Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nashi

Odgovori
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

mravlja je napisal/a:
Hm, imam problem... No nimam ga še, raje vprašam:

Bi lahko "šel" naši na kutino MC? Kako bi to izgledalo, bo osnova prešibka?
Nekam ga moram precepiti.

Zakaj pa ne kar na sejanec hruške? Itak je nashi na sejancu hruške manjše višine.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Če je podlaga primerna za evropske hruške, potem predvidevam, da je skoraj zagotovo skladna tudi z azijskimi ( našiji ).
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Sem gledal tuje strani (največ poljske...) pa imajo vse cepljeno na visoke osnove, najraje na sejance (orientalskih hrušk). Sicer pri drugem sadju tudi delajo podobno, se vidi, da jih rado zebe.
Nikjer, prav nikjer pa nisem naletel na naši cepljen na kutino (mogoče ne znam več iskati...). Če je cepljenec nashi-ja manjši od hruške na isti osnovi, potem verjetno zato vse cepijo na močnejše podlage.

Samo sejanca ne - kdo bo plezal... ??
mravlja

Igy je napisal/a:
Ja še vedno.

Sicer že pred kar nekaj časa...
Igy, koliko zraste tako drevo oz. na kakšni višini ga (lahko) držiš?
mravlja

papasmrk je napisal/a:
Zakaj pa ne kar na sejanec hruške? Itak je nashi na sejancu hruške manjše višine.

Joj, sem spregledal, se opravičujem. In dodajam...
Papasmrk, kako visoko si jih pa ti spustil?
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

mravlja je napisal/a:
Igy je napisal/a:
Ja še vedno.

Sicer že pred kar nekaj časa...
Igy, koliko zraste tako drevo oz. na kakšni višini ga (lahko) držiš?

Na sejancu hruške zraste max. 3 m brez truda za držanje na tej višini. Da potrebuje nashi močno podlago se vidi med podlago in žlahtnim delom, ker je podlaga bistveno močnejša - večjega premera, ki se oži proti cepljenemu delu._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
mravlja

Hoj, turnogo, hvala za gornji zapis.

Pa me bo počasi nehala boleti glava Wink
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

mravlja je napisal/a:

Joj, sem spregledal, se opravičujem. In dodajam...
Papasmrk, kako visoko si jih pa ti spustil?

En nashi mi bolj kilavo raste in je visok okoli 2,5 m medtem ko en drugi pa je cca 3,5 m v višino. Za primerjavo...jablana na mm106 je pr meni bolj bujnejše rasti kot pa nashi na sejancu hruške.
mravlja

Oj, papasmrk, hvala za odgovor.

Torej, "kar rata, rata" - a na sejancu. Vseeno ni tako visoko, kot sem se bal. Bom malo "prespal" vse skupaj.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Nashi se je tudi letos izkazal kot dokaj odporen na pozebo. Cvetel je točno takrat, čebel ni bilo blizu, a drevesce je polno obloženo. Zdaj že zori, a okusa nima intenzivnega, ker pač vreme. Pravi problem pa je, da je očitno edina hrana za tistih nekaj os in sršenov, ki so splošni manjko hrane preživeli.
No, da kosov ne omenjam...
>> Nekaj lepih poberem, gajbico odpeljem poplavljeni žlahti v Šk.loko (pa še kup drugega, a najbolj bodo jutri veseli razvlažilca), ostalo pa naj bo za hrano drugim.
Odgovori