Stran 11 od 20

Objavljeno: So Jun 06, 2020 11:22 am
Napisal/-a muha
Radič sem posejala 3. junija. Castelfranco in Palla Rossa2. Po mojih izkušnjah ni nič prezgodaj. Morda, ob zares neugodnih razmerah, bi jih nekaj ušlo v cvet, vse pa verjetno le ne. Itak na koncu od cele sejane vrste za dokončno vzgojo ohranim le nekaj sadik. Letos, če bo šlo po načrtu, ne bom nič pikirala, le redčila.

Palla Rossa se mi dobro obnese jeseni. Lani sem sejala tudi Palla Rossa 4, ki naj bi dobro prezimila. Pri meni ni. Castelfranco je bil pa spomladi zelo lep.

Ob prvi priložnosti moram dokupiti še sadike Indigo. Tega ne sejem več sama. Je seme tako drago, da na koncu skoraj ni razlike.

Objavljeno: So Jun 06, 2020 11:15 pm
Napisal/-a cinija1
Sejala sem jo 23.maja. Povem pa naj, da nimam roke za endivijo. Lepo mi vzklije, potem jo posadim in lepo raste, nakar jo je čedalje manj. Kar čedalje manjša je, tako da vsako leto rečem, da je ne bom već sadila. Bom videla letos, kako bo.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Objavljeno: To Avg 25, 2020 2:18 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Jaz sem letos tudi sejal Castelfranco. Prvič.
Sejal sem junila, prepikiral julija. Večino sem potem enkrat v začetku avgusta porezal, nekaj pa ne.
Vsi ti so sedaj šli v cvet.
Me zanima, kdaj bo začel delat tiste lepe rumene glavice s pikami ?
A še enkrat porežem ?

Objavljeno: To Avg 25, 2020 3:27 pm
Napisal/-a muha
Jaz sem ga pred par dnevi porezala že drugič. V cvet je šel samo eden, niso bili prepikirani. Na pobiranje računam šele čez kak mesec. Ko bo padla temperatura in se skrajšal dan. Prav zato mi Castellfranco ni tako zelo všeč, ker je treba predolgo čakati na pobiranje. Mogoče bi k zgodnejšemu pridelku kaj pripomoglo senčenje?

Od Palla Rose jih je zgnilo skoraj 1/3. Moja krivda najbrž, jih nisem dovolj zgodaj zredčila. Embarassed

Objavljeno: Po Avg 31, 2020 4:22 pm
Napisal/-a živa
Moji presajeni palla rosa naredijo glavico in zgnijejo. Zemlja ni pregnojena. Zastirka iz listja, kar ni dobro, ko so majhne sadike. Letos nekateri kar gnijejo. Na srečo ne vsi. Sem populila kar nekaj Monivipa, ker namesto v širino je šel v višino Evil or Very Mad Nepresajeni ne gre v višino._________________Lp, Živa

Objavljeno: To Jan 05, 2021 9:19 pm
Napisal/-a Andrej Banko
To prekleto leto 2020 je bilo pa sila darežljivo s pridelki.

Danes z njive izkopani radiči Castelfranco:




Pa gajbica z radičem Verona in solkanskim v kurilnici na "siljenju":



Tega imam v rastlinjaku za hišo nakopanega še za 5 ali 6 takšnih gajbic.
Nekaj časa še ne bo zmanjkalo ...

------

Objavljeno: Sr Jan 06, 2021 10:06 am
Napisal/-a brbr
No, vidiš AB, pa toliko si se pritoževal nad vremeskimi vragolijami Laughing

Lep radič. Zanima pa me zakaj ga toliko naenkrat pobereš._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Jan 06, 2021 11:08 am
Napisal/-a Andrej Banko
Ni odrezan. Je izkopan. Danes bo presajen v gajbico z zemljo in dan nekam v zavetrje ob hiši.
Ta teden je napovedan dež in sneg, naslednji teden pa bolj mraz in sem raje umaknil na varno in predvsem bo pri roki.
Ne bo treba hodit 2km stran iskat.

Objavljeno: Sr Jan 06, 2021 11:25 am
Napisal/-a češnca
AB še vedno pritožuje nad vremenom, ko je mokro in hladno! Laughing

Castelfranco se je v naših koncih najbolj obnesel, kar se tiče vzdržljivosti v mrazu. Rdeče sorte so prej počrnele na robovih.

Objavljeno: Sr Jan 06, 2021 2:07 pm
Napisal/-a brbr
AB, kar dobra taktika. Zanima pa me, ali ga potem pustiš v gajbicah, da raste naprej in ga spomladi še ješ, ali pa "pojedene" radiče iz gajbice potem zavržeš.

Češnca,
imaš kar prav. Posebno Palla Rossa je bolj občutljiva - glavica začne gniti. Rozetasti rdeči jo bolje odnesejo. Mislim, da imam na vrtu Verono, zagotovo pa Treviški radič. Oba sta rdeča in se dobro držita.

Od svetlih imam: Castelfranco, Bianco di Milano in Palla Bianca. Ti se odlično držijo. Ko radiče režem, jih ne odrežem čisto pri tleh, tako, da hitro ponovno odženejo. jemo jih še vso pomlad, dokler ni poštene porcije prih zelenih solat..._________________naredimo svet lepši