Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kako pravilno posadimo vrtnice

Moderator: Melona

bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Ker nisem našla ustrezne teme, vprašanje postavljam v tej. Sicer vem, da smo nekje že o tem govorili, a ne najdem zapisov. Skratka, počasi me čaka sajenje vrtnic, ki jih imam še v zasipu, obenem pa bo potrebno nekaj vrtnic zaradi neprimerne rasti prestaviti in na njihovo mesto nasaditi druge. Vem, da na novo zasajeni vrtnici ne paše rasti v isti prsti. Menda smo omenjali mikrorizne glive oziroma na lažji način lahko tudi novo vrtnico ovijemo v karton, da jo "stara" zemlja ne doseže takoj. Zanima me, ali ve dosledno tako počnete (seveda domnevam, da sem samo jaz tako upičena, da že par let preveč opazujem vrtnice in njihovo rast in jih prestavljam kot mačka mlade, v upanju, da jim najdem primernejše mesto), in ali je to res tako pomembno in res lahko tako zelo vpliv na rast nove vrtnice?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Najbrž si tole brala? Izkušenj s tem nimam.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Melona, a ti je nekaj izpadlo iz objave?
Tudi mene zanima to kar sprašuje bobolino. Sem ji že mislila ZS poslat s tem vprašanjem. Very Happy
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

kate

Odgovor Napisal/-a kate »

OK. Jaz ne bom toliko komplicirala. Embarassed
Bom zaupala v rek, Neumen kmet ima debel krompir. Confused
Me pa zanima tole: lani jeseni sem potaknila kup stebelc vrtnic. Večina jih je črnih, nekaj pa jih je ostalo zelenih (ali vsaj spodnji del) in izgleda kot da že imajo nastavke za popke.
Kdaj bom zagotovo vedela, če so se "prijele" in kdaj je moment za presadit jih na "končno lokacijo".
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Če si jih posadila jeseni so se tiste, ki so še zelene in imajo napete brste gotovo prijele. S presajanjem pa mislim, da lahko še malo počakaš, da se bolj otopli, saj s tem ne boš nič zamudila.
Garden-ja pogrešam in si želim tudi tvoje odgovore, saj je tvoje znanje neprecenljivo. sunny_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Kate živio, če so se potaknjene vrtnice prijele boš videla šele jeseni, skratka leto dni po tem ko si jih potaknila. svetujem ti, da jih prej ne diraš. črno zgoraj ne kaže na dobro, a upaš lahko. jaz sem potikala različne sorte in kljub temu, da to počenjam na pomlad in v drugi polovici avgusta ugotavljam, da se vseh ne da. nekatere, katerim nehote zlomim vejico potaknem tudi sredi poletja in se primejo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
bobolino

Melona je napisal/a:
Ja Wink , izpadel je link http://forum.gartlc.si/gartlc-about1249.html.
Melona, ja, to je ta tema, ki sem jo spregledala._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Jaz sem na novi gredi zemljo samo prefrezala pa vam povem, da vrtnice dobesedno hirajo, samo Petroviceve so pognale dolge veje ampak niti priblizno ne tako, kot bi pricakovala, Nizozemske pa so stevilne sle ali pa hirajo.
Se ne vem, kaj bom naredila z njimi, zgleda, da bo treba se enkrat delat._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
bobolino

Misliš, da je zaradi ne zamenjane zemlje?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori