Ptičje gnezdilnice

Odgovori
brbr

Re: Ptičje gnezdilnice

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zdajle sem opazila, da je moja gnezdilnica "dvostanovanjski objekt" in ne "enostanovanjski" :o Če dobro pogledate, je na strehi še eno gnezdo.

Verjetno pa ptice niso gnezdile istočasno in je strešno gnezdo iz poletne serije... Po navadi, tu v bližini, poleti, ko je območje močno olistano, gnezdijo kosi...

Slika
Zadnjič spremenil brbr, dne Pe Feb 07, 2025 9:27 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Uuu, nobel, terasasto stanovanje! ;) :D Redko videno, če sploh opaženo.

Gnezdilnico pa le očisti. V naši se je eno zimo naselil polh (ali nekaj podobnega). Po vsem tlorisu je bila vsaj 3 cm visoko nastlana z mahom in dlakami. Jasno, da v tako ptički ne bodo šli.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Ali pa se raje ;)
brbr

Muha, sem jo hotela očistiti že pred lansko gnezditvijo, a nisem uspela odpreti vratc. Tako je ostala neočiščena, pa je par plavčkov vseeno v njej gnezdil. Če se ne motim, sem nekje prečitala, da gnezdišče ptice pred gnezditvijo same očistijo.
To se mi zdi kar verjetno, ker si težko predstavljam, da je v naravnem okolju na razpolago dovolj dupel, da bi v njih ptice gnezdile samo enkrat...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Očistijo, očistijo ... poleti tudi "presteljejo".
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Zanimiva izvedba valilnice. Gledam spodnji sprednji del. Ali je narejen tako, da se vratca povlečejo gor, da se valilnica ščisti?
Moje valilnice so narejene tako, da se sprednja stran odpre. Pozno jeseni jih ščistim z ostrim predmetom, saj je v gnezdu včasih tudi blato, ki se prilepi na pod.
Opažam, da ptice nosijo material že celo zimo, če temu vremenu lahko rečemo zima.
brbr

Ja, vratca so dvižna. Je pa "konfekcijska" izvedba, kupljen pred leti v Kaliji.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Brbr, kaj tiste veje okoli gnezdilnice so namerno tako postavljene?

Danes sem videla, da je skobec obletaval gnezdilnico. Pa ja ne more on s kremplji notri v luknjo? Mi gnezdilnice nimamo pokrite z zelenjem. Morda bi bilo dobro, da jo malo zakrijemo, da ni tako vidna in, da se ptice počutijo bolj varne, če bodo gnezdile notri.

Sicer pri nas ni samo skobec, ampak tudi šoja in sraka.

Jaz si zelo želim, da bi imeli gnezdilnico za smrdokavro, ker v zadnjih dveh letih prihajajo k nam. Sam tukaj pri nas je nimajo, pa bi jo morali naročiti. Eh .... osebno nisem navdušena nad spletnim naročanjem ali nakupovanjem.
Life is like a game ... play it ...

Slika
brbr

Seasmoon, gnezdilnica je postavljena v zavetje vzpenjalke. Veje sicer vsako leto prirežemo, a ne preveč. Tako imajo ptice tudi obilo možnosti za pristajanje. poleti, ko je vse olistano, je ta prostor idealen za gnezdenje kosov. Za oporo plezalki je na steno pritrjena odslužena lesena lestev, ki je idealna polička za namestitev gnezda.
Odgovori