Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dipsacus fullonum (sy. D. sylvestris) - divja ščetica

iris

Odgovor Napisal/-a iris »

Sem navdušena nad delovanjem te ščetice , tudi jaz jo imam nekje na vrtu , le da sedaj ne vem kje natančno , ko pa zacveti jo spet opazim , se vidi , da je pri meni vse na pol divje, vsekakor bom naredila tinkturo, verjamem namreč vsak dan bolj v delovanje želišč iz božje lekarne kot pravi Maria Treben.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Prosim katera je zdravilna ?
Divja ščetica (Dipsacus fullonum L.)in kako ju razlikovati
(Dipsacus Sylvestris Huds.)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

To je v bistvu ista rastlina Dipsacus fullonum, syn. Dipsacus sylvestris, obstaja še kultivirana rastlina Dipsacus sativus in prav tako zdravilna Dipsacus asperoides- kitajska različica, naj bi bila boljša pri novi nastali bolezni pri zastarani pa Dipsacus sylvestris.
Aye-Aye

No moji voluharji imajo zgleda borelijo. Ali pa morda celo ne več in so se ozdravili, saj so mi pojdeli prav vse rastline čez zimo. Jih je bilo precej več ko deset. Rolling Eyes Sem danes na njivi samo Shocked Twisted Evil , tudi ene nisem več našla le nekaj ostankov, "okostja", toliko da se potolažim, da nisem pozabila kako zgleda. Rolling Eyes

Če ima kdo morda kako rastlino viška bi se priporočala, saj tudi semen ne najdem več. Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A-A, bom mislila nate, ko bo pri meni kaj vzklilo iz jesenske setve.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Tudi name lahko računaš, če ne bo doma, pa je na Donački gori!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Do srečanja ti lahko tudi jaz pripravim kolikor hočeš sadik.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

No, potem pa sem odvezana obljube-doma sem našla dve, vendar je boljše, če jih dobiš na srečanju, kot da pošiljam.._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Aye-Aye

Punce hvala vam, no bom šla tudi sama malo na ogled, se mi zdi da sem jo videla vse polno na barju, če je ne najdem sporočim. Very Happy Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tam, kjer sem jeseni posejala seme ščetice, sem opazila kar nekaj rastlinic, ki izgledajo prave - stara postaja, hvala za semena Very Happy Very Happy . A-A, tudi zate se bo našla kakšna, ko bo čas za presajanje, če še rabiš.
Odgovori