Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Echinacea - ameriški slamnik

pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Mene pa zanima ali je beli ameriški slamnik enako zdravilen kot roza? Kaj pa ostale variante?
pika

Sem si že odgovorila. Vse naj bi bile zdravilne, le da je ta navadni najbolj preprost za gojenje, zato v zdravilne namene uporabljajo pretežno tega.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Uhhh Originalnilist ... tvoja lepotička pa je čisto posebna.
Shakti

Odgovor Napisal/-a Shakti »

Sem velika ljubiteljica am. slamnika, katerega sem si pred leti vzgojila iz ekoloskega semena (mislim da Reinsaat). Imam torej orig. sorto Echinacea purpurea. Cvetovi te rastline so mi precudoviti, tako da sem se nekje drugo ali tretje leto vzgoje mogla psihicno kar dobro prepricati, da sem jih zacela razrezovati za cajcek. Caj mi pomaga prebroditi zadnje zime brez prehladov. Sicer je bilo nekaj o tem ze omenjeno, pa bi vseeno prosila strokovnjake, ker vidim na spletu, da so se pojavili razlicni krizanci, med drugimi tudi oranzne variante, ali so bile narejene kaksne studije, da so ti krizanci obdrzali vsebnost zdravilnih sestavin? Na prvem mestu je po zdravilnosti tako purpurea, in ce imam prave informacije, naj bi bili zdravilni tudi angustifolia in palida, za druge ne vem? Je oranzna varianta na voljo tudi pri nas?_________________LP Shakti
katarinav

Odgovor Napisal/-a katarinav »

Kako pa narediš čaj? Samo iz listkov cvetov? Kako pa potem to doziraš? Jih mešaš še s katerim drugimi listi?
Tudi sama imam krasen ameriški slamnik in bi ga rada začela sušiti.
nimam pojma

Odgovor Napisal/-a nimam pojma »

http://shrani.si/t/1y/DR/3Jf0Ec1L/sept2013.jpg

Takle je bil moj oranžni slamnik,ki je poleti 2013 dobil noge (težko vam opišem svoj bes), od takrat nisem videla v nobeni trgovini takega, moj je bil kupljen v Merkurju, na lončku je bila navedena vrtnarija iz severovzhoda naše dežele, kraja si žal nisem zapomnila._________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Kaj ni ameriški slamnik enoletnica? Berem zgoraj o štiriletnem.

Kjer je rastel lani, je zdaj pognalo nekaj, kar upam, da je am. slamnik. Kaj menite?

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne, je trajnica.
pika

Ja, to so listi slamnika. Čez zimo se posuši, spomladi pa na novo požene, imam občutek, da iz istih korenin.

Če je štiriletni ne vem, jaz sem se odločila, da je trajnica, ker če ne ostanejo korenine, se pa zaseje po moje. Naša dva grmička sta zagotovo že več kot 4 leta na istem mestu.

Bo kdo drug bolj poznavalsko razložil.
pika

Sem imela očitno kar prav, je trajnica, se pa tudi zaseje, tako ti bo ostal, tudi če cvetje režeš in uporabljaš.
http://www.preberite.si/ameriski-slamnik/
Odgovori