Stran 2 od 3

Objavljeno: Sr Jul 03, 2013 10:44 pm
Napisal/-a orhy
Ja, Marija - v loncih je gojenje paradižnika veliko bolj zahtevno.
Mfranc pa je pravi mojster za "lončarjeve" paradižnike. On pozna vse "medežije", ki ustrezajo paradižnikom in najbrž se z njimi tudi pogovarja, saj se mu odebelijo, kot buče. Razz Very Happy_________________

Objavljeno: Sr Jul 03, 2013 10:47 pm
Napisal/-a orhy
polarbear - to pa prav gotovo. So rekli, da je takšna cena zato, ker je to novost. Kolikor vem, je to že vsaj lanskoletna "novost"._________________

Objavljeno: Ne Avg 18, 2013 12:22 am
Napisal/-a juglans
Še moj tomaccio.

Sajen razmeroma pozno, v prvem tednu junija. Posajen v improvizirana korita, širine 50cm, višina 30cm, substrat je kompost z primešano šoto. Namakam kapljično.



Sproti ga obiram in sušim. Tri poletne dni in je suh.



Vmes tudi degustiram.



Dober je bil, če je opaziti. Za v olje pa bodo tekom ponedeljka, najkasneje v torek.

lp.

Objavljeno: Ne Avg 18, 2013 5:48 pm
Napisal/-a originalnilist
Orhy,shrani mi kakšno seme,prosim.

Objavljeno: Ne Avg 18, 2013 9:00 pm
Napisal/-a orhy
Dobiš. Imam že nekaj suhih._________________

Objavljeno: Ne Avg 18, 2013 10:43 pm
Napisal/-a juglans
Da zaključim. Paradižnički so bili suhi že danes, saj je bilo kar lepo čez 30°C. Torej, na soncu so se sušili dva dni in pol.

Še statistika: sveži plod 5,7kg; suhi plod 0,7 kg --> razmerje 8:1

Je pa pomembno da so ravno prav suhi. Se je že zgodilo, da so premalo suhi zavreli v olju, preveč posušeni pa so trdi kot kakšne skorije.

V prihajajočih dneh pa bodo vloženi v olje. Več o tem torej sledi.

lp.

Objavljeno: Ne Nov 03, 2013 7:34 pm
Napisal/-a ciklama
Ravno to se je pripetilo meni, mi je namreč vse zavrelo, zato bom drugič raje frišnega pozobala ker je tako dober.

Objavljeno: Po Nov 04, 2013 7:54 pm
Napisal/-a juglans
Ciklama, bi lahko, kljub morebitnemu razočaranju predstavila kje, oziroma kaj se je zalomilo v postopku sušenja in vlaganja paradižnikov?
Vsaj kakšno domnevanje recimo.

Verjamem, da je ali pa šele bo nekdo, ki bi to želel poizkusiti, seveda, če ga slabe izkušnje "sotrpinov" pri njegovi nameri ne odvrnejo.

Namreč, moje letošnje "sušenje" se v špajzi lepo drži. V bistvu se pomika proti koncu, razlog pa je njihov gurmanski presežek.

Objavljeno: Po Nov 04, 2013 8:56 pm
Napisal/-a ciklama
Sporočam da se je paradižnik neverjetno hitro posušil, ko pa sem ga dala v olje pa mi je po dobrih 14 dneh začelo kipeti in tudi okus je bil nikakršen. Zato sem sklenila da ga ne bom vlagala v olje, mogoče se bo našel kak drug način konzerviranja

Objavljeno: To Nov 05, 2013 3:43 pm
Napisal/-a MARIJAV
Jaz dam suh paradižnik kar v vrečko in zmrzovalnik in ga potem po potrebi jemljem ven. Če pa ga že hočeš imet v olju(??), potem pa lahko zmrznjenega daš v olje in v hladilnik za nekaj dni, seveda ga moraš hitro porabit, da ti ne zavre._________________Živeti na podeželju je najlepše!