Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Por - Allium porrum

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tole so pa moji velikani, ki sem jih pobrala oktobra. Nekaj jih je še na vrtu pod 25 cm snega, se jih še ne vidi ven. Me prav zanima, kaj bo ostalo od njih Rolling Eyes

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Copatka, vse bo ostalo. Se nic ne boji snega._________________Naj raste
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, verjetno je elefant - kratke in čokate postave.

Pravi lepotci, tako eni lot drugi. Obilo veselje in užitkov želim. Por odlično prezimi in na pomlad živahno raste naprej. Maja, enkrat, pa požene cvet._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Dva pora sem izpulila, večji je videti takole:

IMG-8724
Rezilo noža je dolgo 8 cm, za orientacijo.
Na "oltar znanosti" oziroma skupnosti sem darovala tri osebke.
S tem uresničujem dogovor oziroma pobudo, dano v Sinji Gorici, da Gartlčani s semenitvijo skrbimo za semensko banko.
Mogoče bo Brbr kot pobudnica odprla novo temo?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Torej boš semenila tri pore?
Super.
Sem hotela napisat še kaj, pa vidim, da sem napisala že prej.

Glede nove teme, pa ne vem, kako bi se stvari lotili. Ali bi vsaka rastlina imela svojo temo? Kapusnice, naprimer, jo že imajo...._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Mogoče bi bila samo ena tema SEMENITEV ali kaj podobnega v razdelku pod VZGOJA, tam nekak uvod v pravila, priporočila, izkušnje, težave, ... s semenitvijo, pod to pa posamezne rastline, kakor bo kdo semenil. Pa še semenitev kapusnic se prestavi tja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Verjetno bo potrebnih več tem. Mislim, da bi bila ena "semenitev 2023", da bi vedeli, kdo v tem letu kaj semeni. Tu bi se lahko formirale tudi skupinice gartlčanov, ki bi semenile eno sorto. Vedeli bi tudi, na koga se lahko obrnemo za določeno seme.

Za semenenje posamezne vrste rastlin, pa bo potrebna posebna tema, kjer se bodo pisala splošna navodila in osebne izkušnje, opažanja..._________________naredimo svet lepši
brbr

Zdaj bo šlo pa počasi zares...
Nekaj porov je že pognalo cvetno steblo.

IMG-20230513-082543

Tegale in mogoče še kakšnega bom pustila za seme, ostale pa bo treba pobrati in shraniti za kasnejšo rabo.

Lpmami, verjetno tudi tvoji že poganjajo steblo, ali pa ga bodo v kratkem. Torej, por požene steblo kar visoko (1m in več). Listi se kmalu posušijo, tako ostane steblo samo in se rado prekucne. Zato je treba cvetno steblo podpreti s palico in privezati. Jaz bom to naredila že zdaj, ko je zemlja vlažna/mehka in se palica zlahka zapiči. Kakšne dodatne skrbi s porom ni. Če je zemlja zbita, jo zrahljamo, če je suša, ga zalijemo.
Skladno z biodinamičnimi navodili se vsa opravila okoli rastlin, ki jih pridelujemo za seme opravijo na dan za plod, le spravilo semen se opravi na, za rastlino, tipičen dan. Pri poru je to dan za list. A do takrat je še zelooo dolgo._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Moji trije še nič ne kažejo na cvet. Listi so se na konceh posušili, sicer jih je pa naša podstoržiška zima obarvala vijolično. Zelo dobra je ideja, da zdaj zabijem kole za oporo, ko je zemlja dovolj namočena, hvala za namig!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Če ti bi bilo lažje, jih pa lahko še presadiš v lonce in vzgajaš naprej kje drugje._________________naredimo svet lepši
Odgovori