Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Salvia officinalis - žajbelj
Hmm, ok bom tako razložil:
Imaš več vrst žajblja, zdej odvisno, nekatere medijo nekatere ne.
Poleg tega imaš žajblje, ki medijo, če imajo ustrezne pogoje. Kaj so to, ne mene spraševati, ker sem že malo pozabil.
Pdobno je pri ajdi. Ajda tudi ne medi vsaka vrsta, ampak tista, ki medi, rabi take in take pogoje.
To sem mislil.
Imaš več vrst žajblja, zdej odvisno, nekatere medijo nekatere ne.
Poleg tega imaš žajblje, ki medijo, če imajo ustrezne pogoje. Kaj so to, ne mene spraševati, ker sem že malo pozabil.
Pdobno je pri ajdi. Ajda tudi ne medi vsaka vrsta, ampak tista, ki medi, rabi take in take pogoje.
To sem mislil.
juglans je napisal/a: |
f0r3st727 hvala za pojasnilo. Za ajdo mi je poznano, o žajblu pa takšne reči slišim prvič. Povsem mogoče. Tudi žajbljev med bi bil zanimiv za poizkusiti. |
Hvala da si masiral, malo se moram popraviti:
Salvia officinalis medi! In to zelo dobro. Ampak, poznamo ogromno sort žajblja (according to internet, kar je lahko narobe), zato ti tudi, podoben ampak ni salvia officinalis, lahko ne medi.
Če na žajbelj ne hodijo čebele, se ni prav posebej čuditi (sploh, če je dosti druge paše). Žajbelj ima dolgo cvetno cev in morda ta, ki ga ne obiskujejo, še malo bolj kot drugi, pa čebele ne sežejo do medičine. Pri nas na polno cvetita te dni dva žajblja, velikolistni, ki zaseda kakšne 4 kvadratne metre in en, ki izvira z Lošinja. Na oba se hodijo past predvsem čmrlji, le redke čebele. Tudi prejšnja leta ja bilo tako, sploh na tem širokolistnem, ki so si ga za svojega vzeli menda vsi okoliški čmrlji. Pa še dolgo cveti in pocvita pozno v poletje, saj so ena socvetja že do vrha razcvetela, ob straneh poganjajo še nove cvetove, druga se izmed listja šele počasi kažejo.
Še tole, tudi vsi vrtni različki so Salvia officinalis, je pa seveda možno, da so se ob selekcionoranju izgubile sposobnosti medenja, saj nekateri še zacvetijo ne zlepa. ecimo rumeno-zeleno ali belo-vijolično-zeleno pisanolistna sta že takšna.
Še tole, tudi vsi vrtni različki so Salvia officinalis, je pa seveda možno, da so se ob selekcionoranju izgubile sposobnosti medenja, saj nekateri še zacvetijo ne zlepa. ecimo rumeno-zeleno ali belo-vijolično-zeleno pisanolistna sta že takšna.