drugi sezoni ob prvem cvetenju odločile močno in lepo dehteti.

Če razmišljate o novi Davida Austina, nad katere vonjem ne boste razočarani, na prvem mestu pohvalim Jude the Obscure. Vsi pohvalijo močan in silno prijeten sadnji vonj. Tudi veliki čašasti cvetovi v odtenkih kremasto rumene prepričajo. Od Austinovih imata pri meni letos vonje za pohvalit še obe rdeči: Munstead Wood, William Sh. 2000. In pa rožnata klasika Eglantyne.

Med historičnimi vrtnicami so letos v ospredju krasni vonji Felicite Parmentier ( vmes mad albo in damaščanko), Duchesse de Rohanne ( ni čisto jasno, kaj je- provansalka ali muškatni hibrid ali kaj drugega) in Rose de Rescht. Tudi vonj albe Celestial je krasen in svež, a blažji. Na Great Maidens Blush še čakam, je v senci. Mme Hardy pri meni nima izrazitega vonja in je čudovita predvsem na izgled, podobno Ville de Bruxelles. Vonj rugose Hansa je pričakovano med najmočnejšimi, njena raščavost pa tudi ( po tem jo najlažje ločim od Roserai del Hay).

Lep pozdrav vsem na novem forumu Smile
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

p.s. Great Maiden Blush diši zelo podobno ( skrajno prijetno) kot Celestial, a precej močneje.
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Tukaj bom jaz izpostavila Anno de Diesbach (hy. perpetual), spomladi iz zasipa posajena - neverjetno močna rast in vonj, že pri tem še ne čisto odprtem cvetu na daleč zaznaven (ne znam ga določit, ni vonj starih vrtnic; upam da je to vonj po miri ali mirti - 1vrtnica na pomoč)

TANJA TT

Odgovor Napisal/-a TANJA TT »

Bi se povsen strinjala Smile ,tudi jaz imam jesensko sadiko,nastal je že kar lep grmićek, z tremi novimi poganjki Very Happy ,prvi cvetovi so bili pa kar za dol past,tako po vonju, obliki in velikosti Very Happy ,enako bi veljalo še za, tudi jesenske, MME Scipion cochet in John Hopper-bomba Laughing ,žal nimam nobene slike
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Zame je njen vonj klasično rožen z notami smole, gozda.
Meni je krasna tudi zato, ker toliko pocvita in to celo pri meni, ki ne zalivam._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Ta tema 1vrtnice v juniju pa mi je popolnoma ušla. Včeraj sem prvič povohala mojo novo JUde de Obscure. Vonj močan, cvet pa je bil skoraj uvel, svilnat. Danes sem jih morala vse zaliti, kajti zemlja že poka in pri novoodprtih cvetovih nekaterih vrst se vročina kar pozna. Naprimer pri pocvitajočem (samo z nekaj cvetovi) Louis Odier. Vedno me očara ta vonj. Nekaj cvetov ima tudi Baron Girod L'Ain, ki krasno diši. Pa krasno kot vedno Astrid Grafin von Hardenberg.
Zelo močno mi je pri prvem cvetenju dišala hyb.rugoza Conrad Ferdinand Meyer. Močan sadni vonj ima zame angležinja Lady Emma Hamilton. Abraham Darby tudi seveda. Nepopisno je dišala Crimson Glory cl. Sladek vonj in kar močan ima rambler Perrenial Blue. Zelo prijetno in posebno mi diši Eyes for you in močan sladek vonj ima tudi moj sejanec Mysterious Silk.
Dioressence pri drugih cvetovih malenkost diši a ne toliko kot povsod piše. Bomo videli jeseni ali drugo leto. Minerva vedno prijetno diši, kot tudi Ebb Tide.
Mi lahko opišete vonj John Hopper?_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori